Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD), 100. Rumeli Buluşması gerçekleştirdi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Rumeli kökenli girişimcilerin Türkiye'deki ve Balkanlardaki sesi olmak ve dünyaya tanıtmak vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) geleneksel hale getirdiği Rumeli Buluşmalarını sürdürüyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay'ın konuşmacı olarak katıldığı 100. Rumeli Buluşması Podyum Davet'te gerçekleştirdi. 100. Rumeli Buluşması açılışında ilk olarak tanıtım videosu izletildi. RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Evke açılış konuşması gerçekleştirdi. Evke, "Rumeli Buluşmalarının 100'üncüsünü gerçekleştirmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Yeni bir dönemde yeni bir vizyon ile hızlıca başladık. Somut projelerle RUMELİSİAD'a yakışır bir adım atmış olacağız. Bu zengin mirası en güzel şekilde koruma ve zengimleştirme hedefinde olacağız. 2006 yılından bu yana RUMELİSİAD büyümeye devam ediyor ayrıca derneğimiz Türkiye ve Balkan ülkeleriyle köprü kurmaya devam ediyor. Dernek olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve etkinliklerde emeği geçen tüm herkese bir kez daha içtenlikle teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde de toplumsal konularda kendimizi geliştirmeye devam ederken sosyal anlamda da zenginleştirmeye devam edeceğiz" dedi.
SPONSORLARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Açılış konuşmasının ardından geceyi düzenleyen sponsorlara plaketleri takdim edildi.
"DEĞERLİ GİRİŞİMCİLERİN ÇOK KATKISI VAR"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Bir işe başlamak zor ama ondan daha zor olan başlanan bir işi 100 kere tekrar etme. Bireyler ve ülke olarak en büyük sıkıntımız modern dönemin deyimiyle sürdürülebilirlik. Bu bir tesadüf değil. Çok değerli kurucu başkanları ve önceki dönem kurucu başkanı ve yöneticileri ve genel kurulda seçilen yeni başkan ve yönetim kurulunun çok önemli katkıları var. Şükürler olsun son dönemde hem bu coğrafyadaki ülkelerle hem de ülkemizin dış politikasıyla birlikte şu anda çok yakın ilişkilerimiz var. Ve bu ilişki bize öyle büyük zenginlik katıyor ki yani bugün Bursa sanayide ve ihracata Türkiye'nin merkezi konumundaysa işte Balkanlar'ın Rumeli'nin ve oradan buraya gelen bu değerli girişimcilerin çok büyük katkısı var. Bu akşam sizlerle olmak çok kıymetli benim için. Tabii değerli dostlar RUMELİSİAD birçok etkinlik yapıyor. Bunların çoğu da biz Bursa Ticaret Sanayi Odası olarak katkı koymaya çalışıyoruz. Bizim özellikle Bursa'nın kalkınması gelişmesinde ortaya koyduğumuz vizyon çok önemli. Bunların sahiplenilmesi o projelerin başarısını getiriyor. Bunu ancak belli kültürdeki insan topluluğu hayata geçirebilir. Bursa böyle bir ruha sahip olan insanlara sahip" şeklinde konuştu.
"FARKLILAŞMAMIZ LAZIM"
Burkay, "Şimdi geçmişte ülkeleri kıyaslardık değil mi? İngiltere'yle, Fransa; Amerika Birleşik Devleti Kanada ile bugün biz Londra'yla Paris'i kıyaslıyoruz. İşte New York'ta burada başka bir bölgeyi kıyaslıyoruz. Çünkü fakirlikten kurtulmak çok çalışmakla mümkün. Ama siz G20 içine girmeyi hedeflediyseniz, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girmek istiyor ise çok çalışmak zorundayız. Farklılaşmanız lazım. Şimdi farklılaşma dediğimizde de karşınıza markalaşma çıkıyor. Şimdi dünyada bütün ekonomileri incelediğinizde bütün büyük ekonomilerin zenginlik merkezi vardır. Amerika diyorsunuz dünyanın bir numaralı süper gücü ama bugün Kaliforniya'ya gittiğinizde bambaşka bir Amerika var. Teksas'a gittiğimizde bambaşka bir Amerika" dedi.
"BÜTÜN DÜNYAYA ROL MODEL OLDUK"
Burkay, "Mekansal Planlamaya ihtiyaç var. Türkiye'de her alan planlanmalı. Bizim iş dünyası olarak 1 numaralı talebimiz bu. Bu ülkedeki girişimci grupları bu yapıldığı taktirde her adımı atabilir. 2013'teki makro projeden 60 makro projeye çıkardık. Gökmen Uzak Havacılık Merkezi kurduk. Bir toplumu dönüştürcekseniz önümüzdeki 50 yılda en önemli girişimlerden bir tanesi uzaybhavacılık. Çocuklar, gençler buraya geldiğinde gelecekti mesleklerinin ne olması gerektiğine karar veriyorlar. Bu şekilde bu ilhamı vermek istiyorsak bu yere her sene 1 milyonun üzerinde ziyaretçi gelmekte. Avrupa'nın en büyük uzay havacılık merkezi. Dünyada ise dördüncü. Bu binanın bakıldığında akıllara Bursa'nın gelmesi, önemli bir eser çıkması yaptık. Bir başka proje TEKNOSAB. İlk duyurduğumuzda çok tep geldi ama biz inandık ve 4 yılda kısa sürede örnek alınan bir sanayi bölgesi olmasını sağladık. Bütün dünyaya rol model olduk" diye belirtti.
"YANLIŞLARI REFERANS ALIRSANIZ GELİŞMENİZ MÜMKÜN DEĞİL"
Burkay, "Bursa hiçbiri organize sanayi merkezi mantığı ile kurulmamış. Bizim sanayilerin tamamı sanayi olmuş sonra organize sanayi yapmaya çalışmışız. TEKNOSAB'ta milyonca yatırımlık altyapı var. Dünün yanlışlarını bugüne ve geleceğe referans alırsanız gelişmeniz mümkün değil. Maalesef bizim aydın diye tabir ettiğimiz kesim bu yanlışlara düşüyor. Şu an da toplumun en büyük hastalığı hak etmediğini talep etmek. Soruyorsun ne ürettin, iki satır dile getiremiyor. Böyle bir toplumun gelişmesi mümkün mü? Sivil toplum olarak bir numaralı hedefimi, sosyal devlet olmalı" dedi.
Bursa Bölge, 2024.11.01 19:33