Başkan Tanır 5 yıllık hizmet ve projelerini anlattı

Başkan Tanır 5 yıllık hizmet ve projelerini anlattı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, 5 yıllık hizmet ve projelerini anlattı.

2024.01.10 10:20 - Son Güncellenme: 2024.01.10 11:42 - Bursa Bölge - SİMLANUR İNCE
A
Başkan Tanır 5 yıllık hizmet ve projelerini anlattı

MAHMUT VURAL-SİMLANUR İNCE / BURSADA BUGÜN

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde basın mensuplarıyla kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, 5 yıllık hizmet ve projelerini Merinos Göl Park Sosyal Tesisleri'nde anlattı.

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Kestel'de halkımızla Bursa'da kendimizi anlatmaya çalıştık. Kendinizi anlatamadığınız süre boyunca iş ve işlemleriniz vatandaş tarafından benimsenmezse hiçbir anlamı kalmıyor. Kestel 5 yıl boyunca yapmış olduğumuz hizmetlere olumlu geri dönüşler verdiler. Bu bizi rahatlatıyor. Mayıs ayı içerisinde toplu bir açılış gerçekleştirmiştik. Meydanımız hemşehrilerimiz tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor ve olumlu geri dönüşler alıyoruz. Seçim beyanımızı yerine getirmenin onuru ve gururu içindeyim. 

"2 BİN ÜZERİNDE ÇOCUĞUMUZ YAPAY ZEKA EĞTİMİ ALDI"

Önemli olan bir hizmet yapılırken güler yüzle, gönül belediyeciliği anlayışından çıkmamak. Yapmış olduğumuz hizmet belki vatandaşımızın yüzde 100 isteğini karşılıyor olmayabilir ama biz vatandaşımızın güler yüzüyle yanından ayrılmaya gayret ettik. Evde bakım hizmetleri başta olmak üzere, doktor hizmetlerimizi, ekipmanlarımızı güçlendirdik. Klasik hastane hizmetlerinin ötesinde, evlerinde yanlarında olmaya çalıştık. Gençlerimiz olmazsa olmazımız. Gelinen noktada caydırıcılar, kötü alışkanlıklar fazlaca. Gençlerimizi sağlıklı, güzel ortamlarda tutabilmek için spor önemli yer tutuyor. İlçemizde 2500'ün üzerinde çocuğumuz spor yaptılar. Her yaş, her kesimindeki hemşehrilerimize sağlıklı ortamı sunmaya çalıştık. İlaveler yapmaya çalıştık. Çocuklarımızın daha iyi gelişmeleri, teknolojinin ve yapay zekanın da kullanıldığı farklı kurs ve eğitim seminerleriyle 2000 üzerinde çocuğumuz yapay zeka üzerinde temel bilgilerini aldılar. Temel alt yapısını almaları bizim için önemliydi. Diğer taraftan bir marka ortaya koyduk. Çilek markasıyla kafeteryalarımız ve sosyal tesislerimizle Kestel'i ön plana çıkarmaya çalıştık. Hanımlarımız için bin metrekareye yakın bir alanda yapmış olduğumuz spor tesisi ile spor yapma imkanı buldular. Kafeteryalarda vakit geçirdiler. 5 binin üzerinde kadınımız burada çocuğuyla birlikte sosyalleşti. Çilek kafe konseptimiz ile sayılarımızı artırdık. Dışardan gelen insanlarımızı gezdirebileceğimiz bir müzeyle de çilek kafe konseptimizi taçlandırdık. 

"DÜĞÜN SALONLARI ÜCRETLERİNİ YARI YARIYA İNDİRDİK" 

Bir diğer sektörümüz sanayi. 4 sanayi bölgemiz 500'ün üzerinde fabrikalarımız var. İhracatçı çok ciddi firmalarımız var. Kırsal turizmle de bu manada Kestel'de, kırsal mahallelerimiz olmazsa olmaz. Son dönemde seçim beyannamemizde 500 kişilik kapasitede etkinliklerini yapabileceği, sosyalleşebileceği düğün salonlarımızı da hizmete açtık. Evlenenlere yardımcı olacağız demiştik. Düğün salonu olarak bin kişilik salonumuz olmak üzere düğün salonları ücretlerini yarı yarıya indirdik. Fiyat politikasında barem oluşturup ilçemizde hizmet vermeye çalışıyoruz.  Gelinen noktada almış olduğumuz toprak cihazı ile daha bilinçli tarım yapmaları, ekmeklerini büyütmeleri noktasında örnek olmaya çalışıyoruz. Armut üretimi de ilçemizde var. Güney bölgesinden vatandaşlar ilçemize çalışmaya geliyorlar. Daha modern, insancıl ortamlarda çalışmalarını sağlıyoruz. 

"ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIMIZ HAVA ÖLÇÜM SAYISINI 2'YE ÇIKARDI"

Kestel'de sanayi de olmazsa olmaz. Pek çok getirisi olduğu gibi hava kirliliği ve çevre kirliliği noktasında da canımızı yakıyor. Biraz yukarı çıktığımızda bunun sadece Kestel'in sorunu olmadığını görüyoruz. Bu Bursa'nın sorunu. Ankara'da bakanlık yetkilerimizle sürekli temastayız. İzmit'teki hava kirliliği Bursa'yı, Bursa'daki hava kirliliği Adapazarı'nı etkiliyor. Biz ne yaptık bu konuyla ilgili? Murat Kurum Bakanımız ve İstanbul adayımız iki defa Bursa'ya geldiğinde, söz sırası bana geldiğinde, "Temiz hava konusunda yardımlarınızı bekliyoruz" dedim. Biz bunun mücadelesini Belediye Başkanı olarak elimizden geleni yapmaya gayret ettik. Sanayicilerimizi töhmet altında bırakmak istemem. Hoyrat davranan bir kısım tekstilcimizin davranışı tüm sanayiciyi bağlamaz. Filtrelerin taktırılması büyük oranda tamamlandı. Çevre Şehircilik Bakanlığımız hava ölçüm sayısını 2'ye çıkardı. Ceza yazma yetkisi bizde değil. Bu cezayla da çözülecek bir sorun değil. Gerçekten sanayi önemli ama bir taraftan Bursa'mızın sağlıyla oynamak kul hakkıdır demekten geri duymuyorum. Araç sayımızı 65'den 90'a çıkardık. 

"3 OTOPARKI İLÇEMİZE KAZANDIRDIK"

Trafikte bir sorun. Bir trafik mastır planı yaptık. Kamulaştırmaları mümkün olmayan yerlerde sürat çalışmasını yaptık. Yeni bir yaşam bu projenin en önemli ayaklarından birisi meydan projesiydi ilk etapta otopark projesi'de dahil olmak üzere 3 adet kapalı otoparkı faaliyete geçirdik. 1000 adet sayılı otoparkımızı hayata geçirdik. Cılız trafiğe geçmemiz gereken yerler dışında gayet akıcı bir trafik var ilçemizde. Geçtiğimiz 5 yıl Kestel'de otopark sorunu ortadan kalktı. Katlı otoparklarımızla merkez hayatın yoğun olduğu Kestel'de kılcal damar kalmadı.  Saha ekiplerimiz bu noktada 2019 Mart'ta başlayarak kovid sürecinde sokağa çıkma yasakları olsa da vefa sosyal ekiplerimizle bizler asla kapanmadık. En başından itibaren zirve yapan Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüz ile iyi günde kötü günde 5 yıl boyunca vatandaşlarımızın yanında oldular. Farklı alanlardaki desteklerimizi ulaştırıp, sosyal yardımlarımızı ulaştırdılar. Vatandaşlarımızın ekonomik durumunun olmadığında zaman zaman gıdaların ulaştırıldığı, okul kıyafetlerinden, kışlık kıyafetlere kadar 365 gün boyunca sıcak yemek desteğinde bulunduğumuz 5 yılı geride bıraktık. 

"GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİMİZİ HAYATA GEÇİRDİK"

