Elif Didem Danacıoğlu

Bursa'da esnafın hali hal mi?

24 Ocak 2023 Salı, 18:41

Malum enflasyon gündemden düşmüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin çağrıları da...

Yeni yılın başlangıcıyla birlikte sabit fiyat ve indirim çağrısında bulunmuş ve başta marketler olmak üzere bu çağrıya pek çok sektör yanıt vermişti.

Bu sektörlerden birisi de hazır giyim sektörü...

Perakende sektörü sabit fiyat uygulamasının devam edebilmesinin döviz kuru ve girdi maliyetlerine bağlı olduğu yönünde yanıt verdi.

Hazır giyim sektörü ise; enflasyon oranları, artan döviz kuru değerleri ve ürün girdi çıktıları yüzünden imkânsız olduğu yönünde cevap verdi.

Fakat ocak ayında devam eden geleneksel indirim sezonunun ardından yeni sezon fiyatlarına geçiş yapıldı ve serbest piyasaya da büyük oranda zamlı fiyatlar yansıdı!

Her sezon olduğu gibi...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat'ın açıklaması vardı.

Parasal genişlemenin her kademede olduğu bir dönemde asgari ücret artışı, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), esnafa uygun krediler konuşulurken, fiyatları sabit tutmanın mümkün olmadığından bahsetti.

Şubat ayı zamlı maaş dönemi ile birlikte ötelenen alışverişler de harekete geçecektir.

Hazır giyim sektöründe fiyat gruplarında indirim olasılığı da çok düşük ihtimal olarak görünüyor.

Zira birçok sektör maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamadıklarından yakınıyordu.

Emtia fiyatlarında gerileme olsa da; hammadde tedarik fiyatları, asgari ücret ve enerji maliyetlerindeki artış illa ki fiyat gruplarına yansıyacaktır.

İlerleyen aylarda yazlık ürünleri de işin içine kattığımızda maliyet artışları fiyatlarda yukarı seyir gösterebilir.

Peki, Bursa'da durum nasıl?

Şöyle anlatayım.

Bursa Hazır Elbise Şapka İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fikret Öztaş ile hazır giyim sektörü üzerine sohbet ettik.

Şuanda fiyat gruplarında artış olmadığından söz etti.

Piyasada durgunluk olduğundan bahsetti.

Esnafın en büyük sıkıntısının pahalılık olduğunu söyleyerek, esnafın şikâyetlerinin başında müşteri azlığı, dükkânların boş ve iş olmadığı yönünde söylemlerin geldiğini belirtti.

Küçük esnafın zor durumda olduğunu belirterek, "Esnaf dükkânının kirasını ve vergisini de ödemekte zorlanıyor. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin aracılığıyla verilen kredilerle ayakta durmaya çalışılıyor" dedi.

"Hâlihazırda birçok farklı sektörde mağazanın kepenk kapattığını duyuyorum. Hazır giyim mağazalarında kepenk kapatanlar olacak mı?" diye sordum.

"Arada işyerini devredenler oluyor, fakat şuanda kepenk kapatanlar yok. Örneğin 3 dükkandan biri kapanıyor yada 3 dükkan kapanıyorsa yerine 5 dükkan açılıyor."

Hem müşteri hem de esnaf açısından maliyet artışlarının zorladığına vurgu yaparak, satış noktasında da zorlayıcı olduğundan söz etti.

Esnafın cirosunun düştüğünü belirten Fikret Öztaş, "Döviz kurunun yükselmesi ile fiyatlar 2,5 katı arttı. TL'nin değer kaybı ile alım gücü düştü. 60 TL'ye mal olan bir pantolon şimdiler de 140 liraya mal oluyor. Tabi üstüne karını koyup satmak zorundasın. Serbest piyasada minimum 200 TL'nin altında erkek giyim pantolon yok. Şuanda fiyatlar sabit, seçime kadar artacağını da tahmin etmiyorum. Fakat esnafa desteklerin artması lazım... "

Peki, ne olacak derseniz?

İlerleyen günlerde indirim mi fiyat artışı mı, kim bilir?

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar