Bolu'da yaşanan yangın faciası sonrasında 78 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Yaşanan olay sonrasında ise işletmelerin yangına yönelik alması gereken önlemleri İş Güvenliği Uzmanı Selin Bağcı Bursada Bugün'e anlattı.
BUSE ATEŞ / BURSADA BUGÜN
Bolu Kartalkaya'da bulunan kayak merkezinde geçtiğimiz gece saat 3 sıralarında çıkan yangın sonrasında 78 kişi hayatını kaybettiği belirlendi.
Gece yarısı başlayan yangın sonrasında ise binanın ahşap dış cephesi küle dönerken otelin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenildi.
Yaşanan korkunç facia sonrasında Türkiye'deki toplu kullanım alanlarının yangına ve doğal felaketlere hazır olup olmadığı sorusu akıllara geldi
Bursada Bugün'e özel değerlendirmelerde bulunan İş Güvenliği Uzmanı Selin Bağcı, yaşanan facia sonrasında yangınla ilgili görüşlerini paylaştı.
Yangın sonrası otelle ilgili gündeme gelen konulardan biri de otelin büyük bir kısmının ahşap yapıda yani içindeki birçok dekoratif malzemenin, tavanların ve yan duvarların da ahşap kaplamalı olmasıydı.
KULLANILAN AHŞABIN MALZEMESİ ÖNEMLİBu konuyla ilgili İş Güvenliği Uzmanı Selin Bağcı, "Öncelikle otelin dış cephesinin ahşap olmasında yönetmelik gereği bir sakınca yok fakat dekorasyon amaçlı kullanılan ahşap malzemenin yanmaz bir madde veya yanmaz olarak üretilen ahşaptan yapılması gerekirdi" dedi.
İşletmelerdeki güvenlik tedbirleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bağcı, "Otomatik yangın söndürme sisteminin öneminin her işletmeye dillendiriyoruz. Yılda bir akredite bir kuruluş tarafından periyodik muayenesinin yaptırılması gerekmektedir. Aynı şekilde yılda bir duman algılama sisteminin de akredite kuruluş tarafından periyodik muayenesi yapılmalıydı. Yangın söndürme tüplerinin binanın tehlike sınıfına göre (kullanılan malzeme ve içinde bulunan eşyalar gibi) sayısının belirlenmesi ve bunların da akredite kuruluş tarafından 6 ayda bir kontrol edilmesi, yılda bir periyodik muayenesinin yaptırılması ve 4 yılda bir içerisinde bulunan malzemenin (kuru kimyevi toz, foam köpük vb) değiştirilmesi gerekir. Bu kontrollerin hepsi için tüp üzerinde etiketleme yapılır. Aynı zamanda işletme tarafından tüplerin düzenli aralıklarla basınç kontrolü yapılıp basıncı düşen tüplerin yenilenmesi için (periyodik muayene süresi gelmese dahi) anlaşmalı oldukları firmaya gönderilerek yenisi temin edilmelidir" şeklinde konuştu.
ACİL ÇIKIŞ VE YANGIN MERDİVENİ ŞARTİşletmelerde acil durum tatbikatının önemine vurgu yapan İş Güvenliği Uzmanı Selin Bağcı, "Yılda bir yapılacak olan Acil Durum Tatbikatında bir acil durum anında acil durum alarmı butonuna basılması ve sirenlerin çalıştığının kontrolü, işletme tahliyesinin hangi yollardan yapılacağının bilgilendirilmesi (acil çıkış/yangın merdiveni) bu çıkış yollarının yönlendirme levhaları ile belirtilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Gerekli tedbirler alındığı takdirde bu denli büyük faciaların yaşanmasının söz konusu olmadığını söyleyen Balcı, "Otelin arkadan erişimi olmaması konusunda gelinirse bu müdahale hızını etkileyen bir durum tabii ki de fakat tüm bu saydığım önlemler sağlanmış olsaydı, personeller bu konuda bilgili ve tedbirli olacağı için yaşanılan facianın önüne olabildiğince geçilebilirdi diye düşünüyorum" dedi.
"OTOMATİK YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ OLMADIĞI İÇİN FACİA BÜYÜMÜŞ OLABİLİR"Bolu'da yaşanan yangın faciasının olası sebepleri aktaran İş Güvenliği Uzmanı Selin Bağcık, "Şu anki bilgilerde yangının otelin restoran bölümü de çıktığı belirtilmişti. Restoran bölümünde mutfak kısmında mı yoksa herhangi bir elektrik kaçağından kaynaklı mı olduğu belli değil fakat elektrik panosundan kaynaklı bir yangın ise elektrik panolarında bağlanan otomatik püskürtmeli yangın tüpü olması gerekirdi veya mutfağın ocak bölümünden çıktıysa aspiratöre takılan otomatik yangın söndürme tüpü olması gerekirdi. Bu otomatik yangın söndürme tüpleri mevcut olmadığı için yangın faciasının büyüdüğünü düşünüyorum. Bu tarz acil durumlarda ulaşımın zor olduğu işletmelerin kesinlikle sprinkle söndürücü sistem olması ortak bölümlerinde su deposu mevcut olması gerekirdi.
Güncel, 2025.01.23 11:55