Acentelerin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve rekabet gücünü artırması gerektiğini belirten Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Levent Yılmaz, sektör hakkında Bursada Bugün'e önemli değerlendirmelerde bulundu.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Sürekli gelişen teknoloji, değişen iletişim teknikleri ve sert rekabet sigorta şirketlerini de derinden etkiledi. Çok sayıda acente, sektördeki değişime ayak uyduramayınca kapanmak zorunda kaldı. Bursa Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Levent Yılmaz, acentelerin alması gereken önlemler ve sektörün geleceğiyle ilgili Bursada Bugün'e dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Şirketlerin artık insanlarla doğrudan iletişim kurduğu konusuna değinen Yılmaz, "Sigorta şirketleri direkt satışlarla artık daha fazla sigortalıya doğrudan dokunuyor pazarlama yapıyor. Çağrı merkezi yoluyla, mobil uygulamalarla satışlar oldukça arttı. Dahası aynı anda binlerce kişiye doğrudan arama yapabilecek sesli yanıt sistemi ile poliçe düzenleyecek teknoloji hazır. Veri saklama hakkına sahip kimi şirketler KVKK'ya takılmadan pazarlama yapıyorlar. Tüm bunlar karşısında acenteler kanun ve yönetmeliklerle sıkıştırılmış şekilde mücadele etmeye devam ediyor. Artık acentelerin sahada rakibi kendileri değil" açıklamalarında bulundu.
Acentelerin iş yapma şeklini değiştirmeleri gerektiğini belirten Yılmaz, "Acenteler çoğunlukla haksız rekabet altında ezilmekte. Bankalar kredi zoruyla, oto bayileri satış baskısıyla poliçe düzenliyor. Özel kanunla poliçe satma yetkisine sahip PTT ve Tarım Kooperatifleri gibi kurumlar ellerindeki gücü kullanıp üyelerine ve müşterilerine poliçe pazarlıyorlar. Acenteler aynı yerde başka iş yapamaz iken onlara işletmelerinde poliçe satmasına karışan yok" dedi.
Yılmaz, "Sigorta şirketleri acenteler dışındaki tüm kanalları ne hikmetse çok seviyor. Poliçe arzında kolaylık sağlıyor. Buna rağmen acenteler halen tüm üretimin %54'ünü yapmayı başarmakta. Ama tünelin ucu karanlık maalesef. 300 yıllık acentelik mesleği biter mi? Bence bitmez fakat pazar payı gereken önlemler alınmaz ise daha da düşer. O yüzden ki acenteler bir taraftan hak arayışlarına devam etmek, diğer yandan büyümek ve rekabet gücünü artırmak zorundadır. Gerek birleşme yoluyla gerek teknolojiye yapacakları yatırımlarla geleceğe hazırlanmalıdırlar. Günümüz dünyası acımasız ve küçüklere yer yok. Acenteden büyük acenteye geçiş gerçekleşmelidir" ifadelerini kullandı.
Bursa Bölge, 2025.02.26 13:49