Yağışlar Keles kirazının rekoltesini düşürdü fakat ismi tescillenecek

Yağışlar Keles kirazının rekoltesini düşürdü fakat ismi tescillenecek

Bursa'nın kiraz cennetlerinden olan Keles'te bu yıl rekolte düşük kalacak. Keles Ziraat Odası Başkanı Mustafa Din, yaşanan yağışların rekolteyi düşüreceğini söylese de 'Keles kirazı' müjdesini verdi.

2023.06.09 10:30 - Son Güncellenme: 2023.06.09 10:49 - Bursa Bölge - HÜSEYİN İZCİ
A
Yağışlar Keles kirazının rekoltesini düşürdü fakat ismi tescillenecek

HÜSEYİN İZCİ / BURSADA BUGÜN

İlçe halkının en büyük gelir kaynaklarından biri olan kiraz, bu yıl istenilen verimi vermeyebilir. Son zamanlarda yağan yağmurlar kirazları etkilerken, geçmiş yıla göre rekolte biraz düşük kalabilir.

"REKOLTE BAYAĞI DÜŞÜK OLACAK BU SENE"

Yağışların kirazı etkilediğini söyleyen Keles Ziraat Odası Başkanı Mustafa Din, "Yağmurlar meyveleri etkiledi. Bazı hastalıklar görüldü. Rekolte bayağı düşük olacak bu sene" dedi.

"BU DURUM ÜRETİCİYE MAALESEF KÖTÜ YANSIYACAK"

Yağmurların üreticiye kötü yansıyacağını aktaran Din, "Burum üreticiye de maalesef kötü yansıyacak. İlaçlamanın düzgün yapıldığı yerlerde durum iyi. Biraz da insanlar geçen sene ki gibi yağışların az olacağını düşünerek fazla ilaç atmadı" ifadelerini kullandı.

"KİRAZIN FİYATI 50-80 TL BANDINDA OLACAKTIR"

Bu sene ki kiraz fiyatları hakkında da konuşan Din, "Biz her sene 3 Euro gibi bir fiyattan satıyoruz. Ortalama 50 lira civarından satılır. Kozağacı bölgesinde 40-50 lira olur. Tahminlerimize göre de 50 ile 80 lira arasında bir fiyat bandı olacaktır" şeklinde konuştu.

"KİRAZIN İLÇE EKONOMİSİNE KATKISI BU SENE FAZLA OLMAZ"

Kirazın ilçe ekonomisine sağlayacağı katkıdan bahseden Din, "Yağışlardan dolayı bu sene kirazın ilçe ekonomisine katkısı fazla olmaz. Hastalık yaptığı için rekoltemiz düşecek. Geçen sene 20 bin tona yakın kiraz rekoltesi vardı. Şuan tam belli değil ama bu sene bu rakam düşer" dedi.

"BU SENE COĞRAFİ İŞARET DE ALACAĞIZ"

Keles kirazının coğrafi işaret alacağı müjdesini de  veren Din, "Bu sene coğrafi işaret de alacağız. Önümüzdeki bir ay içerisinde işlemler tamamlanır. 'Keles kirazı' diye bir ismimiz ve tescilimiz olacak" ifadelerini kullandı.

"İÇ PİYASADA BİZİM KİRAZIMIZ GÖRÜLMÜYOR"

Yurtiçi piyasasında Keles kirazının çok fazla olmadığını da dile getiren Din, "Bizim kirazımız kaliteli olduğu için genellikle İstanbul'a ve yurt dışına gidiyor. O yüzden Bursa'da iç piyasada bizim kirazımız çok görülmüyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.06.09 10:30 - Son Güncellenme: 2023.06.09 10:49 - HÜSEYİN İZCİ
A