Elif Didem Danacıoğlu
153 bin kişi işten çıkarıldı!
15 Aralık 2023 Cuma, 20:32
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Evi'ndeydik.
BUSİAD Tekstil Sektörü Çalışma Komitesi tarafından organize edilen "Tekstilin Bugünü ve Geleceği" panelinde sektörün durumuna işaret edildi.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tekstil Sektörü Çalışma Komitesi Başkanı Veda Girgin Eroğlu, tekstil sektöründe pandemi dönemi ve sonrasını hatırlattı:
"Pandemi sürecinde tekstil sektörü; yoğun, verimli ve karlı bir çalışma dönemi yaşadı. Pandemi sonrası ve bugün geldiğimiz noktada ise, Kuzey Afrika ülkeleri bize rakip duruma geldi"
Maliyet artışı ve döviz kuru üzerinde durdu:
"Sektörde yaşanan değişim (teknik tekstil, yeşil dönüşüm, karbon ayak izi), maliyetlerdeki artış, döviz kurlarının baskılanması ve Ortadoğu ülkelerinin rakiplerimiz durumuna gelmesi gibi konular bizleri zorladı. Gelinen noktada artık Bursa ve Türkiye'de tekstilin geleceğini konuşur olduk. Bursa, tekstil şehri... İpek Han ve Koza Han ile başlayan kültür, Merinos ve İpek İş ile devam etti"
BUSİAD Avrupa Yeşil Mutabakatı Görev Gücü Başkanı Hüsamettin Çoban, tekstil sektörünün Türk ekonomisinin temelini oluşturduğuna işaret etti:
"Sektör, emek yoğun yapısıyla istihdam ve özellikle kadın istihdamı yaratması nedeniyle de önemli rol oynuyor. Katma değer yaratmada gıda sektöründen sonra ikinci, ciro anlamında ise gıda, metal ve motorlu araçlardan sonra dördüncü büyük sektör"
Verileri paylaştı:
"Türkiye'de Gayri Safi Milli Hâsıla'sının (GSMH) yüzde 6,6'sını, imalat üretiminin yüzde 15,2'sini, imalatta işgücünün yüzde 27,8'ini ve toplam ihracat gelirinin de yüzde 19,8'ini sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Dünya tekstil ihracatında aldığı payla öne çıkan ülkeler olarak Türkiye; yüzde 35 ile Çin, Hindistan ve ABD'nin ardından dördüncü sırada geliyor. Almanya beşinci sırada yer alıyor.
İthalatta ise, yüzde 20 ile ABD lider konumda yer alıyor. Çin, Vietnam, Almanya gibi ülkeler sıralanıyor. Türkiye, ithalatta ise 7. sırada geliyor. Dünyanın başlıca ithalat ve ihracatçılarına bakıldığında, aslında gelişmiş ülkelerin sektörü terk etmediklerini görüyoruz. Büyük ihracat yapanların aynı zamanda ithalatta da söz sahibi olduğunu görebiliyoruz"
Eski günlerine dönüş sinyali verdiğinden bahsetti:
"2020 yılında tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınında tüm sektörler gibi olumsuz etkilenen tekstil sektörü, 2021 yılında salgının yıkıcı etkilerinden sonra hareketlenmiş ve pandemi öncesine göre de yüzde 4,6 artarak aslında eski günlerine dönüş sinyali vermişti.
Küresel rekabetin her geçen gün arttığı tekstil sektöründe, 2005 yılında kotaların kaldırılmasıyla birlikte fiyat bazlı rekabet küresel tedarik zincirleri kısmını gösterdi. 2010 yıllarında sürdürülebilir koşullarda üretilen ürünlere yönelik talep, kurumsal sosyal sorumluluk ve çevre dostu sistemler gibi uygulamalarla birlikte gündeme gelmiş durumda.
Son yıllarda başlayan teknoloji dönüşümü, dijitalleşme, otomasyon, sanayi 4,0 ve buna bağlı olarak üretim koşullarındaki iyileşme ve verimlilik artışı, fiyatın yerine kalite talebinin yükselişe geçmesi ve e- ticaretle kişiselleştirilmiş pazarlama yöntemleri de küresel ticaret ortamını çok parçalı hale getirmiştir"
Uluslararası rapora değindi:
"Yayınlanan uluslararası bir raporda, küresel ekonomi ve tüketici alışkanlıkları temel alınarak tekstil sektörünün kısa vadede beklendiği trendler araştırılmış. Tekstil sektörünün kısa vadede beklediği trendler şöyle; Belirsizliğin normalleşmesi yeni normal yani artık jeopolitik karışıklıklar ve ekonomik belirsizlik gibi olgular artık yeni normal olarak kabul ediliyor, Asyalıların öncülüğü yani burada da trend olarak küresel çaptaki yatırımlarla Asya bölgesindeki aktörlerin güç birliğinin arttırılması, kişiselleşme yani tüketiciler için kişiye özgü ürünler üretilmesini öne çıkaran bir durum, mobil platformlar, yapay zekanın yaygınlaşması, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi"
11. Kalkınma Planı'ndaki raporda yer alan tekstil sektörünün zayıf yönlerine dikkat çekti:
"Yüksek üretim maliyeti, nitelikli ara eleman ihtiyacı, temel hammaddelerin üretim talebi karşılayamaması yani hammadde eksikliği, Ar-Ge ve Ür-Ge eksikliği yani kapasitesinin güçlendirilme ihtiyacından bahsediyor, üniversite - sanayi işbirliği yetersizliği ve son olarak küçük ve orta ölçekli firma yapısı nedeniyle rekabet sıkıntısı yaşandığından bahsediyor.
2023 yılına gelindiğinde ocak- haziran döneminde 5,9 milyar dolar değerinde gerçekleştirilen tüm tekstil ve hammadde sektörü ihracatı, 2022 yılına göre yüzde 22,1 azalmış durumda"
SGK verilerini vurguladı:
"Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Temmuz 2022'den Mayıs 2023'e kadarki dönemde 153 bin kişinin de işten çıkarıldığı görülüyor. Aynı dönemde tekstil sektöründe kapanan işletme sayısı 582 olarak kayıtlara geçti"
Son olarak...
2024 siparişlerine dikkat çekti:
"Ülke içerisinde enflasyon oranında artmayan döviz kuru ihracatçının yurtdışındaki fiyat tutturamamasını da zorlaştırmış. Bu nedenle 2024 siparişleri de tehlikeli bir duruma gelmiş bulunuyor"
Yazarın Diğer Yazıları
'KGF' desteği gelir mi?
21 Aralık 2024 Cumartesi, 20:38
İmalatta 153 işletme daha kapandı!
20 Aralık 2024 Cuma, 20:01
Vergi gelirleri yüzde 62,5 arttı!
19 Aralık 2024 Perşembe, 19:50
Bursa'da fiyat 26 bin 296 TL'ye yükseldi!
18 Aralık 2024 Çarşamba, 21:32
'Çin' stresi!
17 Aralık 2024 Salı, 19:08
SGK'da 17,5 milyar lira açık!
12 Aralık 2024 Perşembe, 19:30
Dolar?
11 Aralık 2024 Çarşamba, 20:51
Çarklar dönemiyor!
10 Aralık 2024 Salı, 20:35
Meslek Liselilere destek!
09 Aralık 2024 Pazartesi, 20:48
Bursa Deri OSB'de neler oluyor?
07 Aralık 2024 Cumartesi, 21:14