Bursa'da İbibik 'Lisa', 7'nci yılda da aynı yuvaya geldi

Bursa'da İbibik 'Lisa', 7'nci yılda da aynı yuvaya geldi

Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikarağaç Leylek köyünde, Zafer Erker'in sahasında bulunan fiçıya 6 yıl yuva kuran ibibik 'Lisa' bu yılda geldi. Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş 'Lisa'nın yuvasına girdiği anları sosyal medya hesabından paylaşarak, "Bir yandan fıçının içindeki ağları temizledi, böcekleri yedi. Bir yandan da çıkarılan ilginç seslerle kameraya oynandı. Türkiye'de ilk ve tek. Dünyada ise ilkler arasında olabilir bu kayıtlar" dedi.

2024.03.30 12:38 - Son Güncellenme: 2024.03.30 12:50 - Bursa Bölge - DHA
A
Bursa'da İbibik 'Lisa', 7'nci yılda da aynı yuvaya geldi

Türkiye'yi, 'Avrupa Leylek Köyleri' ağında temsil eden tek köy olan Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı leylek köyü olarak bilinen Eskikaraağaç'ta, Zafer Erker'in evinin bahçesinde bulunan eski fıçının içinde 6 yıl boyunca yuva kuran ibibik kuşuna, 'Lisa' adı verildi. Lisa, köydeki yuvasına perşembe günü 7'nci kez geldi. Erker, çavuş kuşu, hüthüt ya da halk arasında baltalı olarak da bilinen ibibik kuşunun rahatsız edilmemesi için dışarıdaki fıçının bulunduğu bölmeleri ayırırken, yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş ise kuluçka sürecini takip etmek için fıçının içine kamera yerleştirdi.

'TÜRKİYE'DE İLK VE TEK'

İbibik 'Lisa' internet üzerinden 7 gün 24 saat canlı yayın ile takip edilen yuvaya 7'nci kez gelirken, Alper Tüydeş 'Lisa'nın yuvasına girdiği anların yok edilmesi "Bir yandan fıçı içindeki ağları temizlendi, böcekleri yedi. Bir yandan da çıkarılan ilginç seslerle kameraya oynandı. Türkiye'de ilk ve tek. Dünyada ise ilkler arasında olabilir bu kayıtlar" notuyla sosyal medya hesabından duyurdu.

İbibik kuşlarının yuvalarını genellikle ağaç kovanlarında veya yüksek toprak deliklerinde yapması nedeniyle yuvalarından kayıt almanın zor olduğunu vurgulayan Tüydeş, "Bu yuva yaklaşık 7 yıldır Bursa'da Erker depolama alanlarında yer alıyor. Aile bu kuşa gözü gibi görünüyor, hatta yuva olayları fıçının olduğu bölgeye yaklaşmıyorlar. Yuvadan canlı yayındaki fotoğrafların ibibik gibi ilginç bir türün daha detaylı görülmesi ve paylaşılması 2 yılda bir toplanması olan bir şeydi. Bu yıl bu fikrimi hayata geçiren, eski bir fıçının içine kameraya yerleştirmedik ve beklediğimiz oldu. Bu yıl da geldiler, fıçıya girdiler eşiyle birlikte. Böylece yavru kuluçka süreci ve yuva hazırlıklarının tamamını naklen 23 saat internetten izleyebileceğiz. İbikler normalde ağaç kabukları gibi yuvalardan bu şekilde onların yuvalarından yayın yapmak ya da kayda değer olmak çok zordur. O nedenle bir fçı içine yuva yapmaları bizim için büyük şans oldu. Böyle bir türün sürekli kaydedilebilmesi Türkiye'de ilk dört dünyada da sayılı çalışma olma özelliğini taşıma" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.03.30 12:38 - Son Güncellenme: 2024.03.30 12:50 - DHA
A