2019 yılında, İç Moğolistan'daki bir sulak alan parkında kene ısırması sonrası ateş, baş ağrısı ve kusma belirtileri gösteren bir kişi hastaneye kaldırılınca hastadan alınan kan örneğinde daha önce bilinmeyen bir virüs tespit edildiği duyuruldu.
Bilim insanları, Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsüne yakın bir tür olan Sulak Alan Virüsü'nü (SAV) tespit etti. Nairoviridae ailesine ait olan bu virüs, yüksek ölüm oranı ile dikkat çekiyor.
YENİ VAKA TESPİT EDİLDİÇin'in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan hastalar arasında 17 yeni Sulak Alan Virüsü vakası daha belirlendi. Bu durum, virüsün bölgede yaygın olduğunu gösterdi.
Araştırma ekibi, virüsün kaynağını belirlemek için bölgedeki keneler, evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlar üzerinde geniş çaplı incelemeler gerçekleştirdi. Sonuçlar, koyun, domuz ve atlarda virüs tespit edildiğini ortaya koydu.
SADECE ÇİN'DE GÖRÜLDÜŞu ana kadar Sulak Alan Virüsü yalnızca Çin'in kuzeydoğusunda tespit edilmiş olsa da, virüsü taşıyan kenelerin Avrupa ve Asya'ya yayılmış olabileceği düşünülüyor.
KENE ISIRIKLARI VE TEŞHİS ZORLUĞUYeni kene kaynaklı hastalıkların artışında birkaç faktör etkili. Öncelikle, ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi genel belirtiler gösterdiği için kene kaynaklı hastalıklar genellikle başka rahatsızlıklarla karıştırılabiliyor. Ayrıca, kene ısırıkları genellikle fark edilmiyor, bu da hastalığın teşhisini zorlaştırıyor.
KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?Kene kaynaklı hastalıklardan korunmak için, ormanlık ve çayırlık alanlarda uzun pantolon giymek ve böcek kovucu spreyler kullanmak öneriliyor. Ayrıca, kene ısırığı durumunda derhal doktora başvurmak kritik önem taşıyor.
Sağlık, 2024.10.14 13:39