Türk meteoroloji tarihinde Bursa havası! Bursalı isim...

Bursa Bölge, 2025.03.25 11:43

Her gün milyonlarca kişi Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) hava tahmin raporunu ve durumunu araştırıyor. Bursa hava durumu, anlık ve 5 günlük hava durumu, bugün hava nasıl, kaç derece? araştırmaları için hazırlanan meteoroloji haberlerinin nasıl meydana geldiğini tarihi ve detayları sizler için derledik. Peki Türk meteoroloji tarihinde Bursa'nın yeri ne? Kimler enler yaptı? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu ne zaman nerede oldu? İşte tüm detaylar...

Her gün milyonlarca kişi Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) hava tahmin raporunu ve durumunu araştırıyor. Bursa hava durumu, anlık ve 5 günlük hava durumu, bugün hava nasıl, kaç derece? araştırmaları için hazırlanan meteoroloji haberlerinin nasıl meydana geldiğini tarihi ve detayları sizler için derledik.

Peki Türk meteoroloji tarihinde Bursa'nın yeri ne? Kimler enler yaptı? Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu ne zaman nerede oldu? İşte tüm detaylar...

Osmanlı İmparatorluğu Zamanında

a. Tanzimata Kadar

Ülkemizde Selçuklular ve Osmanlılar döneminde rasathaneler kurulmuş olmasına rağmen, bunlar daha ziyade astronomik gözlemler yapmışlardır. Bunlardan Ali Kuşçu ve Uluğbey'in kurduğu rasathaneler en tanınmışlarıdır. Türklerde astronominin en fazla geliştiği dönem Semerkant ekolü diye bilinen Uluğbey dönemidir(1449). Yüksek matematiğin Anadolu'ya girmesi de bu döneme rastlamaktadır. Semerkant'ta Bursalı Kadızade-i Rumî'nin öğrencilerinden Şirvanlı Fethullah, Kastamonu'ya gelerek orada astronomi ve geometri okutmaya başlamıştır.

Bursalı Kadızade-i Rumi Kimdir?

Asıl adı Selahaddin Musa olan Kadızade Rumi, yaklaşık 1359 yılında Osmanlı Devleti'nin bir dönem başkenti olan Bursa'da doğmuştur.

Babası ve dedesi kadılık yaptığı için "Kadızade" ön adını almıştır; "Rumi" ise "Anadolu" kökenli olduğunu belirtmek için sonradan eklenmiştir. Bursa'da başlayan eğitiminde dönemin önemli bilginlerinden dersler almış ve daha genç yaşlarda bilimsel yetenekleriyle dikkat çekmiştir.

1382 yılında yazdığı "Risâle fî el-Hesab" (Aritmetik Üzerine) adlı eser, onun matematik konusundaki derin bilgilerini ortaya koymaktadır. Eğitimine devam etmek için Maveraünnehir bölgesine gitmiş ve burada matematik ve astronomi alanlarında uzmanlaşmıştır.

Ali Kuşçu kimdir?

Semerkant'ta dünyaya gelen Ali Kuşçu'nun babası Türkistan ve Maveraünnehir emîri Uluğ Beyin doğancıbaşısı Muhammed'dir. İlk eğitimini Semerkant'ta alan Ali Kuşçu sonrasında Bursalı Kadızade Rumî'den ve Uluğ Beyin kendisinden matematik ve astronomi derslerini aldı.

İstanbul'a ilk yerleşen Türk astronomu ise Ali Kuşçu'dur. Ali Kuşçu Uluğbey'le beraber çalışmış onun ölümünden sonra Uzun Hasan'ın hizmetine girmiş ve elçi olarak Fatih Sultan Mehmet'e gönderilmiştir.

Fatih Ali Kuşçu'nun bilgisine hayran kalmış ve kendisini Ayasofya medresesine müderris yapmıştır. Ali Kuşçu, Türk tarihinde ilk matematik ve astronomi profesörüdür. Ali Kuşçu'nun ölümü ile astronomi çalışmaları yarıda kalmıştır.

Ali Kuşçu'nun ölümünden yaklaşık yüz yıl sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nda astronomi ve meteoroloji alanında önemli bir çalışmaya rastlanmaktadır. 1577 yılında Takiyettin bin Mehmet bin Ahmet Efendi tarafından bir rasathane kurulmuştur. Aslen Şamlı olan Takiyettin (1521-1585), Şam ve Kahire'de öğrenim gördükten sonra bazı medreselerde müderrisliklerde bulunmuş ve III. Murat zamanında İstanbul'a gelmiştir. İstanbul'da III. Murat'ın hocası Hoca Sadettin Efendi ve Ali Kuşçu'nun torunu Kutbettin ile tanışarak kendini astronomiye vermiştir. Müneccimbaşı Mustafa Çelebi'nin ölümü üzerine Hoca Sadettin Efendi'nin yardımı ile müneccimbaşılığa atanmıştır.

