Bursa'da 670 yıllık asırlık gelenek bu yılda yapıldı

Bursa'da 670 yıllık asırlık gelenek bu yılda yapıldı

Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Sorgun köyünde sürdürülen 670 yıllık asırlık gelenek bu yılda binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

2023.05.08 10:07 - Son Güncellenme: 2023.05.08 10:08 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'da 670 yıllık asırlık gelenek bu yılda yapıldı

Bursa'nın gelenek ve göreneklerine bağlı Keles ilçesi Sorgun köyünde 670 yıldır bir gelenek yaşatılıyor. Köylüler her Mayıs ayının ilk haftasında o yılki mahsulleri "bereketli olsun" diye hayır yemekler yapıyor.

Sorgun-Der Başkanı Muharrem Ulutaş, "Asırlardır devamı eden ve her yıl geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte ,hem geçmişlerimizin adına dualar okunuyor, hemde gelenek ve göreneklerimize devam ederek gelecek nesillerimize bu kültürü aktarmış oluyoruz diyen Başkan Ulutaş bu etkinliğin söyle bir özelliği var , Köydeki her haneden geçtiğimiz yıl ekip biçtikleri tahıllardan toplanıyor.

Toplanan 13 çeşit tahıl 669 yıl önceki gibi taş değirmende öğütülüyor. Sonra bu öğütülen tahıllardan dede aşı dedikleri yemeği yaparak Bursa'nın her yerinden gelen misafirlere ikram ediyorlar. Gelen misafirler de yılda sadece bir kez bu köyde önlerine konulan dede aşını afiyetle yiyor. Emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara  çok teşekkür ederim dedi.

Sorgun Köyü Muhtarı Necati Ekşi:"Bu geleneğimiz asırlılardır devam ediyor. Bizler de bugün bu geleneğimize sahip çıkıyoruz. Hedefimiz köyümüzün yöremizin böyle bir kültüre sahip olduğunu gelecek nesillerimize aktarıyoruz. Etkinlikte emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum dedi.Katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum dedi.

Etkinliğe, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Ali Mersin, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Bursa Milletvekili Osman Mesten ve tüm siyasi parti il ve ilçe temsilcileri, STK temsilcileri, mahalle dernek başkanlarının yanısıra civar illerden gelen binlerce kişinin katıldı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2023.05.08 10:07 - Son Güncellenme: 2023.05.08 10:08 - HABER MERKEZİ
A