Binay Kazan
2026'da nasıl bir SİZ olmayı istiyorsunuz?
28 Aralık 2025 Pazar, 15:06
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; zor bir sürecin içindeyiz. Hem de çok zor..!
Gerçekten sıkıntılı bir yaşam sürdürüyoruz yaşadığımız bu kentte ve bu ülkede...Çevremizi bu günlerde çepeçevre saran; geçim sıkıntısı, zamlar, toplumsal bunalım, çevre sorunları,hastalıklar ve dünyada yaşanan siyasi kaos hepimizi ne kadar çok yoruyor değil mi..?
Ya Gazze'de yaşananlar...Öldürülen çocuklar ve kadınlar...Kış gününde Filistin sokaklarındaki sefalet...Ölüm korkusu, bir parça yiyecek bulabilme kaygısı...
Kendimce sorular soruyorum ülkemin sosyo-ekonomik tablosu ve dünyada savaş yaşanan bölgeleri üzerine...Bazen yanılgıya mı düşüyorum veya yanlış mı yorumluyorum bu yaşamı diye kafamı kaldırıp etrafıma bakıyorum. Çevremde içten, doğal ve ağız dolusu gülen insanlar arıyorum bıkmadan usanmadan...Bu arayışlarım ne yazık ki; hep hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor.
İçine kapanık bir yaşam sürdürmeye başlayan insan sayısı, ne kadar da artmış bu kentte...Ne kadar çok yorulmuş insanlar böyle...?
Yeni bir yıl öncesinde; gözlemlemeye çalıştığım Bursa Atatürk Caddesi, uzayda yürür gibi amaçsız ve kararsız yürüyen insanlarla dolu...
2025 Yılının bu Aralık ayında; tüm dünyada pandemiden sonra yüzünü gösteren küresel ekonomik krizin doğurduğu toplumsal gerginlik var herkesin üzerinde...Bu gerginlikler yaşadığımız bu soğuk kış günlerinde biraz daha çoğalırken, özellikle genç işsizlik de bir karabasan gibi çöküyor ülkemizdeki toplumsal hayatın içine...
NEGATİF HABER BOMBARDIMANINA "DUR" DEMEK GEREK
Ben aşağıdaki soruyu sıkça soruyorum kendime...Siz de sorun isterseniz...
Bugünlerde ne oluyor bize böyle..?
İnsanların borçları artıyor durmadan...Ama dostları ve arkadaşları da azalıyor. Hayatlarımızdaki ekonomik ve sosyal sorunlar dağ gibi artarken, çözüm yolları bulmakta zorlanıyoruz. Kişisel ve toplumsal anlamda üzerimize yıkılan negatif ruh hali, herkesi mutsuz ve umutsuz yapıyor. Sosyal medya ve TV'lerden ruhumuza gönderilen mutsuz enerji bombardımanı, hepimizi gergin ve stresli yapıyor.
Biliyorum ki; umutlu ve mavi haber alabilme özlemi içinde toplum...Sorunlardan bunalmış insanlarımızda; uzanacak bir kol, sevineceği bir haber beklentisi büyüyor.
Aslında çareleri için ipuçları var bu kronikleşmiş sorunların...Yaşadığımız ve yaşayacağımız bu zor günlerde; bize rehber olabilecek ve de sıkıntılı yaşamımıza anlam katabilecek birkaç ipucuna ulaşmıştım bundan birkaç yıl önce...Ulusal bir ekonomi gazetesinden kesip dosyaladığım ve zaman-zaman tekrar okuyarak yaşama sevincimi yenileyerek kazandığım bir iş/hayat uzmanı görüşünü, sizlere de sunmak istiyorum bugün...
Türkiye Kalite Derneği (KALDER)'in eski ve unutulmaz Genel Sekreteri Hakan Kilitçioğlu; iş ve özel yaşama dair 3 yıl süreçli analizleri, basit önerilerle birlikte yorumlamıştı. Bana çok uygun gelmişti bu ipuçları... Bir kalite, ARGE ve pozitif yaşam bilirkişisi olan Hakan Kilitçioğlu'nun; geçmişten-bugüne ulaşmış yaşam planlama ipuçları, belki de yaşantınıza yeni bir yol açabilir.. Bakın bakalım işinize veya özel yaşamınıza yarayacak bir nokta bulacak mısınız siz de bu analizde..?
