Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Bursa Turizminin Kültürel Sürdürülebilirlik Çalıştayı' düzenlendi.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa'nın kültürel değerlerini korumak, turizm potansiyelini güçlendirmek adına Merinos AKKM'de 2 gün sürecek olan Bursa Turizminin Kültürel Sürdürülebilirlik Çalıştayı'nı gerçekleştirildi.
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, "Kültüre, sanata ve sürdürülebilirliğe inanmış insanlarla bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bursa, kültür ve turizmde çok önemli kapasiteye sahip bir şehir. Bursa, her alanda turizm çeşitliliği potansiyeline sahip. Bursa hangi alanda yol almalı derseniz kültür, inanç, doğa, gastronomideki önemli değerlerini kullanarak lanse edebilir, sürdürülebilirlik açısında nasıl yol katedebilir, bunları konuşacağız. Dijital platformlar bu konularda çok önemli. Bugün konuşacağımız UNESCO konusu önemli bir konu. Dünyadan UNESCO'ya taraf 195 ülke var. Türkiye'deki 21 kültürel alanın 12. sırasında Bursa var. UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağında Türkiye'den 8 üyemiz var. Bursa halk zanaatları alanında 7. sırada girdi" açıklamalarıyla bilgilendirmelerde bulundu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Her turizm önemli fakat kültür ve inanç turizmi çok önemli bir noktaya geldi. Bu çalıştayda inanıyorum ki çok önemli çıktılar elde edeceğiz. Bu çıktılar bizim önümüzdeki yıllarda Bursa'nın 1.7 olan geceleme süresini artıracak, Bursa'yı dünyada da tanıtabilecek bir raporlar olacak. Hedefimiz, Bursa'nın geceleme sayısını en az 2, daha sonra 3'e çıkarmak. O zaman turizmin gelirlerinden hem halk, hem esnaf hem de iş dünyası olarak faydalanabiliriz. Aksi takdirde günübirlik turistlerin, seyahat edenlerin Bursa'ya çok katkı bırakmadığını biliyoruz. İstanbul'dan otobüs geliyor, Ulucami'yi karşıdan gösteriyorlar, Ulucami anlatılıyor. Ardından Yeşil Türbe ziyareti, orada 1 saatlik mola, sonra oradan tekrar İstanbul. Bursa'ya faydası oldu mu? Olmadı. Biz, Karagöz ve Hacivat'ı bile tanıtamadık. Konusu Orhan Cami'de geçiyor fakat biz Çekirge'de sunuyoruz. Biz Bursa'da her değerimizi bir hikayeyle bütünleştirmez, hikayenin olduğu mecrada bütüncül hale getirmezsek altı boş olur ve anlatamayız. Hikayenin geçtiği yer, zaman ve kişilerle hikayeyi birleştiririz" ifadelerini kullandı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Bursa, Osmanlı'nın ilk başkenti, İpek Yolu'nun kadim duraklarından biri, yeşil ve tarihin iç içe geçtiği eşsiz bir kent. Bu mirası koruyarak geleceğe taşımak için doğru turizm politikalarını hayata geçirmek ve sürdürülebilirlik ilkeler doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Dünyanın pek çok bölgesinde yanlış turizm uygulamalarının aşırı yoğunluğa ve tepkiye yol açtığını görüyoruz. Gelir dağılımının adil sağlanmadığı yerlerde ise yerel halkın huzursuzluk yaşadığına üzüntüyle tanıklık ediyoruz" şeklinde konuştu.
"TURİZMDE ADİL VE DENGELİ BİR SİSTEM OLUŞTURMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ"Başkan Bozbey, "Dünya turizminin gözbebeği olacak potansiyele sahip Bursa'mızda turizmin doğru uygulanabilmesi için tanıtımdan önce yönetişimi sağlamaya, turizmin tüm aktörlerinin pastadan payına düşen adil parçayı alacağı dengeli bir sistem oluşturmaya özen gösteriyoruz. Önce evimizde huzuru sağlayıp yüzü gülen ev sahiplerine kavuşacağız, sonra da güzel kentimize davet ettiğimiz her insanı gülümseteceğiz" ifadelerini kullandı.
Başkan Bozbey, "Sürdürülebilir turizmin temellerini sağlam, adil ve kapsayıcı atmak için yola çıktık ve Bursa'nın turizmini şekillendirirken kendimize şu soruyu sorduk; Belediyeler turizmde nerede durmalı? Bize göre formül şu şekilde, belediyeler, sektörün ana aktör olduğu alanlarda kolaylaştırıcı, kârlılık kaygısıyla özel sektörün geri durduğu alanlarda öncü, kentin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimini ilgilendiren konularda ise ana aktör olmalıdır. Bu anlayış çerçevesinde, sadece isimde değil, özde sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla Bursa'mızın turizm değer zincirini haritalandırarak her seviyeden katılımı teşvik eden bir yönetişim modeli kurduk. Ve bu vizyonla da, Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi'ni hayata geçirdik" şeklinde konuşarak Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi'nin turizm uygulamalarını teşvik edeceği ve turizm paydaşlarıyla Bursa turizmini daha güçlü zemine oturtmayı amaçladıklarını belirtti.
"AKTOPRAKLIK ARKEOPARK BİR İLK OLACAK"Başkan Bozbey, turizm konusunda etkin çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizerek, "Belediye Meclisimizce onaylanan Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi üyeliğimizle birlikte, bu ekosistemin bir parçası olarak çalışmaya başladık ve en yüksek çabayı göstermeye devam ediyoruz. Bu süreçte ilk güzel haberi de aldık. Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'nin yeni oluşturduğu cazibe merkezleri kriterlerini ilk uygulayacak müzelerden biri olarak önerdiğimiz Aktopraklık Arkeopark'ın kabul edilmesi bizler için önemli bir adım oldu" şeklinde konuştu.
"DEDE KORKUT NÜSHAMIZIN ORİJİNALLİĞİ TESCİLLENDİ"Başkan Bozbey, "Bursa'mızın kültür turizminde nasıl büyük değerlere sahip olduğuna örnek olarak, henüz geçen hafta ortaya çıkardığımız bir değerimizin de müjdesini sizlere vermek istiyorum. El Yazmaları Müzemizdeki 16. yüzyıla ait bir Dede Korkut nüshamızın orijinalliği, yaptırdığımız testler sonucunda tescillendi. Şimdi bu kıymetli eseri, tüm hikayesiyle ve günümüzün dijital imkânlarını kullanarak halkımızla ve ziyaretçilerimizle nasıl buluşturacağımızın planlamasını yapıyoruz. İşte Bursa'nın kültürel zenginliği tam da bu. Böyle bir miras üzerine konuşmak, onu yaşatmak ve geleceğe taşımak bizler için büyük bir sorumluluk değil mi? " açıklamalarıyla çalıştayın Bursa'nın kültür ve turizmine çok fayda olacağını belirtti.
Bursa Bölge, 2025.02.26 10:36