Bursa'da Ramazan şimdilerde sıradanlaşıp, daha sessiz sakin sofralarla geçirilse de eskiden Bursa'da Ramazan; yoğun hazırlıklarla, heyecanla beklenirdi. Bursa'da her evde Ramazan'ın gelmesine yakın zamanlarda telaş giderek yükselirdi.
ARZU SAĞLAM / BURSADA BUGÜN
Bursa'da eskiden iftar ve sahur için binbir çeşit yiyecek önceden yapılır ve Ramazan için hazırda bekletilirdi. Erişteler, kuskuslar, börekler, sarmalar, tatlılar evin hanımları tarafından özenle hazırlanırdı. Şimdilerde ise daha çok köy kesimlerinde satılan yerlerden yufkalar alınır, daha çok hazır yiyeceklerle iftar sofraları donatılır hale geldi.
Sahurda, tok tutması için hamur işleri, erişteler, pilavlar ve hoşaf türleri mutlaka yapılırdı. İftar saati geldiğinde hazırlanan sofrada yapılan yemeklerin yanında; sarmalar, börekler, mezeler, hoşaflar, hurmalar, zeytinler ve daha sayılacak çok çeşit yiyecek koyulurdu. Tatlı olarak da Gül Varak, Kaymak Bohçası, Cendere baklavası ve Gelin Yüzü de yemek sonrasında ikram edilmesi üzerine sofralarda hiç eksik olmazdı.
Ramazan'ın bugün olduğu gibi yaz aylarına geldiği senelerde, Uludağ'dan getirilen karlarla yapılan şerbetler ve hoşaflar sofraların vazgeçilmezleriydi. Bunun yanı sıra, buzlardan yapılan kâselerde sunulan hoşaflarda sofralara ayrı bir güzellik katardı.
Ateşin dumanını gören Tophane Tepesi'ndeki görevliler de top atışıyla Ramazan ayının geldiğini tüm kente ilan ederlerdi.
İftar sonrası mahalledeki dostlarla toplanılır ve hep birlikte teravih namazına gidilirdi. Büyük heyecanla gidilen teravih namazı duygusallıkla kılınır, namaz sonrası dostlarla sohbet eşliğinde evlere dönülürdü.
Teravih sonrası çay diye bir şey vardı eskilerde... Namazdan gelir gelmez çay suyu koyulur, yapılan tatlılarla sohbet ederek hazırlanan çay keyifle içilirdi. Ramazan yaza denk geldiği için hava epey sıcak olurdu. Çay sonrası komşularla kapı önünde oturulurdu. Sahur vakti de yakın olduğundan sahura kadar sohbet edilir çaylar içilirdi. Sonra Ramazan davulcusuna denk gelinirdi.
davulcular;
Denizden çek oltanı!
Duvara as baltanı!
Hoş geldi sefa geldi,
On bir ayın sultanı.
Ramazan'la uyandı,
Mümin nura boyandı,
Hazırlıklar başladı,
Camide kandil yandı.
Müminlere nimettir,
İlk on günü, rahmettir,
Bu ayda oruç tutmak,
Büyük bir ganimettir.
Müminler huzur bulur,
Günahları affolur,
Bayram günü gelince,
Cehennemden kurtulur.
Sabah erken çık yola!
Dikkat et sağa sola!
Ramazan ayı geldi,
Oruç mübarek ola.
Gibi manilerle Bursalıları sahura uyandırırdı.
Bursa Bölge, 2025.02.27 11:07