Elif Didem Danacıoğlu

Artık izin almadan üretim yapılamayacak!

14 Eylül 2023 Perşembe, 20:03

Tarımsal üretimin planlanması yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yönetmeliğe göre tarımda ezbere üretim dönemi sona eriyor.

Çiftçi izin almadan üretim yapamayacak!

Yönetmelik; bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını kapsıyor.

Planlama için her ilde 'Teknik Komite' oluşturulacak.

Çiftçi üretim izni için Tarım İl/ İlçe Müdürlüğüne başvuracak.

Üretim planlaması 3 yıllık dönemi kapsayacak.

Peki, yeni düzenleme nasıl değerlendiriliyor?

Yazımın bugünkü konuğu BTSO Dış Ticaret Konsey Başkanı, Kaledonya Dış Ticaret CEO'su ve Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Murat Bayizit...

Murat Bayizit'i aradım.

Tarımsal üretimin planlanmasına nasıl baktığını merak ettim.

Çok önemli tespitler yaptı ve uyarılarda bulundu.

Şöyle ki;

"Uzun yıllardır Türkiye'de tarımsal üretimin planlanması tartışılan ve arzu edilen bir yönetmelikti. Kapsam olarak baktığınızda, her ne kadar birçok ihtiyaç duyulan uygulamayı getirse de,  bunların sahada uygulanması noktasında karmaşık ve hantal yapılar ve kalabalık bir takım kurullardan oluşuyor olmasını açıkçası çok doğru bulmuyorum" diyor.

Ardından istatistiklere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti:

"Çünkü Türkiye'de planlama yaparken öncelikle istatistiğe ihtiyacınız var. Türkiye'de en son tarım envanteri bildiğim kadarıyla 2000 yılında yapıldı. Sizin bir planlama yapabilmemiz için elinizde bir verinin olmasına ihtiyacınız var. Bu veri olmadan bu planlamayı yapamazsınız. Ama bir, sıfırdan büyüktür tabii ki. Ben öyle bakıyorum. En azından böyle bir mevzuatın yayınlanmış olması önümüzdeki dönem için oldukça ümit verici."

Plan sahaya nasıl yansıyacak?

"Tabi ilerleyen süreçte hep beraber sahadaki etkilerini göreceğiz. Ancak biraz önce söylediğim gibi, bu uygulamaların daha ziyade pazarın ve üretimin içerisinden gelen, tarla boyutunu bilen ve bu konuda da büyük yatırım yapmış firmaların görüşlerinin alınarak uygulanması taraftarıyım" uyarısında bulundu.

"Sadece çiftçi özelinde bu işi ilerletmek çok doğru olmaz. Çünkü artık tarım ciddi bir endüstriyel hal aldı ve bunu sadece çiftçi inisiyatifinde ilerletmek doğru değil" diyerek ekledi.

Örnek verdi:

"Özellikle örnek vererek açıklayayım durumu. Bu aralar kapya biber 7 TL'den Mayıs ve Haziran ayında sözleşmeli tarıma konu olmuştu. Temmuz ayında 11 TL'ye çıkartıldı. Şu anda çiftçimiz 17 - 18 TL'den kaypa biber satıyor."

İhracatçıya dikkat çekti:

"Böyle olduğu zaman da biz ihracatçılar satış tarafında büyük zorluklar yaşıyoruz. Şu anda elimizde sözleşmeler olmasına rağmen 7 TL'ye sözleşme fiyatı olan ürünü 17 TL'ye alıyoruz. Tabii ki siz bu üretimleri yukarıdan aşağıya mevzuat üzerinde planlayabilirsiniz, ama sahanın gerçekleri çok farklı. Biraz da etikten, çiftçinin refahından ve ahlaklı ticaretten konuşmak lazım... Her şeyi kâğıt üzerinde planlayamıyorsunuz. Sahanın gerçekleri çok farklı..."

Son olarak...

"Umut verici gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Yıllardır söylediğimiz bir konu vardı, insanlar istedikleri gibi üretim yapamasınlar ve bunu bir plan dâhilinde yapsınlar. Bu planı da üstteki mekanizma planlasın ve aşağıya bunu uygulatsın. Evet, kâğıt üzerinde plan çok uygun gibi gözüküyor ama uygulama noktasındaki eksikliklerini hızlı bir şekilde giderilerek bunun çalışır hale getirilmesi en büyük dileğim."

Dr. Murat Bayizit'in değerlendirmelerinde tarımın geleceğine dair önemli tespitlerin yer aldığını düşünüyorum.

Umarım plan kâğıt üzerinde kalmaz!

Diğer bir konu ise...

BURSA'YA DEV YATIRIM!

Nevpa'dan Bursa'ya üretim kapasitesini 5 katına çıkacak yatırım geliyor.

Bildiğiniz üzere, Treyler üst yapı ekipmanları üretiminde 70 yıllık tecrübesi ile Türkiye'de sektörünün lider firmalarından biri Nevpa Otomotiv...

Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde (Bursa OSB) gerçekleştirdiği yeni yatırımıyla büyümesini sürdürmeye karar vermiş.

Bursa'da ilk yatırımını 2011 yılında Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde (NOSAB) gerçekleştiren firma, Bursa OSB'de inşası devam eden yeni fabrikasıyla üretim kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor.

Yüzde 100 öz sermaye ile gerçekleştirilen yatırımın 2024 yılının mart ayında devreye alınması planlanıyor.

Nevpa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Sayar, yeni fabrikada 22 bin metrekare kapalı alanda ve full otomasyon ile treyler yedek parçası üreteceklerini söylüyor.

"Böylece sektörümüzdeki konvansiyonel üretim anlayışını, Bursa'daki otomotiv yan sanayi mantığıyla harmanlayarak yeni bir düzeye taşıyacağız. Yeni üretim tesisimizle birlikte ürün çeşitliliğimizi artırırken aynı zamanda üretim kapasitemizi de 5 katına çıkaracağız. Ayrıca 300 kişilik personelimiz ile istihdama da katkı sağlayacağız. Nevpa olarak halihazırda 55 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bursa OSB'deki yatırımımızın faaliyete başlamasıyla birlikte Bursa'dan tüm dünyaya ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diye ekliyor.

Son olarak...

Yatırım hedeflerinde Sakarya'da var.

Tevfik Sayar, 2024 yılının 6'ncı ayında Sakarya'da yeni bir fabrikanın inşaatına başlayacaklarını da belirtiyor.

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar