Emre Özpeynirci
iletisim@bursadabugun.com

Bursa'ya 'milli' voltaj!

28 Aralık 2019 Cumartesi, 14:28

Daha önce defalarca yazdım, söyledim yine tekrarlamakta bir sakınca görmüyorum. Bugün dünyada otomotivin anavatanı olarak Detroit kabul ediliyorsa, Türkiye'de de bu unvan hiç tartışmasız 50 yıldır Bursa'ya ait. İşte bu yüzden de Türkiye'nin 60 yıldır özlemini duyduğu yerli otomobilin üretimi için Bursa seçildi. 2020'de inşası başlayacak fabrika Gemlik'te Silahlı Kuvvetler'in deniz kıyısında limanın hemen dibindeki 1 milyon metrekarelik arazide yükselecek. Yani bir başka değişle Bursa'ya 22 milyar TL'lik yeni yatırım getirecek. Zaten otomotivin üretim merkezine de bu yakışırdı.

Son 15 yıldır Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sanayinin ve sektörünün 2 milyon 93 bin adetlik kurulu üretim kapasitesinin 927 bin adedi Bursa'da yer alıyor. Bu da Bursa'yı yüzde 44'lük pazar payıyla Türkiye'nin ana üretim merkezi haline getiriyor. Ayrıca bugün Türkiye'de 1 milyon 270 bin adetlik otomobil üretim kapasitesinin de yüzde 52.3'ü Bursa'da. Yani Türkiye'de her 100 aracın 44'ü, her 100 otomobilin 53'ü Bursa'da üretiliyor.

'MİLLİ' MERKEZ OLDU

Şimdi 175 bin adetlik kapasiteye sahip yerli otomobille, Bursa artık dünyada da büyük bir sembol haline gelecek. Otomobil üretimindeki payı yüzde 70'lere ulaşacak ki, her 100 otomobilden 70'ini üretmek öyle her babayiğidin harcı değil. Sonuçta Türkiye'nin ilk milli otomobilin üretim merkezi olması açısından da çok ama çok önemli bir gelişme. Bursa kendinle ne kadar gurur duysa azdır.

Bugün Türk sanayinin iki devi Oyak Renault ve Tofaş'la birlikte Karsan'ın fabrikalarının olması, bu şehri yan sanayinin de merkezi yapmıştı. Bu da aslında yerli otomobil fabrikasının burada kurulması için çok önemli bir gerekçe oldu. Bugün Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 100'e yakın üyesi, yani yan sanayi devleri de Bursa'da üretip, tüm dünyaya açılıyor. Şimdi bunların sayısı hızla artarak yeni teknolojilere de odaklanacak.

İLK ELEKTRİKLİ BURSA'DAN

Bursa'nın gurur duyması gereken ikinci ve en önemli nokta ise Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilinin üretileceği şehir olacak. Şaka değil, bugün dünyada çok fazla şehre nasip olan bir durum değil bu. Ağırlıklı olarak Çin'de elektrikli otomobil üretilirken son dönemde Avrupa'da da birkaç şehirde elektrikli otomobil üretimi başladı. Bursa yine ilklerden biri olacak. Bu sayede belki de Bursa'dan dünyaya ciddi bir ihracat hamlesi de başlayacak.

4. BÜYÜK GÜÇ OLACAK

Bursa'nın bugün kapasite olarak en büyük fabrikası Tofaş. 500 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Tofaş, hem otomobil hem hafif ticari araç üretiyor. Kapasite olarak 375 bin adetle Tofaş'tan sonra gelse de Oyak Renault hem Türkiye'nin hem de Bursa'nın en büyük otomobil üreticisi konumunda. Ayrıca, Bursa'da hem motor, hem şanzıman üretiyor, 2020'den itibaren ise kurduğu hibrit motor fabrikasını da devreye alacak. Yani Bursa'nın ilk hibrit modellerini Oyak Renault üretecek.

Bursa'daki bir diğer fabrika ise Kıraça Holding bünyesinde yer alan Karsan. 52 bin 225 adetlik üretim kapasitesine sahip fabrika, ağırlıklı olarak hafif ticari araç üretimi yapıyor. Ancak son dönemde özellikle BMW ile yaptığı işbirliği ile

İşte bunlara eklenen yerli otomobil fabrikasıyla, 2022 son çeyrekten itibaren, Bursa 4'üncü büyük güce kavuşacak.

Fabrikanın temeli 2020 yılında atılacak, fabrikanın açılışı 2021 sonunda yapılacak. 2022'de üretimin başlayacağı fabrikadan çıkan ilk yerli otomobil modelleri yılın son çeyreğinde satışa sunulacak. 2030 yılına kadar ise fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye'ye ait bir ortak e-platform üzerinde 5 farklı model üretilecek. Bu modeller üretim sırasına göre C-SUV, C-Sedan. C-Hatchback, B-SUV ve C-MPV kasa tipinde olacak.

80 BİN KİŞİYE EKMEK

Bursa'daki yeni fabrika doğrudan 4 bin 323 kişiye istihdam sağlayacak. Tedarikçilerle birlikte toplam istihdam sayısı 20 bini aşacak. Bu da aileleriyle birlikte 80 binden fazla kişiye ekmek kapısı olacağı anlamına geliyor.

Sonuç olarak 9 yıldan bu yana çıkış noktasından dolayı siyasete malzeme olan, her seçim döneminde vaat edilen ve gündeme getirilen bu önemli projenin artık siyaset dışı tutulması şart. Yoksa başarısı şansı olamaz. Bu yüzdendir ki artık gerek Sanayi Bakanı gerekse TOBB Başkanı projenin sözcüsü olmaktan vazgeçmeli. Bu proje siyasi partiler dışı gündeme gelmeli. Sözcüleri projenin sahibi profesyoneller olmalı. Yani CEO'su Gürcan Karakaş konuşmalı. Eğer böyle olmazsa, Bursa'da üretilecek otomobiller beğenilse ve başarılı olsa bile sırf siyasi malzeme yapıldığı için eleştirilecek ve başarıları gölgede kalacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları

En çok oto satanlar iş elektrik olunca yoklar
21 Aralık 2024 Cumartesi, 15:55

Bursa'da 5 marka için üretim başladı!
28 Ekim 2024 Pazartesi, 13:55

Bayramsız mayıs nisanı bile aratıyor: Mayıs çok zor, gelecek aylar daha da zor olacak...
19 Mayıs 2024 Pazar, 15:36

En büyük pazarda en büyük şov!
25 Nisan 2024 Perşembe, 19:03

Aman fatura yine bizlere kesilmesin
15 Nisan 2024 Pazartesi, 20:29

Rekor geldi ama tempo düşmeye başladı!
02 Nisan 2024 Salı, 14:43

Geyiklerin arasında geyik testi
12 Mart 2024 Salı, 12:51

Teşvik yoksa elektrikli otomobil de yok! Korkulan başladı...
06 Şubat 2024 Salı, 16:00

Otomobillere değil, vergilere zam geliyor!
31 Ocak 2024 Çarşamba, 15:25

Otomotiv 2024'e de rekor satışla başladı
18 Ocak 2024 Perşembe, 12:13

Tüm Yazılar