Bursa'da felsefe buluşmalarının adresi: ÇEKSANAT

Bursa'da felsefe buluşmalarının adresi: ÇEKSANAT

ÇEKSANAT organizasyonu ile "Mitolojiyi Felsefe ile Okumak" Atölyesi 11 Mayıs Cumartesi 13.00'de Görükle Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. 3.'sü düzenlenen atölyenin bu ayki konu başlığı "Gılgamış" Özgürlük Arayışı oldu.

2024.04.29 13:31 - Son Güncellenme: 2024.04.29 13:31 - Bursa Bölge - BÜLTEN
A
Bursa'da felsefe buluşmalarının adresi: ÇEKSANAT

Kültür-sanatın en seçkin örneklerini Bursalılar ile buluşturmayı hedefleyen ÇEKSANAT Görükle Kültür Merkezi, Mayıs ayında atölye, söyleşi ve sinemanın yanı sıra konser, tiyatro ve felsefe atölyesi etkinlikleriyle yoğun bir program sunmaya devam ediyor. Soru2 Felsefe Grubu'ndan Günhan Kürkçüoğlu, Tolga Kürkçüoğlu ve Reşat Erünsal'ın moderatörlüğünde gerçekleşecek atölyede dünyanın bilinen ilk edebî metni Gılgamış Destanı irdelenecek.

M.Ö 1800 yıllarında yazılmış edebî metinlerin büyük çoğunluğuyla ilişkili, doğurgan, anahtar bir kök metin olan ve felsefe tarihine damga vuracak olan varoluş, ölüm ve ölüm sonrası temalarını ilk kez içinde barındıran Gılgamış Destanı temel düşünce olarak, doğanın sırlarını bilmek isteyen insanın araştırıcı çabasını işler ve tanrılara bile kafa tutacak ölçüdeki gücünü belirtir.

Soru2, yaşam sevgisi, ölüm korkusu, yiğitlik, aşk, cinsellik gibi temel değerlerin iç içe geçtiği Gılgamış Destanı izinde yaşanmışlıklarımızı ve insanlaşmak için kullanabildiğimiz olanakları tartışmaya açıyor. Soru2, bu atölye çalışmasında katılımcıları, "Ölüm dediğimiz bilinmeyen ise korkutan, tutsak eden insanı, ölmekten değil, yaşamanın ne olduğunu bilmeden var olmaktan korkmalı belki" söylemini sorgulatıyor.

Destan, insan olma çabasının, ölüme dair değil yaşama dair bir düşünüş olduğunu, bir anlamda cevabı "Yaşam" olan soruyu tartışmaya açıyor. Destanda; ölümlü olduğu bilgisine sahip olan insanın, bu bildiğini hazmedemediği, kabullenemediğini görüyoruz. Varoluşa dair olan bu endişe, ölüp gitmek, ortadan yok olmak duygusu ve buna bir çare bulamamanın acizliğini karşımıza çıkarıyor. Gılgamış Destanı böyle bir arayış ve bulamayışın öyküsü.

"Bu bir trajedi: Kaygının kapısı, ziftle katranla kapatılabilseydi keşke! Ancak, belli ki bu mümkün değildir."

ÇEKSANAT organizasyonları Mayıs ayında Bursa seyircisi ile buluşacak

Fide Köksal Bursalılarla ilk kez ÇEKSANAT'ta buluşacak

ÇEKSANAT, konser serisine FİDE KÖKSAL ile başlayacak. 4 Mayıs Cumartesi günü saat 20.30'da Görükle Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek konserde sanatçıya piyanoda usta sanatçı Metin Kiper eşlik edecek. Türk-Yunan şarkılarından oluşan bir repertuvarla Bursalıların karşısına ilk kez çıkacak sanatçının konserinden elde edilecek gelir Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin "Kır Çiçekleri Okusun Diye" projesine aktarılacak. Alınacak her biletle ailelerinden uzakta okuyan kız çocuklarımızın barınma, yemek, okul ihtiyaçları vb gereksinimlerini karşılamalarına destek olunacak.

ÇEKSANAT tiyatro organizasyonlarının ilki "Salıncakta İki Kişi" Oyunu ile başlayacak.

13 yaş ve üzeri için hazırlanan ve Tek Perde / 75 dakika süren oyun 10 Mayıs Cuma akşamı GKM'de seyirci ile buluşacak.

'Salıncakta İki Kişi, Batı Performans Sanatları'nın yeni oyunu, Amerikalı oyun ve senaryo yazarı William Gibson'ın 1958 yılında yazdığı, 1959'da Amerika'da "yılın en iyi oyunu" ödülünü alan, iki kez sinemaya uyarlanan, dünyada en çok sahnelenen tiyatro oyunlarından biri.

"Bir ilişkiye ait birçok sorunun cevabını bulabileceğiniz bir oyun Salıncakta İki Kişi.''

ÇEKSANAT organizasyonları, "Çiftler Çifler" Oyunu ile devam ediyor.

Altı Üstü Kabare'den "Çiftler Çiftler" Oyunu ÇEKSANAT organizasyonu ile 24 Mayıs Cuma akşamı GKM'de sahne alacak.

'2023 yeni tiyatro dergisi emek ve başarı ödülleri en iyi müzikal performans kadın ve en iyi müzikal performans erkek ödülü' alan oyun, 16 yaş ve üzeri seyirci için 1 saat 50 dk. ve 2 perde.

Dört farklı dünya, dört ayrı çift, dört benzemez hikâye. Hepsi, bu müzikli kabarede.

Etkinliklerin biletleri GKM Gişesi ve biletinial.com'da satışta. ÇEKSANAT Mayıs ayı etkinlikleri hakkında bilgi almak için 0530 667 24 12 telefonu arayabilir, www.ceksanat.com ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.29 13:31 - Son Güncellenme: 2024.04.29 13:31 - BÜLTEN
A