Kestel birçok etkinliğe hasretti. Kültür sanat etkinliklerinde bin kişilik solonumuz tiyatro da doluydu. Bu tarz üst seviyedeki tiyatro ve kültürel konserlerden bir kuruş almadık. Tamamını vatandaşımızla ücretsiz olarak buluşturmak için ilçemizin hasret olduğu alan için çalıştık. Pek çok fiziksel park da kazandırdık, yeşil alanları artırmaya çalıştık. Hedeflediğimiz sayının üzerinde bir rakamla dönemi kapatacağız. Meydan projemizin 2. etabını hayata geçirdik. Tenis kordu sözü vermiştik. 25 dönümlük alanda yeni bir yaşam alanı oluşturduk. Güneş enerji santralimizi hayata geçirdik. Belediye binalarımızın, faturalarını ödediğimiz tesislerin elektriği bedavaya gelmiş oldu. Millet Kütüphanemizi hayata geçirdik. Değirmen olarak kullanılan bir binamız vardı biz burayı restore ederek gençlerimizin hizmetine açtık. Sınav başarılarının arttığını görmek bizi mutlu ediyor. Vani Mehmet Projemiz de bitmek üzere. 31 Mart seçimlerinden önce açma hedefiyle yola çıkmıştık. Türkiye'de benzeri olmayan projelerden biri olacak. Sıkışık bir mahalle. Park alanlarının az olduğu bir bölge. Döneme başlarken bir arsa hazırlanmıştı 3 bin metrekarelik bir araziye çevirdik burayı. 4 kat pazar alanı ve otopark, son katı da çilek kafeyle mahallemize kazandıracağız. Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezi'de eksikliğini hissettiğimiz bir projeydi. Sokak hayvanlarımıza burada hizmet veriyoruz. Rehabilitasyon ihtiyaçlarını karşıladığımız bir proje. 

"MEYDAN KESTEL PROJEMİZ SEÇİM BEYANNAMEMİZİN AMİRAL GEMİSİYDİ"

Meydan Kestel, seçim beyannamemizin amiral gemisi. Bizim haricîmizdeki adaylarında seçim beyannamesinde olan bir projeydi. Yaşamın merkezi, nefes alacağımız bir nokta. Nasıl olmalı? 20 yıllık bir teknik insan olarak Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesiyle bir protokol imzaladık ortaya Meydan Kestel çıktı. 400 aracın parklanabildiği bir yer. Zor zamanımızda kullanabileceğimiz 2 kat sığınak olarak kullanabileceğimiz bir proje. 6 bin-12 bin metrekare olarak 2 kat. Bunu da 2 etaplı olarak planladık. İlk etabı Mayıs'ta hizmete girdi. Teknik ekibimiz, alt yapısıyla birlikte planlayıp hizmete açtığımız tek belediyeyiz. Dünya'nın geldiği meydan konsepti bu. Tarifinin kolay bir buluşma noktası. Hayatın yoğun olarak yaşandığı bir konsept, ortasına hiçbir yapı yapmadık. Vatandaşlarımızın mevcut binaları değer kazansın, meydan cıvıl cıvıl yaşasın istedik. Bu dönemin en önemli bütçesel olarak projesiydi. 

"400 GRAM EKMEĞİMİZ HALA 1 LİRA"

Ekmeğe değinmeden geçmek eksiklik olur. Düğün salonlarının ve ekmeğin fiyatını düşüreceğiz demiştik. 400 gram ekmeğin fiyatını bir liraya düşürdük. Zam görmeyecek dedik. Geldiğimiz bu noktada hala ekmek 400 gram ve bir lira. 2 bin ailemiz 3 liraya ekmek ihtiyacını karşılıyor. 24 milyon lira, hemşehrilerimizin cebinde kalıyor. Bu dönemde ilçemiz adına örnek olmaya çalıştık. Kendi buğdayımızı yetiştirme, tarımla uğraşan vatandaşlarımıza modern tarımı kazandırmaya çalıştık. Mandıras Deresi çevre düzenlemesiyle, ana kucağı projemiz başta olmak üzere kırsal mahallemizdeki projeler için Büyükşehir'e teşekkürler.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE RADİKAL KARARLAR ALMAMIZ GEREKİYOR"

Deprem kuşağındayız. 2 fay hattının yanındayız. Planlarımızı geldiğimiz sene revize ettik. 2018-2019 Mart'ta 17 ilçe içerisinde kentsel dönüşüm olmak üzere geçmiş bilgileri, neler yapabileceği ile hakkında önemli şeyler yaptık. Yıkılan yapıların yüzde 98'inin 99 öncesi yapıldığı ortaya çıktı. Vatandaşlarımızın rızasıyla kentsel dönüşüm projelerimiz gerçekleşsin istedik. Fakat Marmara depremi yakın. Bir dönem daha fırsat verilirse farklı yaklaşacağız. Kentsel dönüşüm bölgemiz vardı. Burası riskli alandı. Kentsel dönüşümün yapılması gereken bir alan olduğu için planlarımızı yeniledik ve bölge planlaması gerçekleştirdik. Yeni dönemle alakalı olarak farklı bir tutum çevresinde kentsel dönüşüme tabi tutulması gereken yerlerde radikal adımların atılması gerektiğinin farkındayız.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.01.10 10:20 - Son Güncellenme: 2024.01.10 11:42 - SİMLANUR İNCE
A