Binay Kazan
81 yaşında bir edebiyat çınarıdır artık o...!
21 Aralık 2025 Pazar, 12:53
Şimdi; derin bir nefes alın ve kafanızı ufuklara çevirerek yaşadığımız dünyaya bir başka gözle bakmaya çalışın bakalım...Neler göreceksiniz, neler hissedeceksiniz acaba..?
Sorular sorun kendinize yaşadığımız şu zorlu hayat şartlarından biraz olsun uzaklaşarak...
Örneğin...Edebiyata ve sanata gözlerinizi çevirin. Şiirlere can katan, mısralara edebi bir anlam kazandıran kaç kişi kaldı acaba bu ülkede ?....
Şiir dünyasında umut dolu yolculuğa yelken açan kaç koca yürek var bu kentte ?....
Şiire tutkulu insanların sesi, neden bu kadar kısık ve tutuk böyle ?..
Ve şiirler neden böyle öksüz...Neden böylesine sahipsiz ?....
Bu soruların cevabını bilen var mı ki ?...
Yoksa ruhsuz ve duygusuz mu kaldı bu güzel ülkenin insanları artık.?...
Oysa bu ülkede ve yaşadığımız bu yeşil kentte, şiiri bir yaşam felsefesi olarak belirlemiş yüzlerce ve hatta binlerce insan var. Ama bu şairlerin çoğu; maalesef son yıllarda yaşam ve geçim yükünün altında ezilirken, şairliğini de geri plana atan bir kimliğe büründü.
Oysa yaşam; gerçekçi bir şiir dilimi değil mi...Yaşamından içinden dökülüp gelen bin bir anlam yüklü mısralar, aslında yaşamın ta kendisi sayılmaz mı ki ?..
Ama...Tüm bu olumsuzluklara rağmen; şiirleri ve kendini ayakta tutmaya çalışan, edebiyatı yüreğinin tam ortasına koymuş insanların da varlığını hissedebiliyoruz çevremizde...Ve bu şiir ruhlu insanlar, koskocaman yüreklerinde mısralara can vermeye devam ediyorlar. Sayıları giderek azalsa da..!
KIRIK SENFONİ'NİN 55.YILIDIR ARTIK...
Şair ve gazeteci Ali Bilgiç; işte bu nadide isimlerden biri...Bursa'nın yetiştirdiği en ünlü şairlerden biri olan Ali Bilgiç,"Ne herkes şair olabilir, ne de şair herkes" dediği bir şiirindeki yaşam felsefesi ile hala sanatına sahip çıkmaya çalışıyor. Artık yaşının 81'e ulaşmasına ve şiirlere tutunarak yaşamasına rağmen...
Şairin 1970 yılında çıkardığı ve Bursa'ya dair nostaljik öğelerin de yer aldığı bir yapıt olan "Kırık Senfoni"isimli kitap, geçmişten bugüne önemli ayrıntılar içeriyor. Bu kitapta yer alan 23 şiirin çoğunda; eski Bursa sokakları, Setbaşı Köprüsü ve kent güzelliklerine de yer veren Ali Bilgiç, gençlik duygularına mekan olmuş bu kentin yarım yüzyıllık geçmişinden bugünlere ulaşan özel çağrışımlar yaratıyor.
Elimde şu anda şairimizin 55 yıl önce edebiyat dünyasına kazandırdığı Kırık Senfoni isimli ilk kitabı var ve bu kitap benim için çok değerli...Çünkü 1973 yılında ben daha 14 yaşındayken edindiğim bu imzalı kitap, bana gazetecilik ve şairlik yolunu açtı.
O kitapta okuduğum birbirinden değerli şiirleri; kendime rehber belirleyerek ben de edebiyat dünyasında kendime bir yol açmaya çalıştım. Bu nedenle Ali Bilgiç; beni yetiştiren daha sonra da gazetecilik mesleğimde bana yol gösteren bir yıldız oldu hep...Yolumu ve geleceğimi aydınlattı.

20 BİN SAYFALIK YENİŞEHİR ARŞİVİNİ HAZIRLADI
Geçtiğimiz Cuma günü; değerli şairi Yenişehir Gazetesi ve matbaa olarak kullandığı büroda ziyaret ettim. Kendisiyle; 196l yılında Bilecik Birlik Gazetesi'nde başladığı ilk gazetecilik yıllarını,1963 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği Yenişehir Gazetesi'ni ve TRT dahil birçok kurum ve kuruluşun Yenişehir muhabirliğini yaptığı uzun basın hayatı sürecini konuştuk.
