Prof. Dr. Murat Taş
500 BİN SOSYAL KONUT İLE EV SAHİBİ TÜRKİYE/YÜZYILIN KONUT PROJESİ
16 Kasım 2025 Pazar, 22:36
"Ev Sahibi Türkiye" sloganı kullanılan kampanya kapsamında 81 ilde TOKİ eliyle 500 bin konut inşa edilecek. Proje ile yüksek konut/kira fiyatlarının da dengelenmesi hedefleniyor. Konutlar yüzde 10 peşinat, 240 aya varan vade imkanlarıyla satışa sunulacak. Giriş cümlelerini bakanlığımızın web sayfasındaki proje tanıtım metninden aynen aldım.
Daha önceki yazılarımızda söz etmiştik. Barınma hakkı, 1948 yılında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 25. Maddesinde "Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır" maddesiyle kabul edilmiştir. Elverişli konut hakkı, onurlu yaşama hakkının da ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca 1966 yılında Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme ile taraf olan devletlere de konut hakkı konusunda bir sorumluluk yüklenmiştir.
Yaşadığımız güncel konut sorunu; deprem riski ile mevcut konutlarımızın dayanıksız olması sebebiyle güvenli konuta ihtiyaç duyulması, artan nüfusa bağlı konut ihtiyacı, deprem sebebiyle evsiz kalan insanlarımızın konut ihtiyacı, ekonomik şartlara bağlı olarak özellikle büyük şehirlerde erişilebilir ekonomik elverişli konut ihtiyacının artması gibi sebeplere bağlanabilir. Konutun bir finansal araç olarak algılanmasının artışını da bunlara ilave edebiliriz.
Mimarlık çağlar boyunca insanların temel barınma gereksinimi karşılamak için başta konut olmak üzere binalar yapan bir uzmanlık alanı olmuştur. Tabi mimarlık bir yandan fiziksel mekân ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösterirken en az onun kadar da yapılan bu fiziksel mekanlardaki yaşama anlam katmak için çaba göstermiştir.
Devletimiz şu an cumhuriyet tarihimizin en büyük konut projesini hayata geçirirken şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu projelerin bir fiziksel mekan ihtiyacının karşılanması gayretinin daha ilerisine giderek mekana dolayısı ile o mekanlarda yaşayacak insanlarımızın yaşamlarına değerli anlamlar katabilmeyi hedeflemesi gerekir. Yüzyılı aşkın süre önce kurulan cumhuriyetimizin başarısı ile özdeş kabul edilen yaşanabilir, sağlıklı mimari mekanlar ve şehirler oluşturma hedefinin artık bugün yüzyılın konut projesinde ana hedef olmasını beklemek kadar doğal bir durum olmadığını düşünüyorum. Proje tanıtımları ile ilgili metinlerde bu tür ileri hedefleri içeren bilgilere rastlamadığım için bu konulara özellikle dikkat çekmek istedim. Hatta hem yapım sürecinde hem de kullanım sürecinde daha sürdürülebilir, doğa dostu, çevreci, enerji etkin binalar oluşturma hedeflerini de buna ilave etmek istiyorum. Zira başta bakanlığımız olmak üzere devletimizin bu konularda ürettiği üst politikaların uygulanabilirliğinin yaygınlaştırılması konusunda özel sektöre örnek olması gerekir. Bu mekana anlam katma işine Bursa'mızdanbirkaç örnek vermek isterim. Bugünlerde Bursa kamuoyunun üzerinde sıkça görüş ortaya koyduğu bir konu olan Yeşil'den Emir Sultan'a uzanan yolun, sadece bir güzergâh değil; adeta Bursa'mızın kalbine açılan bir kapı olduğunu söylersem siz konuyu daha iyi anlarsınız. Ya da geleneksel Bursa evlerindeki ve sokaklarındaki huzurlu, mutlu yaşamı da bu örneğe ilave edebilirim.
Bir önemli husus da 81 ilimizde yapılması düşünülen konutlarda tek tip uygulama yerine yerel kullanıcı kimliğini dikkate alan standartları yüksek, mimari çözümler geliştirilmesine hassasiyet gösterilmesi yerinde olacaktır. Devletimizin yaptığı evler yüksek standartları ile neden özel sektöre örnek olmasın ki? Zihinlerdeki TOKİ evlerinin kaliteye yönelik oluşturduğu imaj artık daha ileri taşınabilir.
Özellikle son yıllarda büyük projeleri hayata geçirme noktasında ekonomik ve teknik konuları çözmede önemli başarılar ortaya koyan devletimizin yukarıda sözünü ettiğim hususlarda da gerekli özeni göstereceğine inanıyorum.
Bir sonraki yazımda buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın, sevgiyle kalın, güvenle kalın, Allah'a emanet olun.
Yazarın Diğer Yazıları
İznik'ten Bursa'ya...
01 Aralık 2025 Pazartesi, 09:48
Bursa nereye koşuyor? Bursamızda kentsel ve mimari mekan kalitesi
24 Kasım 2025 Pazartesi, 08:48
GÜNDEMİMİZ SU... ŞEHİRLERDE VE BİNALARDA SU YÖNETİMİ
09 Kasım 2025 Pazar, 22:18
DEPREM GÜVENLİ BİNA VE ŞEHİR ZOR DEĞİL...
02 Kasım 2025 Pazar, 21:23
Cumhuriyet, kent, mimari ve Bursa
27 Ekim 2025 Pazartesi, 07:54
Sağlıklı mı kentler? Ya da ne kadar sağlıklı kentimiz...
20 Ekim 2025 Pazartesi, 09:30
Bursamızın olası deprem zararlarını nasıl azaltabiliriz?
13 Ekim 2025 Pazartesi, 08:34
Dünya Konut ve Mimarlık günü kutlu olsun
06 Ekim 2025 Pazartesi, 09:26
Cami mimarimiz üzerine...
29 Eylül 2025 Pazartesi, 20:51
Ah Uludağ... Başka Uludağ yok!
23 Eylül 2025 Salı, 07:13