Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız depreme karşı vatandaşların alabilecekleri önlemler hakkında konuştu. Yıldız, "Yatak kesinlikle camların önünde bulundurulmaması gerekiyor. Yatmadan önce de perdelerin çekilmesi gerekiyor. Olası cam kırıklarına karşı yaralanma riskini minimuma indirmemiz gerekiyor" dedi.
CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN
Türkiye birçok aktif fay hattıyla oldukça zorlu bir coğrafyada bulunmaktadır. Tarih boyunca yaşanılan birçok büyük depremde binlerce vatandaş hayatını kaybetti.
Uzmanlar, Bursa'yı deprem riski yüksek olan şehirlerden biri olarak tanımlıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, olası deprem tehlikesine karşı alınabilecek önlemlere değindi.
Yaşanılan alanın önemli olduğunu açıklayan Yıldız, bir ev alırken ya da kiralarken uzman bir jeoloji mühendisinden zeminle alakalı ön bilgiler alınması gerektiğini ayrıca uzman bir inşaat mühendisinden de yapıyla alakalı bilgileri alınması gerektiğini aktardı. Yıldız, "Evimizin düzenini deprem ve deprem sonrasına uygun hale getirmemiz gerekiyor. Bu eşyaların sabitlenmesinden evdeki yatak odasının düzenlenmesine kadar ciddi bir konu. Sahada gördüğümüz bazı tespitlerimiz var, o da camın önünde yatağın konması. Binaya baktığımız zaman bu camın olduğu bölge aynı zamanda da bir çıkma. Yani oradaki kolon kiriş yapısı maalesef en aşağıya kadar devam etmiyor. Olası bir depremde de bu bölge ilk hasar alacak olan bölge. Dolayısıyla yatak kesinlikle camların önünde bulundurulmaması gerekiyor. Yatmadan önce de perdelerin çekilmesi gerekiyor. Olası cam kırıklarına karşı yaralanma riskini minimuma indirmemiz gerekiyor" dedi.
"YATAKLARIMIZIN YANINA, EVİN BAZI BÖLGELERİNE SU BULUNDURMALIYIZ"Yıldız, depremde ilk 72 saatin bizler için önemli olduğunu belirtti. Yıldız, "Çünkü öngörülebilirliğin çok üstünde bir alana yayıldığı zaman ve çok fazla yardıma ihtiyaç noktası oluştuğu zaman maalesef bizlerin bu süreyi uzatması gerekiyor. Bunun için yataklarımızın hemen yanına, evin bazı bölgelerine su bulundurmalıyız. Bunun yanında hemen bozulmayacak özellikte kuru paketli gıdalar bulundurmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
"EZİLMEYE KARŞI EŞYALARIN YANINDA BULUNMALIYIZ"Japonların kendi eğitimlerinde genelde masanın altını tercih ettiğini, görsellere bakıldığı zaman bizim de yönetmeliği aynı şekilde kullanarak bundan bahsettiğimizi vurgulayan Yıldız, "Japonlar şuna güveniyor; bizim yapımız kesinlikle zaten yıkılmayacak. Biz olası malzeme düşmelerinden korunmak için masanın altını tercih ediyoruz. Ama bizde bu durum maalesef böyle değil. Yapı stoğumuzun büyük bir kısmı 1999 depreminden önce yapılmış. Depremde de olası hasara, yıkıma uğrama potansiyeli taşıyor. O yüzden masa altı değil, daha çok ezilmeye karşı eşyaların yanında bulunmalıyız" dedi.
Bursa Bölge, 2024.11.19 15:35