Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

Türkiye'de bu hafta "Turizm haftası" olarak kutlanıyor. Her sene turist akınına uğrayan Bursa, bu yıl da misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistler, tarihi yerleri gezerek ilginç hikâyelere tanıklık ediyor. Peki, Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

2024.04.17 10:56 - Son Güncellenme: 2024.04.17 11:02 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

Bursa, tarihiyle ve yeşil güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken şehirler arasında yer almaya devam ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin her sene Bursa'ya gelerek tarihi yerleri geziyor. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra Bursalılar da Bursa'nın tarihi yerlerinin ilginç hikâyelerine tanıklık ediyor. Ulu Cami, Yeşil Türbe ve Tophane Saat Kulesi derken daha birçok yerin farklı bir hikâyesi var. Peki, Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyeleri biliyor musunuz? İşte Bursa'nın tarihi yerlerden birkaçının hikâyesi...

ULU CAMİİ

Bursa'nın tarihî yapıları arasında önemli bir yere sahip olan Ulu Cami, Yıldırım Bayezid'in emriyle 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Aslında padişah, 1396 Niğbolu zaferi sonrasında 20 adet mescit yapmayı planlıyordu. Ancak damadı Emir Sultan'ın önerisiyle bu plan değişti ve 20 kubbeli Ulu Cami inşa edildi.

YEŞİL TÜRBE

Yeşil Türbe, görünüşüyle Yeşil Külliye içerisinde bulunan Yeşil Cami'nden yüksektedir. Yeşil Türbe'nin Yeşil Cami'den yüksek olmasının sebebi ise Osmanlı'nın zor döneminde dosta ve düşmana karşı "ayaktayız" mesajını vermek içindir. Timur yenilgisi ve kardeşler arasındaki iktidar mücadelesi sonrası Çelebi Mehmed'in, Osmanlı'nın yıkılmadığını ve eskisinden daha parlak eserler yapabileceğini göstermek amacıyla Yeşil Türbe gösterişli yapılmıştır.

TOPHANE SAAT KULESİ

Tophane Saat Kulesi ise 1905'te Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 29. yıldönümünde coşkuyla açıldı. Kesme taştan yapılmış bu kule, tarih boyunca iftar ve sahur vakitlerini belirten topların sesini yansıtarak kentin ritmini tutuyordu. Bugünse, geçmişin hikâyeleriyle ziyaretçilerini büyüleyen bir sembol olarak ayakta duruyor.

IRGANDI KÖPRÜSÜ

Tarihi Irgandı Köprüsü, dünyada sadece 4 tane olan ve çarşılı köprülerin ilki olma özelliğini taşımaktadır. Tarihi köprü,  18'inci yüzyıldaki bir sel baskınında kısmen yıkılmış, 1855 depreminde ise hasar görmüştür. 1855 yılında yıkılan köprü üzerindeki çarşı, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında her biri konutu çağrıştıran irili ufaklı ahşap dükkânların yan yana dizildiği üstü açık bir çarşı haline gelmiştir. 1922'de Kurtuluş Savaşı sırasında, işgal kuvvetleri Bursa'yı terk ederken dinamitlenerek yıkılan Irgandı Köprüsü, 1949'da dükkânsız bir şekilde betonarme olarak yeniden onarılmıştır.

OKÇU BABA TÜRBESİ

Rivayetlere göre Okçu Baba, Osmanlı Devleti Padişahı Orhan Gazi'nin askerlerinden biridir. Bir gün Orhan Gazi' ile Uludağ'a çıkar ve yayını çıkararak "Atacağım ok nereye düşerse benim mezarımı oraya yapın ve beni oraya gömün" der. Ne şanstır ki attığı ok, Orhan Gazi'nin mezarına yakın yere düşmüştür ve ölümünde bile Orhan Gazi'yi yalnız bırakmamıştır.

CUMALIKIZIK KÖYÜ

Uludağ'ın kuzey eteklerinde bulunan Cumalıkızık Köyü, Oğuzların "Kızık" boyu tarafından 1300'lerde kurulmuştur. Bu köy, Kızık Bey'inin 7 oğlunun Karakeçili aşiretinin 7 kızı ile evlendirilmesi stratejisinin bir sonucudur. Ertuğrul Gazi'nin Uludağ eteklerinde sağladığı 7 köy yerleşiminden biridir. Köyün adıyla ilgili iki farklı rivayet vardır. Birincisi, Cumalı Bey'in kurduğu köyün adının Cumalıkızık olarak kalması, diğeri ise camisi olmayan köylerin Cuma Namazı için buraya gelmesiyle "Camilikızık" adının "Cumalıkızık" olarak değişmesidir.

AĞLAYAN ÇINAR

Gölyazı'da bulunan 700 yıllık çınarı'ın 101 senedir gözyaşlarını dindirilemedi. Ağlayan çınarın hikâyesi ise 2 genç aşığın hazin sonundan gelmektedir. Anlatılanlara göre Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı Gölyazı'da Eleni ve Mehmet isminde birbirine aşık 2 genç vardır. 30 Ocak 1923'te imzalanan sözleşmeyle Türkiye ve Yunanistan kendi vatandaşlarını zorunlu göçe tabi tutar. Eleni, bu nedenle köyü terk etmek zorunda kalır. Rumların ayrıldığını gören Mehmet, Eleni'yi kalabalık arasında aramaya başlar. Ancak Eleni'nin ağabeyi, Mehmet'i vazgeçirmek için onun yolunu keser. Mehmet'in direnmesiyle tartışma çıkar ve kavga ederler. Kızın ağabeyi Mehmet'i hançerler. Mehmet, yaralı halde bile Eleni'yle gizlice buluştukları dev çınara kaçar. Eleni, Mehmet'i kanlar içinde bulur ve gizlice buluştukları ağacın yanında acı içinde yaşamına son verir.

Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

İLGİLİ GALERİ

Bursa'daki tarihi yerlerin hikâyelerini biliyor musunuz?

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.17 10:56 - Son Güncellenme: 2024.04.17 11:02 - MAHMUT VURAL
A