Bursa Gemlik zeytininde korkutan açıklama! En fazla 2 kuşak ömrü kaldı (ÖZEL HABER)

Bursa Gemlik zeytininde korkutan açıklama! En fazla 2 kuşak ömrü kaldı (ÖZEL HABER)

Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetişen, özel yapısı ile dünyadaki diğer zeytinlerden ayrılan Gemlik zeytini yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Miras bölünmeleri ve susuzluk ile en fazla 2 nesil üretimin yapılabileceğinden bahseden Gemlik Ziraat Odası Bakanı Ali Çelik, "Gemlik zeytini inşaatlara ve otoyollara kurban gidiyor. Zeytine pozitif ayrımcılık yapılmalı" ifadelerini kullandı.

2019.08.21 10:07 - Son Güncellenme: 2019.08.21 10:30 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa Gemlik zeytininde korkutan açıklama! En fazla 2 kuşak ömrü kaldı (ÖZEL HABER)

SEFA BALABAN - BANU ŞEN / BURSADA BUGÜN

Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetişen, ince kabuğu, küçük çekirdeği ve etli yapısı ile dünyadaki diğer zeytinlerden ayrılan Gemlik sofralık zeytini yok olmak ile karşı karşıya. Miras bölünmeleri, iklim değişiklikleri ve susuzluğun Gemlik zeytininin sonunu getirdiğini söyleyen Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, "Gemlik zeytini kalite olarak dünyanın en kaliteli zeytini. Böyle bir zeytin koruma altına alınmalı. Son düzenlemeler ve miras kanunlarının getirdiği arazi parçalanmaları tarımın sonunu getirmiştir" ifadelerini kullandı.

"GEMLİK ZEYTİNİ İNŞAATLARA VE OTOYOLLARA KURBAN GİDİYOR"

Gemlik zeytinin koruma altına alınması gerektiğini üzerine basa basa söyleyen Başkan Çelik, "Gemlik zeytini inşaatlara ve otoyollara kurban gidiyor. Bölüne bölüne çiftçinin elinde arazi kalmadı. En fazla 1 ya da 2 nesil bu işi devam ettirebilir. Her ne kadar Gemlik zeytininin fidelerini diğer illere dağıtsalar da iklim olarak yapısı değişiyor.  İngiltere'de olduğu gibi pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Devlet büyüklerimizin sahip çıkması gerekiyor. Bu zeytin dünyanın en lezzetli zeytini. Gemlik zeytinini korumak için pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Parçalı arazilerin de birleştirilmesi gerekiyor. Borcu olmayan çiftçi yok. 10 - 15 dönüm ile çiftçi kendini idame ettiremiyor" dedi.

DOĞAL AFETLER OLMADIĞI ZAMAN ÜRETİM 2500 TON

Doğal afetler olmadığı zaman üretimin 2500 ton civarında olduğunu, bu zeytinlerin de yüzde 70'inin sofralık, yüzde 30'unun ise yağlık olarak değerlendirildiğinden bahseden Ali Çelik, "Zeytin çiçekte olduğu zaman şiddetli yağmurda çiçeklerini döküyor. Bu durumda da üretim toplam olarak 1000 tonlara kadar düşebiliyor. Mevsimler değişiyor, ağaçlar su istiyor" şeklinde konuştu.

.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2019.08.21 10:07 - Son Güncellenme: 2019.08.21 10:30 - HABER MERKEZİ
A