Takiyettin Mehmet 1577 yılında tüm masrafları hazineden karşılanmak üzere Fransız Büyükelçiliği ile Tophane arasındaki sırtta bir rasathane kurmuştur. Fakat bu rasathanenin de ömrü kısa sürmüştür.

b. Tanzimattan I. Dünya Savaşı'na Kadar

Osmanlı İmparatorluğu'nda Tanzimatla birlikte çeşitli yerlerde değişik tarihlerde meteorolojik rasatlar yapılmaya başlanmıştır. İstanbul, İzmir, Kudüs, Trabzon, Tekirdağ, Merzifon gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli yerlerinde gerek özel gerekse devletin emrinde olmak üzere yabancılar tarafından birçok meteorolojik rasat yapılmıştır. Kayıtlı en eski rasatlar İstanbul'da Saint-Benois ve Bebek'te bulunan yabancı okullarda yapılan rasatlardır. 1839-1847 yılları arasında yapılan bu rasatlarda sıcaklıklar ölçülmüştür.

Daha sonra 1847-1854 yılları arasında İstanbul, İzmir, Trabzon, Kayseri, Bursa, Sakız, Erzurum, Erivan ve Musul'da diğer iklim elemanlarını da içeren rasat kayıtlarına rastlanmaktadır.

Rasat nedir?

Meteorolojide, yeryüzü veya yukarı seviyelerde, atmosferin durumunu tanımlayan rüzgar, basınç ve sıcaklık gibi meteorolojik elemanların bir veya birden çoğuna değer biçilmesidir. Örneğin bir sinoptik rasat, gözlemi yapan kişinin, gözlem saatinde gözlediği gökyüzü kapalılığını, bulut cinsi ve taban yüksekliğini, görüşü, rüzgar yön ve hızını, sıcaklığı, işba sıcaklığını, basıncı, basınçta son üç saat içinde gerçekleşen değişimleri, meteorolojik olayları, en düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarını ve eğer gerekirse yer veya denizin halini içerir.

Haydarpaşa İngiliz Mezarlığı'nda Mr. W.H. Lyne ise 1865-1886 yılları arasında gözlemler yapmıştır. Yabancı okullar arasında Amerikan Kolejleri (Merzifon, Malatya, Harput, İzmir, Tarsus) de bazı rasatlar yapmışlardır. Ayrıca Erenköy'de Thomson Çiftliği'nde (1875-1893) yapılan rasatlar 1928 yılında Prof. Dr. Antal Réthly tarafından yayınlanmıştır. Büyükdere'de 1891-1906 yılları arasında yapılan rasatlarda ise sıcaklık, basınç, nem ve yağış bilgileri yer almaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda meteorolojinin kurumsallaşma çalışmaları 1867 yılında Kandilli Rasathanesi'nin kurulması ile başlamış ve bu kurumsallaşma Cumhuriyet Türkiye'sinde tamamlanmıştır. Kandilli Rasathanesi, Fransız Hükümetinin tavsiyeleri üzerine İstanbul'da Rasathane-i Amire ismi ile kurulmuş ve bu kuruluşun ilk sorumlusu da Aristide Coumbary olmuştur.

1868 yılından itibaren elde edilen rasat sonuçları ve imparatorluğun diğer yerlerinden alınan bilgiler yayınlanmıştır. Bu dönemde; İstanbul, Soulina, Köstence, Varna, Burgaz, Trabzon, Rodos, Kavala, Selânik, Manastır, Valona, Çanakkale, Elbassan, Durazzo, Beyrut ve Fao'da rasatlar yapılmıştır.

Dikkat edildiğinde rasat yapılan yerler ticaretin ve limanların olduğu bölgelerdir. 1868 yılının son aylarında (Kasım ve Aralık 1868) İzmir, Diyarbakır ve Bağdat'ta da rasatlara başlanmıştır. Haziran 1869'da Berlin, Temmuz 1869'da Petersburg ve Tiflis'in rasat bilgileri de telgraf hatları ile alınmaya başlanmış ve bu bilgiler imparatorluk topraklarında yapılan meteorolojik rasatlarla birlikte değerlendirmeye tabi tutularak tahminler yapılmaya başlanmıştır.

Kandilli Rasathanesi'nin kurulmasından altı yıl sonra Viyana'da toplanan ilk Uluslararası Meteoroloji Kongresi'nde Türkiye de temsil edilmiştir.