Yeni yılda ve sonraki yıllar için; size bir yaşam manifestosu olabilir mi bu ipuçları..?
3 YILLIK PLANLAMA VE 4 BÜYÜK ÖNERİ
Bireysel bakış açınızı geliştirmek için Hakan Kilitçioğlu 4 temel öneri sunuyor. Şimdi bu önerileri sıralayalım ve içsel dünyanıza yeni kapılar/pencereler açalım.
1-Öncelikle 3 yıl içinde aile hayatınızda neleri daha iyiye götürmek istediğiniz belirleyin. Yakın çevreniz, zamanınız, mali durumunuz ve ailenizin tercihlerini dikkate alarak 3 yıl sonra "Nasıl bir siz olmak istiyorsunuz?" sorusunu yanıtlayın ve bunun ilk 6 ayı için hedefinizi koyun.15 Günde bir kısa muhasebeler yaparak, hayatın neresinde olduğunuzu görün.
2-Mutlaka iş yaşamınızla ilgili 3 yıllık planlamayı yapın. Kendinizi geliştirmek, işinizi faydalı ve verimli yapabilecek ve de mutlu/huzurlu bir şekilde çalışabilecek şekilde planlamalar yapın. İşinizdeki mutluluk, özel hayatınıza da olumlu yansıyacaktır.
3-Yaşam kalitenizin artması, toplumsal kalitemizin de artması ile bağlantılıdır. 3 Yıllık hedefleriniz içinde mutlaka topluma katkı sağlayacak manevi uğraşları da koyun. Bu işlemler toplumun gelişimine katkı sağlarken, size de iç huzur verecek ve hayattan aldığınız mutluluğu artıracaktır.
4-Kesinlikle yeni bir şeyler öğrenin ve kolaylıkla ölçebileceğiniz ve 15 günlük değerlendirmelerde bulunabileceğiniz hedefleriniz olsun. Unutmayın ölçemediğiniz şeyi, geliştiremezsiniz.
KENDİNİZE YENİ BİR HAYAT ISMARLAMAK İÇİN
Pencerelerinizi açarak kendinize yeni bir hayat ısmarlayacağınız bu ipuçlarını, sizde bir kağıda yazın ve her zaman görebileceğiniz bir yere asın. Mutlaka işe yarayacak ve size güçlü bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Kim bilir...Belki de hayatınızın bundan sonraki dönemi için bir manifesto bile olabilir. Bu 4 temel öneriye, kendinizce ekleyeceğiniz maddi hedefler ile birlikte "yakın gelecekte nasıl bir SİZ olacağınıza" karar verebilirsiniz.
2026 Yılı öncesinde; yapacağımız en iyi şey budur belki de...Ne dersiniz..?
Yazarın Diğer Yazıları
Yüreğinin götürdüğü yere gidebiliyor mu ki her insan?
19 Ocak 2026 Pazartesi, 10:40
600 liralık alarm cihazı ile hayata bağlanın!
15 Ocak 2026 Perşembe, 09:48
Perdenin arkasındaki gizi aralama sanatıdır gazetecilik!
10 Ocak 2026 Cumartesi, 13:07
VEFA; sadece İstanbul'un bir semti değildir..!
06 Ocak 2026 Salı, 19:38
Parayı veren düdüğü çalıyor ama ya düdük bozuksa!
04 Ocak 2026 Pazar, 14:06
Yeni yılda keşkeler yerine iyikiler çoğalsın hayatınızda!
01 Ocak 2026 Perşembe, 12:16
İlaç gibi meyvenin tam zamanıdır şimdi!
26 Aralık 2025 Cuma, 09:34
Bir gün Bursa'da bir damla suya muhtaç kalacaksak eğer!  ...
23 Aralık 2025 Salı, 14:49
81 yaşında bir edebiyat çınarıdır artık o...!
21 Aralık 2025 Pazar, 12:53
Şimdi herkes fotoğrafçı mı oldu yani?
18 Aralık 2025 Perşembe, 14:36