Elif Didem Danacıoğlu

45 milyar dolar ne olacak?

08 Kasım 2022 Salı, 18:25

8 Kasım'da Bursa'da gerçekleştirilen Otomotiv Buluşmaları - Türkiye Organizasyonu sektörün tüm katılımcıları açısından önemli bir platform oldu.

Organizasyonda otomotivcilerden sanayiciye ve akademisyenlere kadar sektörün tüm paydaşları bir araya geldi.

Organizasyonda otomotiv sektörü farklı boyutlarıyla ele alınırken, geleceğine yönelik çözüm yolları değerlendirildi.

Hızla değişen dünyada otomotivin geleceğine yönelik senaryoların ortaya konduğu organizasyonda, otomotiv endüstrisinde her geçen gün artan rekabetin sektördeki otomotiv trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi zorunlu kıldığı konuşuldu.

Binek araçtan ağır vasıta grubuna kadar birçok farklı alanda 38 ülkeden 300 sektör temsilci katıldı.

Bu sene 7 bin ikili iş görüşmesi bekleniyor.

Tabi tüm gün süren organizasyonda konuşulanların hepsini buradan paylaşmak zor...

O yüzden organizasyonda yapılan açıklamalara kısa başlıklar halinde yer vereceğim.

Organizasyondaki oturumlarda ihracat kadar üretim, otomotiv endüstrisindeki yeni gelişmeler ve teknolojiler ile sürdürülebilirlik ve sıfır emisyon üzerinde duruldu.

Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin, Türkiye'de imal edilen her 3 araçtan birisinin Bursa'da üretildiğine vurgu yaptı.

Ve tabii ki...

"Bursa'da günde 1250 araç banttan iniyor. Türkiye'nin 30 milyar dolar olan otomotiv ana ve yan sanayi ürünleri ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Bursa'da otomotiv ana ve yan sanayinde 400'ün üzerinde firma faaliyette olup bu firmalarda 60 bin kişi istihdam ediliyor. Ayrıca Bursa'da, dünyanın neredeyse tüm markalarına parça üretiliyor " paylaşımı üzerinde duruldu.

Demirtaş OSB Otomotiv Kümesi Başkanı Ahmet Ağaoğlu ise, Bursa'nın ihracat kaynağı otomotiv endüstrisi olduğuna ve TOGG'un banttan indirilmesiyle birlikte gelecekte Bursa'nın daha da önemli bir merkez olacağına dikkat çekti.

Bu nokta da Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in otomotiv sektörüne mesajı da önemliydi.

 "Otomotiv endüstrimiz, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'ini tek başına gerçekleştiriyor.Ülkemiz Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi olmasının yanı sıra, dünyanın 13., Avrupa'nın ise 4. büyük motorlu araç üreticisi konumunda yer alıyor."

Aynı zamanda da Baran Çelik, "Endüstri olarak 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 15 artışla 29,3 milyar dolar ihracata ulaştık. Böylece 2020 yılında pandemi nedeniyle 25.5 milyar dolara gerileyen otomotiv ihracatımız, tekrar pandemi öncesi ortalamalarını yakalamış oldu. Bugün, otomotiv endüstrisinin üretim kapasitesi 2 milyon adede ulaşırken, üretimi 1,3 milyon adet, ihracatı ise 1 milyon adetlerde seyrediyor" dedi.

Ve şu mesajın altını çizdi:

"Orta vadede hedefimiz, yeni nesil araç yatırımları ve bunun neticesinde gelişecek olan ileri teknoloji aksam ve parçalar ile ihracat rakamımızı 40-45 milyar dolar bandına taşımak. 2022 yılını 30 milyar doların üzerinde ihracatla kapatacağız. İlk 10 ayda 25 milyar doları bir miktar aşan ihracata ulaştık"

Hemen hatırlatmakta fayda var...

Otomotiv endüstrisi her geçen gün artan rekabetin sektördeki otomotiv trendleri ve teknolojik gelişmeleri izlemeyi zorunlu kılıyor.

Bu arada OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in enflasyon sorunu ile birlikte büyümekte olan küresel resesyon riski ve Euro bölgesinde derinleşen daralmaya rağmen otomotiv ihracatımızda artışın sürdüğüne yönelik açıklaması aklıma geldi.

"Ekimde aylık bazda sektörel ihracatta yeniden birinci sıraya yükseldik. Tedarik endüstrisi, çekiciler ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatımız çift haneli arttı. Yine Almanya, Belçika ve Rusya'ya yönelik çift haneli artış kaydettik " vurgu yapmıştı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 12,4 oldu.

Yılın ocak-ekim dönemindeki 10 aylık otomotiv endüstrisi ihracatı yaklaşık yüzde 5 artarak 25 milyar dolar olurken, aynı dönemde ortalama aylık ihracat 2,5 milyar dolar oldu. Otomotiv, ocak-ekim döneminde ise ülke ihracatında ikinci sırada yer aldı.

Bu sırada organizasyonda TOGG aklıma geldi.

Otomotiv sanayi açısından yeni bir üretim tesisi, yeni bir fabrika ve aslında yeniliğin başka bir boyutu olarak birçok noktaya öncülük yapacağı ifade edilen TOGG...

Bundan gelecekte bütün otomotiv sanayi üyelerinin de faydalanacağı ve satış tarafında elektrikli araçlara ciddi taleplerin olacağı TOGG...

Mobilite ekosisteminde dünyada söz sahibi olmamızın yolunu açacağı vurgulanan TOGG...

Özetle...

Türkiye ve özellikle Bursa için önemli olan bir günde otomotivin geleceği konuşulurken, keşke TOGG yetkililerinden de sektörü dinleseydik diye düşünmeden edemedim.

Otomotivde üretimden ihracata kadar her alanda gelecek yönetimi konusu farklı başlıklar halinde gündeme geldi.

Gelelim başlığımıza...

45 milyar dolar ne olacak?

Hemen açıklayalım...

2022 yılını 30 milyar doların üzerinde ihracatla kapatacaklarını söyleyen otomotivcilerin hedefi otomotiv endüstrisi ihracatını 40-45 milyar dolar bandına taşımak.

Yazarın Diğer Yazıları

'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38

İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01

Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50

Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32

'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08

SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30

Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51

Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35

Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48

Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14

Tüm Yazılar