Elif Didem Danacıoğlu
Aylık 150 milyon dolar!
30 Aralık 2024 Pazartesi, 20:23
Güven endeksleri ile başlayalım, sonrasında kredi, yeşil pasaport ve vize ile devam edelim.
TÜİK, 'Ekonomik Güven Endeksi'ni açıkladı.
Aralık ayında;
Ekonomik güven endeksi yüzde 1,8 artışla 98,8,
Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,4 artışla 113,6,
Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,2 artışla 113,0,
İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,9 artışla 89,4,
Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 0,7 azalarak 102,7 oldu.
4 sektörden 3'ünde güven değerleri yükseldi, reel kesim güveni geriledi.
Örneğin, endeksler arasında 3 aydır yükselmekte olan reel kesim güvenindeki düşüş... Endeksin 100'ün üzerine çıkması iyimser bir tablo çizse de, sanayi sektöründe güven düzeyi geriliyor.
Örneğin, 2 aydır yükselen inşaat güven endeksi hâlâ olması gereken noktanın uzağında...
KREDİ VE YEŞİL PASAPORT...
İhracatın finansmanına beklenti yüksekti...
Ekonomi yönetiminden ihracatçılara beklentilerini destekleyici haber geldi ve ihracatçı bu durumdan memnun.
Çünkü;
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, döviz bazlı reeskont kredilerinin yeniden başlatılacağını, döviz bazlı reeskontta aylık firma limitlerinin 150 milyon dolar olacağını ve ihracatçılar bu krediyi sadece Türk Eximbank üzerinden kullanabileceğini duyurdu.
"Yabancı para reeskont kredisi tahsisi de kararlaştırıldı. Aylık 150 milyon dolara kadar yabancı para reeskont kredisi verilecek ihracatçılarımıza. Firma başına azami 1,5 milyon dolara kadar verilecek. KOBİ'lerin de faydalanabilmesi için bu öncelikli hale getirildi ve 360 gün vadeyle yabancı para ihracat reeskont kredisi de kullandırılacak. Bunu daha fazla ihracat yapabilmek için yapıyoruz."
Bu arada mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatında bulunan firmalar için uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile işbirliği içerisinde, Türk Eximbank'a tanınan limit çerçevesinde kullandırılan TL/döviz kredisi programına reeskont kredisi denir.
Şimdi de ihracatçı, TCMB'ye yüzde 30 döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılmasında da müjde bekliyor.
Ve ihracatçının bir başka sorunu da yeşil pasaport...
İhracatçı yeşil pasaport düzenlemesinin yeniden ele alınmasını istiyor.
VİZE...
Son zamanlarda iş dünyası, ihracatçılar ve sanayiciler, vize problemleriyle her zamankinden daha çok uğraşır hale geldi.
Vize başvuru süreçlerinde yaşanan gecikme ve aksaklıkların zor durumda bıraktığından yakınılıyor.
BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, "Avrupa Birliği tarafından yaşatılan vize sıkıntısından dolayı sorunlar yaşıyoruz. Vize sorununu aşmaya çalışıyoruz" demişti.
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCİKLIOĞLU, BURSA'YA GELİYOR!
Geçtiğimiz günlerde Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu davetiyle katıldığım toplantıda, BALKANTÜRKSİAD'ın 2022-2024 faaliyet dönemi çalışmalarını, ekonomi görüşü ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini dinledik.
BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, "Bizler balkan kökenli hemşeri derneği değil, iş insanları derneğiyiz" vurgusu yaptı.
BALKANTÜRKSİAD'ın 2025 yılı Mart ayında gerçekleştirilecek seçimli olağan genel kurulu öncesi Başkan Vekili İskender İskenderoğlu'nun yönetim kurulu tarafından Başkan adayı olacağı açıklandı.
Son 8 senedir ciddi anlamda kurumsallaşarak 400'ü aşkın üyeye ulaştıklarını belirten Başkan Fatih Şakir, önceki dönem başkanı ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Berat Tunakan dönemini hatırlatarak aidiyet duygusunun pekiştiğinden bahsetti.
Bu arada 2025 Ocak ayında düzenlenecek olan BALKANTÜRKSİAD Sinerji toplantısının konuğu TOBB Başkanı Rifat Hisarciklıoğlu olacakmış.
Ve ekonomi...
Yazımı BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Burak Bozkaya'dan Türkiye ve Bursa'nın ekonomik görünümü ile ilgili dinlediğimiz değerlendirmelerden bahsederek bitirmek istiyorum.
Burak Bozkaya, ekonomide 2024 yılı için neler söyledi?
"Türkiye ekonomisi ile ilgili konuşmaya başladığımızda, en büyük derdimiz 'enflasyon' demek yanlış olmaz" diyerek başladı.
Devamında da...
-Uzun zamandır konumuz enflasyon, enflasyonla mücadeledeki politikalar...
-Enflasyon sadece fiyat artış hızı değil, fiyat artış süresinin uzun ve artışların yüksek olması sonucunda maalesef toplumda etik değerlerin de bozduğunu belli ölçülerde yaşıyoruz.
-İki temel politika var. Para politikası ve maliye politikası... Türkiye ekonomisi, parasal sıkılaştırma programı nedeniyle yavaşlama sürecine girdi ve 2024 yılı üçüncü çeyreğinde büyüme oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşti. Küçülerek giden bir ekonomimiz var.
-Maliye politikasının dört temel alt politikası var. Vergi politikası, Kamu harcamaları politikası, Borçlanma politikası ve diğer politikalar. Vergi kısmına değindiğimizde kasım ayı itibariyle 1,2 trilyon lira bütçe açığı, tahakkuk eden vergi 10,2 trilyon lira ve tahsilât edilen kısmı ise 7,7 trilyon lira. Aradaki farka baktığınızda yüzde 2,4.
-Bursa özelinde yüzde 68 seviyelerinde tahsilât oranı yani 177 milyar TL vergi tahsilâtı var. Bursa'nın iş insanları önemli bir kısma destek vermiş durumdalar. Harcamalar tarafına baktığımız zaman genel bütçede 1,2 trilyon açık varken, Bursa'daki harcama 92,5 milyar TL. Dolayısıyla Bursa, bütçede fazla veren bir il konumunda.
-Sıkı para politikasını uygularken, faiz ile kur politikası da gündeme geldi. Dövizin belli seviyelerde kontrol altında tutulması ile ilgili bir politika izledik. Ve kur meselesi ülke olarak en önemli açığımız olan dış ticarette bir miktar yordu. Yıllık bazda dış ticaret açığımızda önemli bir azalış var. Kasım ayı verilerine göre ihracat bir miktar azaldı, ithalat arttı. Maalesef 5,1 milyar dolar tüketim malı ithalatında rekor kırıldı. Sanki toplumun bir kısmı enflasyonda düşme eğilimi düşüncesini tam zihninde oturtamamış gibi...Biliyorsunuz ki, geleceğe dair 3 beklenti var. Piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkı... Hane halkının 2025 yılı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 63. TCMB'nin hedefi ise yüzde 21. Piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkının düşünceleri ekonomik göstergeler için çok önemli. Enflasyon beklentileri hâlâ yüzde 63 olarak açıkça ortada.
-İhracat yüzde 2,5 arttı ve Bursa iş insanları üzerine düşünü yaptı. Bursa, Türkiye'nin 2023 ihracatına 16,2 milyar dolarlık katkıyı 16,6 milyar dolara çıkardı. Yani Türkiye ile eşdeğerli bir artışa imza attı.
Yazarın Diğer Yazıları
Seçime gidiliyor...
02 Ocak 2025 Perşembe, 22:22
Dolar / TL?
01 Ocak 2025 Çarşamba, 18:47
Bursa'da hedef 15 bin istihdam!
29 Aralık 2024 Pazar, 20:52
Sırada 'bankalar' var!
26 Aralık 2024 Perşembe, 19:17
'Asgari ücret' ile kaç 'Cumhuriyet altını' alabildiniz?
24 Aralık 2024 Salı, 18:52
3 'kritik' konu!
23 Aralık 2024 Pazartesi, 20:32
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32