e Fatura programı nedir?

e Fatura programı nedir?

e-Fatura, genel olarak dijital ortamda hazırlanan ve gönderilen faturalardır. Kağıt kullanımını ortadan kaldıran e-Fatura programı, süreçleri daha rahat bir şekilde internet üzerinden yürütmenize olanak tanır.

2024.04.04 23:08 - Son Güncellenme: 2024.04.04 23:08 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
e Fatura programı nedir?

Ayrıca bu sayede kağıt tüketimini azaltarak daha sürdürülebilir sistemler kurmanızı mümkün kılar. Bununla beraber süreçleri daha hızlı ve rahat bir şekilde yönetmenize de yardımcı olur. e-Fatura programı, faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği formata göre hazırlamanızı da kolaylaştırır. Böylece vergi sürecinde herhangi bir problem yaşamanızın önüne geçer. e-Fatura programı kullanan kullanıcılar, sistemde kayıtlı olan diğer mükelleflere e-Fatura gönderebilir ya da alabilir. Ayrıca gönderilen ya da alınan e-Faturaları bilgisayarına indirerek istediği gibi muhafaza edebilir. Böylece ihtiyaç duyduğu zaman istediği belgelere anında erişebilir.

e-Fatura programı düşük maliyetli olmasıyla da birçok işletme tarafından tercih edilir. Elektronik ortamda verilerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan programlar, işlemlerinizi güvenle yapmanıza olanak tanır. Bununla beraber e-Fatura programı bilgilerin düzenlenmesini kolaylaştırdığı için de birçok işletme tarafından tercih edilir. Düzen problemlerinin önüne geçilmesinde etkili bir şekilde rol oynar. Manuel fatura işlemleriyle karşılaştırıldığında zamandan da tasarruf edilmesini sağlar. Böylece işletmelerin verimlilik seviyelerini artırır, iş süreçlerinin daha iyi bir şekilde yürütülmesini mümkün kılar. Bununla beraber programlar, e-Faturaya geçmek zorunda olan işletmeler için de süreçleri kolaylaştırır. Bununla beraber e-Fatura zorunluluğu olmayan işletmeler de programları kullanabilir.

e-Fatura programı zorunluluğu

e-Fatura programı kullanma zorunluluğu genel olarak aşağıdaki şartlara bağlanmıştır:

  • 2023 yılında 3.000.000 TL ve üzerinde brüt satış hasılatı olan mükelleflerin 3 Temmuz 2023 itibariyle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura sistemine dahil edildiler. 2023 yılında 3 milyon TL üzeri gelir elde eden mükelleflerin 2024 yılının Temmuz ayına kadar e-Fatura programına geçiş yapmaları gerekir. Aynı zamanda bu mükelleflerin Ocak 2025'e kadar e-Defter sistemine de geçmeleri gerekir.
  • Sebze ve meyve ticareti ile ilgilenen komisyoncu/tüccarlar, işe başlama tarihlerinden itibaren üç ay içinde e-Fatura sistemine geçiş yapmalıdır.
  • İhracat işlemlerinde fatura düzenleyecek olan mükelleflerin de e-Fatura sistemine geçiş yapması gerekir.
  • Gelir Vergisine tabii olan mükelleflerin bazıları gerekli şartları sağladıkları takdirde e-Fatura programı kullanmak zorundadır.

Siz de mükellefiyet durumunuzu öğrendikten sonra e-Fatura sistemine geçiş yapabilir, programların sunduğu avantajlardan yararlanmaya başlayabilirsiniz.

e-Fatura programı kullanmanın avantajları

Dijital dönüşüm sürecinin bir parçası olan e-Fatura programı işletmelere birçok avantaj sunar. Programın fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz.

  • Kağıt kullanımını ortadan kaldırarak süreçlerin daha çevre dostu hale gelmesini sağlar.
  • İnternet üzerinden istenilen faturalara erişimi kolaylaştırır.
  • Karmaşık süreçleri daha düzenli hale getirir.
  • Özellikle e-ticarette işlemlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Hata olasılığını azaltarak daha tutarlı sistemler elde edilmesini mümkün kılar.
  • Verilerin güvenli bir ortamda muhafaza edilmesine yardımcı olur.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2024.04.04 23:08 - Son Güncellenme: 2024.04.04 23:08 - HABER MERKEZİ
A