Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Erken teşhisi birçok hastalıkta olduğu gibi zona için de önem taşır. Bu nedenle belirtileri takip etmek, teşhisi ve tedavisi için etkili olacaktır. Peki, zona hastalığı nedir?
Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Erken teşhisi birçok hastalıkta olduğu gibi zona için de önem taşır. Bu nedenle belirtileri takip etmek, teşhisi ve tedavisi için etkili olacaktır. Peki, zona hastalığı nedir?
Zona hastalığı nedir?
Zona, kabarcık görünümlü, ağrılı, deri döküntülerine neden olan, virüs kaynaklı bir enfeksiyon türüdür. Suçiçeği hastalığına neden olan Varisella Zoster virüsünden (VZV) kaynaklanır. Geçmişte suçiçeği geçirmeniz zona hastalığına yakalanmaya karşı önemli bir risk faktörüdür. Zona virüsü bir kez vücuda girdikten sonra inaktif şekilde kalabilir veya aktif hale gelip hastalığa neden olabilir. Aktif hale gelmiş zona virüsü genellikle vücudun bir bölgesinde tutulum gösterir. Örneğin yüz, göğüs, sırt, karın, ve pelvis sık rastlanılan bölgelerdir. Deri döküntüleri ile birlikte bu bölgelerde şiddetli kaşıntı ve ağrılı kabarcıklar görülür.
Zona hastalığı belirtileri nelerdir?
Zona hastalığı belirtileri şu şekilde listelenebilir:
Ağrı
Döküntülü bölgede yanma ve karıncalanma
Kaşıntı ve batma hissi
Bölgesel hassasiyet
Vücudun etkilenen bölgesinde uyuşma
Işığa karşı duyarlılık
Yüksek ateş ve beraberinde gelişen baş ağrısı
Tükenmişlik hissi
Zona hastalığının nedeni nedir?
Geçmişte suçiçeği geçirmiş kişilerin zona hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Zona aynı zamanda suçiçeği virüsü olarak adlandırılan varisella virüsünün omurgaya yakın sinir hücrelerinde inaktif şekilde bulunmasıdır. Virüsün vücudunuzda aktif hale gelmesi, zona hastalığının görülmesine neden olur. Aşağıda belirtilen durumlarda zona hastalığının ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir:
60 yaş ve üzeri kişiler
Fiziksel ve duygusal stres yaşayan bireyler
HIV ve AIDS tanısına sahip olmak
Organ nakli
Yakın zamanda gerçekleşmiş kemik iliği nakli
Kanser kemoterapisi gibi immün (bağışıklık) sistemini baskılayan tedaviler
İnsanlar hayatları boyunca en az bir kez zona hastalığına yakalanır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahipseniz zona enfeksiyonu tekrarlayabilir ve zona tedavisi gerekebilir.
Zona hastalığı tedavisi
Zona tedavisi yoktur, ancak reçeteli antiviral ilaçlarla hızlı tedavi iyileşmeyi hızlandırabilir ve komplikasyon riskinizi azaltabilir. Zona şiddetli ağrıya neden olabilir, bu nedenle doktorunuz ayrıca ağrı kesici ilaçları önerebilir. Zona genellikle iki ila altı hafta sürer. Çoğu insan zonaya yalnızca bir kez yakalanır, ancak iki veya daha fazla kez olması mümkündür.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.11.07 10:22