Polen alerjisine ne iyi gelir? Polen alerjisi nasıl geçer? Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

Polen alerjisine ne iyi gelir? Polen alerjisi nasıl geçer? Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

Zararlı olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere karşı insan vücudunun aşırı tepki vermesi alerji olarak nitelendiriliyor. Peki, polen alerjisine ne iyi gelir? Polen alerjisi nasıl geçer? Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

2024.03.28 15:48 - Son Güncellenme: 2024.03.28 15:48 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Polen alerjisine ne iyi gelir? Polen alerjisi nasıl geçer? Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

Zararlı olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere karşı insan vücudunun aşırı tepki vermesi alerji olarak nitelendiriliyor. Peki, polen alerjisine ne iyi gelir? Polen alerjisi nasıl geçer? Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

Zararlı olarak kabul edilmeyen çevresel etkenlere karşı insan vücudunun aşırı tepki vermesi alerji olarak nitelendiriliyor. Genetik eğilimi olan insanlarda çevresel faktörlerin etkisi ile de ortaya çıkabilmektedir. Alerji türleri içerisinde polen alerjisi, rahatsız edici semptomları ile özellikle baharın gelmesiyle bu tür alerjisi olanlar için endişe verici oluyor. Alerjik reaksiyonlara sebep olan polenlerin çoğu ağaçlardan, çimlerden ve yabani otlardan gelmektedir.�

Polen alerjisine ne iyi gelir? 

Polen alerjisi sorunu ile baş etmek isteyenler için evde doğal olarak uygulayabilecekleri ve polen alerjisine iyi geldiği bilinen çeşitli yöntemler bulunuyor. Bu yöntemler polen alerjisinin belirtilerini hafifletmek için de tercih ediliyor. Doğal tedaviler arasında nane çayı öne çıkıyor. İçeriğindeki uçucu yağların ferahlatıcı etkisi ve inflamatuar özellikleri nane çayı polen alerjisine iyi geliyor. Burun akıntısı, kaşıntı ve tıkanıklıkları olanlar nane çayını yalnız içmekle kalmayarak geniş bir kaseye nane çayı hazırlayarak veya sıcak suyun içine nane yağı damlatarak buruna buhar banyosu yaptırabilirler. 

Polen alerjisine iyi gelen bitkilerden biri de pek çok faydası ile tanınan şifalı bitki zencefildir. Antihistaminik özelliklere haiz zencefilin, taze veya toz halinde tüketilmesi önerilmektedir. Bunun haricinde yiyeceklerin içerisine ilave edilerek de tüketilebilmektedir. Güçlü bir antioksidan olan zerdeçal; öksürük, balgam gibi kış hastalıklarında karşılaşılan sorunlara iyi geldiği gibi polen alerjisine de iyi gelmektedir. Çay, süt şeklinde hazırlanabileceği gibi yemeklere ve salatalara eklenerek de tüketilebilmektedir. 

Polen alerjisi nasıl geçer? 

Polen alerjisinin geçmesi etkili ve doğru tedavi usulleri ile mümkün olabilmektedir. Polen alerjisine karşı birçok ilaç bulunmaktadır. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, solunum yolu ile alınan ilaçlar, alerji tedavisinde doktora danışılarak tıbbi olarak kullanılmaktadır. Doktorlar, tanı ve gerekli gördükleri test aşamalarından sonra hastaları için en uygun faydalı ilaçları tercih ederek tedavi programlarını hazırlamaktadır. Alerji ilaçları önleyici tür ilaçlardır. Tam olarak etkilerini göstermesi için aradan 1-2 hafta geçebilmektedir. Tüm mevsim boyunca düzenli tüketimlerine özen gösterilmelidir. 

Polen alerjisine iyi gelen şeyler nelerdir?

Polen alerjisine iyi gelen şeylerin başında tuzlu su geliyor. Tuzlu su ile gargara veya burun temizliği yapılması iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olmaktadır. Tuzlu su bir su bardağı temiz suyun içine bir çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılarak pratik bir şekilde hazırlanabilmektedir. Çörek otu, içeriğinde bol miktarda E vitamini ve biyotin ile güçlü antioksidan etkiler göstermektedir. Beslenme programına daha fazla çörek otu eklenerek ve çörek otu yağı kullanılarak faydaları görülmektedir. 

Polen alerjisine bir diğer iyi gelen besinler sarımsak ve soğandır. Sarımsak ve soğanı yemeklere katarak uzun süre pişirmek yerine taze bir şekilde tüketmek de polen enerjisine yararlı olabilmektedir. Bununla birlikte sarımsak tüketiminde aşırıya kaçmamak tansiyon dengesinin korunması açısından da oldukça önemlidir. Elma sirkesi de polen alerjisinin neden olduğu burun tıkanıklıkları ve boğazda oluşan rahatsızlıklara karşı faydalıdır. Yeşil çay ise yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelmektedir. 

Polen alerjisinin etkisini artıran unsurlar 

Polen alerjisi bazı hallerde etkisini artırabilmektedir. Tütün dumanı, egzoz, parfüm, toz, rüzgar, enfeksiyonlar, ısı değişiklikleri, alkol, duygusal ve hormonal etkiler altında kalındığında polen alerjisinin etkisi artmaktadır. 

Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?

Burun tıkanıklığı

Hapşırma 

Sulu burun akıntısı

Yorgunluk

Uyku bozukluğu

Öksürük

Baş ağrısı

Algılama güçlüğü

Damak ve gırtlakta kaşıntı 

Koku ve tat alma duyularında azalma

Sinüslerde baskı

Yüzde ağrı

Burun ve gözlerde kaşıntı 

Gözaltlarında şişkinlik 

Çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşınma 

KAYNAK: CNN TÜRK

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.28 15:48 - Son Güncellenme: 2024.03.28 15:48 - HABER MERKEZİ
A