Bugüne kadar yazdığı 400'e yakın şiirden, bu şiirlerin 11'inin TRT bestekarları tarafından bestelenmesinden ve Kırık Senfoni ve Tutsak Gözler isimlerindeki 2 kitabının içeriğinden bahsettik.
Artık 81 yaşında ulu bir edebiyat çınarı olan Ali Bilgiç'in hazırladığı; 20 bin sayfalık Yenişehir Arşivini yeniden görme fırsatım oldu. Her tarafından şiirler fışkıran bir büroda; şairin sesinden "Bitmedi bu sevda, sevdalım" isimli unutulmaz yapıtını bir kez daha dinleme fırsatım oldu.
Yani; paradan-puldan, siyasetten ve gösterişten çok uzaklarda kalmış sihirli şiirler evreninde yeniden kelimelere anlam katmaya çalıştık değerli üstadımla... Ruhunu ve duygularını düzenin şartlarına hala teslim etmemiş iki yürekli şair olarak; edebiyat denizinde yüzdük dakikalarca...Hiç tükenmeyecek bir duygu yağmurunun altında ıslandık.
Üstad-çırak bağlamında; anılarımıza yeni bir anı daha kattık.
ÜNLÜ ŞAİRDEN BURSALILARA BİR ARMAĞAN ŞİİR
Şimdi Sayın Bilgiç'in Kırık Senfoni isimli ilk kitabında yer alan "Umut ezgisi yalnızlığımın" isimli şiirinden bir alıntı yaparak, onun Bursa duyarlılığından bir kesit sunmak istiyorum sizlere bu pazar gününüzde...Şair Ali Bilgiç'in sizlere bir armağanı olsun bu Bursa şiiri...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dayanmış demir parmaklığına Setbaşı Köprüsü'nün,
Seni bekliyorum, tanımadığım ve görmediğim.
Ama özlediğim...
Her geçen güzelde bir yanını tümlüyorum.
Bir harf yakalıyorum usumda,
Heceliyorum binlerce kez...
Adın büyüleniyor dudaklarımda.
İnanması güç geliyor sonra,
Tedirginliğimi ve sana dair
Üç-beş satırdan başka hiçbir şey bilmediğimi
Anlıyorum.
Adı; Bursa ile bütünleşmiş bir şair olan Ali Bilgiç, son yıllarda digital olarak hazırlanan Yenişehir Gazetesi'nde sürdürdüğü şiir-haber yolculukları ile sanat yaşamını devam ettiriyor. Şair yaşadığımız kentin özel edebiyat portrelerinden biri olarak, dünden- bugüne damgasını vurmaya devam ediyor.
O şiirlere yeniden can katıyor, şiirleri de ona yaşam yoldaşı oluyor.
Yazarın Diğer Yazıları
Yüreğinin götürdüğü yere gidebiliyor mu ki her insan?
19 Ocak 2026 Pazartesi, 10:40
600 liralık alarm cihazı ile hayata bağlanın!
15 Ocak 2026 Perşembe, 09:48
Perdenin arkasındaki gizi aralama sanatıdır gazetecilik!
10 Ocak 2026 Cumartesi, 13:07
VEFA; sadece İstanbul'un bir semti değildir..!
06 Ocak 2026 Salı, 19:38
Parayı veren düdüğü çalıyor ama ya düdük bozuksa!
04 Ocak 2026 Pazar, 14:06
Yeni yılda keşkeler yerine iyikiler çoğalsın hayatınızda!
01 Ocak 2026 Perşembe, 12:16
2026'da nasıl bir SİZ olmayı istiyorsunuz?
28 Aralık 2025 Pazar, 15:06
İlaç gibi meyvenin tam zamanıdır şimdi!
26 Aralık 2025 Cuma, 09:34
Bir gün Bursa'da bir damla suya muhtaç kalacaksak eğer!  ...
23 Aralık 2025 Salı, 14:49
Şimdi herkes fotoğrafçı mı oldu yani?
18 Aralık 2025 Perşembe, 14:36