Farklı koku çeşitleriyle uyandırdıkları farklı hisler, estetik görüntüleriyle dekorasyona kattıkları mistik dokunuş, pek çok insan için tütsüleri vazgeçilmez kılıyor. Eski Türkçede 'tütsüg' yani 'duman çıkaran obje' sözcüğünden gelen tütsünün geçmişi ise Antik Mısır ve Mezopotamya'nın ilk medeniyetlerine kadar dayanıyor. Tütsü ne işe yara?
Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar?
Tütsülerin en güzel yanlarından biri her zevke hitap eden bir kokunun mutlaka olması. Evinizi kişiselleştirecek, sizi sarmalayarak daha huzurlu ve rahat hissetmenizi sağlayacak bir koku bulabileceğinize emin olabilirsiniz. Farklı tütsü aromalarının farklı özelliklere sahip olduğu düşünülüyor ancak en genel haliyle tütsü yakmanın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:
Enerji temizliğinde kullanılır.
Ruh halinizin iyileşmesine destek olur.
Stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.
Sakinleşmeyi sağlayarak ve odaklanmayı artırıcı etkisi vardır.
Kendinizi yorgun ya da mutsuz hissettiğinizde, enerjiniz düştüğünde, odaklanmakta veya rahatlamakta zorluk yaşadığınızda, ihtiyacınıza göre seçtiğiniz bir tütsüyü yakabilirsiniz. Doğal şifa seti olarak da tanımlanan tütsünün ortamda ve ruh haliniz üzerinizde yarattığı olumlu etkiyi çabucak fark edeceksiniz.
Hangi Tütsü Çeşidi Ne İşe Yarar?
Çeşitli bitkiler, kabuklar ve aromalardan oluşan tütsülerin her birinin farklı özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte yaygın olarak kullanılan tütsü çeşitlerinden bazılarının hoş kokularının yanı sıra kendilerine has faydaları:
Lavanta tütsüsü ferahlık hissi verip, nefesinizi açarak rahatlamanıza destek olur. Aynı zamanda uykusuzluğa iyi gelir.
Üzerlik otu tütsüsü, burun tıkanıklığına iyi gelir. Nezle, grip gibi hastalıklar sırasında rahat nefes alıp vermenize yardımcı olur, baş ağrılarını azaltmaya katkı sağlar.
Defne yaprağı tütsüsü, evi negatif enerjiden arındırıp pozitif iyonların havaya salınmasına yardımcı olur.
Yasemin tütsüsü, ruhsal durumun iyileşmesine, depresif ruh halinin hafiflemesine ve sakinleşmeye yardımcı olur.
Turunçgil tütsülerinin genel olarak canlandırıcı etkileri bulunur. Özellikle limon tütsüsü, iki zıt etkiyi içerir hem canlandırır hem de sakinleştirici etkiye sahiptir.
Kızılderili geleneğinde beyaz adaçayının kutsal ruhları koruduğuna inanılırdı. Günümüzde, beyaz adaçayı tütsüsü yaşam alanlarındaki enerjiyi yenilemek, stresi azaltıp, rahatlamak amacıyla kullanılıyor. Meditasyon çalışmalarında odaklanmaya destek olmak da adaçayı tütsüsünün faydaları arasında.
Amber ağacından çıkarılan yağlardan üretilen amber tütsüsü, kendine has muhteşem kokusu ile ortamdaki kötü enerjiyi dağıtır. Bu nedenle meditasyon ve terapiler öncesinde en sık kullanılan çubuk tütsü çeşitlerinden biridir.
Vanilya çiçeğinin çubuklarından elde edilen aromatik yağ ile üretilen vanilya tütsüsü, yaydığı sıcak enerji ile spa ve yoga aktivitelerinin tamamlayıcısıdır. Ayrıca vanilyalı tütsü, ruh ve bedende yarattığı etkiler nedeniyle afrodizyak tütsü olarak da tanımlanır.
Hangi Tütsü Ne İşe Yarar?
Tütsüler birden fazla çeşittedir. Ve her tütsü çeşidinin kendine göre bir işlevi vardır. Hangi tütsü ne işe yarar sorusunun cevabı şöyledir:
Sandal Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü yakıldıktan sonra yaydığı güzel koku ile aroma terapisi yöntemine faydalıdır. Ayrıca kişinin odaklanma ve motive olma gücünü arttıran bu tütsü sayesinde kişiler rahatlayabilir ve streslerden uzaklaşabilir.
Ardıç Tütsüsü: yeşil renkte olan bu çalının çam ağacına benzer yapraklar bir noktada toplanarak kurutulduğunda ardıç tütsüsü elde edilebilir. Bu tütsünün yakılması ile de vücut ve zihin yorgunluğu giderilebilir. Ayrıca tapınakları ve iç mekanları arındırmak için de kullanılan ardıç tütsüsü Ortaçağ zamanında vebadan korunmak için de kullanılmıştır. Ardıç bitkisi eski Türk toplumları için de kutsal bir nitelik taşımaktaydı. Eski Türk inanışlarına göre ardıç tütsü yakmak, yılanları kovardı ve simyacıların yapabildiği felsefe taşı yapımında kullanılmaktaydı.
Sedir Tütsüsü: Çok fazla kültürde ve toplumda kutsal kabul edilen sedir ağacı, kurutularak tütsü haline gelebilen bir başka bitki türüdür. İç mekanlara yaydığı orman kokusu ile kişinin kendisini doğal bir ortamda gibi hissetmesine ve stres seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Eski toplumlarda da sedir tütsüsü hem negatif enerjiyi kovmak için hem de negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirmek için kullanılmıştır.
Gül Tütsüsü: Gül yapraklarının kurutulması ile elde edilen gül tütsüleri yeni başlangıçlar sırasında gelenek olarak yakılır. Bu sayede kişinin yeni başladığı bir işin ya da sürecin olumlu ve güzel geçeceğine inanılır. Ayrıca gül tütsüsü tüm bu özelliklerinin yanı sıra sevgiyi ve romantizmi de simgelemektedir.
Lavanta Tütsüsü: Lavanta tütsüsü uykusuzluğu, üzüntüyü ve depresyon etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Ayrıca geceleri uyumadan 1 saat önce kişinin yakacağı lavanta tütsüsü uykuya dalma sürecini hızlandıracaktır.
Reyhan Tütsüsü: Reyhan tütsüsü negatif enerjilere karşı korunmak için kullanılır.
Vanilya Tütsüsü: Bu tütsü kişiyi huzurlu ve mutlu hissettirir. Vanilya kokusu insan üzerinde gevşetici etkiye sahiptir.
Nane Tütsüsü: Şifa kokusu olarak da bilinen nane tütsüsü kokusu ağrı ve sızıların geçmesine yardımcı bir tütsü çeşididir. Burun ve boğaz enfeksiyonlarında kişinin nefes almasını da kolaylaştırarak ciğerleri açar.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Yaşam, 2023.10.25 10:35