Bu kongrede; İstanbul, İzmir, Sinop, Bursa, Trabzon ve o zamanlar İmparatorluk toprakları içerisinde bulunan Selânik, Avlonya ve Beyrut'ta birer meteoroloji istasyonu kurulmasına karar verilmiştir.

İmparatorluk içinde Viyana Kongresi kararları çerçevesinde 1875'te, özellikle de ulaşım ve iletişimin yaygınlaştığı onaltı merkezde meteorolojik rasatların telgrafhane memurları tarafından yapılması yoluna gidilmiştir. Bu merkezlerde günde üç kez elde edilen meteorolojik bilgiler telgrafla İstanbul'da bulunan meteoroloji merkez bürosuna gönderilmeye başlanmıştır.

Bu arada Kandilli Rasathanesi bir yangın sonucu tamamen yanmış ve meteorolojik çalışmalarına son vermek zorunda kalmıştır.

31 Mart Olayı'ndan sonra kurulan Osmanlı Hükümeti'nde Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) olan Emrullah Efendi, 21 Haziran 1910 tarihinde bir tezkere ile rasathanenin yeniden kurulması için Fatin Hoca'yı (Prof. Mehmet Fatin Gökmen) görevlendirmiştir. Fatin Hoca, rasathanenin İcadiye Tepesi'ne kurulmasını kararlaştırmış ve Fransız Ulusal Meteoroloji Müdürü Prof. Angot ile yaptığı görüşmeler ile gerekli meteorolojik alet ve cihazları temin ederek 1 Temmuz 1911 tarihinden itibaren meteorolojik rasatlar yeniden yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca burada İstanbul için yapılan hava tahminleri Posta Telefon ve Telgraf İdaresi ile Demiryolları İdaresi'ne bildirilerek kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

c. I. Dünya Savaşı'ndan Cumhuriyete Kadar

Hava araçlarının gelişmesi, sabit balonların ve uçakların savaşta kullanılması ile bir meteoroloji teşkilâtının kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu teşkilâtı kurma görevi Alman Karargâh-ı Umumiyesi Rasadat-ı Cevviye Teşkilâtı Başkanı Müşavir Hans Hergesell tarafından Prof. Dr. Weickmann'a verilmiştir. 20 Ekim 1915'te Osmanlı topraklarında kurulacak olan meteoroloji teşkilâtı konusundaki faaliyetler büyük bir hız kazanmıştır. Dr. Weickmann İstanbul'da kalıp işlerin yürütülmesi için gerekli koordinasyonu yaparken, beraberinde getirdiği uzmanlar meteoroloji istasyonlarının kurulacağı yerlere gitmişlerdir. Bütün meteoroloji istasyonları, Alman alet ve cihazları ile kurulmuştur.

İstanbul'daki meteoroloji merkezi Kuruçeşme'de Caferağa Köşkü'nde "Kuvva-i Havaiye Müfettişliği Rasadat-ı Havaiye Müdürlüğü" ismiyle Ağustos 1915'te faaliyete başlamıştır. L. Weickmann, Osmanlı topraklarında kurulacak olan meteoroloji teşkilâtı için altmış civarında Alman uzmanı da beraberinde getirmiştir. Gelen uzmanlar, kurulacak teşkilâtın ilk elemanlarını oluşturmuşlar ve yanlarına Osmanlı Ordusu'nda yedek subay olarak görev yapan Türkler seçilerek Rasadat-ı Havaiye Müdürlüğü'nde göreve başlamışlardır. Ordudan seçilen yedek subaylar İstanbul'da Osmanlı-Alman Genel Karargâhı'nda meteoroloji alanında eğitime tabi tutulmuşlardır. Genel Karargâh'taki eğitimde Fatin Gökmen de dersler vermiştir.

Eğitimlerini tamamlayan yedek subaylar Almanlar tarafından kurulan Edirne, Gelibolu, İzmir, Sevdiköy, Zonguldak, Sinop, Ankara, Eskişehir, Konya, Sivas, Diyarbakır, Adana, Brumana, Beyrut, Kudüs ve Musul meteoroloji istasyonlarında göreve başlamışlardır. Bu merkezlerden elde edilen bilgiler ile Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefiki olan Bulgaristan, Avusturya-Macaristan ve Almanya'dan şifreli şekilde alınan gözlemler Kuvva-i Havaiye Merkez Şubesi olan İstanbul Vaniköy'de haritalara işlenerek tahminler yapılmıştır.

Her istasyonda gözlem için barometre, barograf, psikrometre, termograf, higrograf, azami ve asgari termometre, plüviyometre ve anemometre bulunmaktadır. Ayrıca Vaniköy, Edirne, Gelibolu, Sevdiköy, Adana ve Kudüs'te yer seviyesinden 6000 metreye kadar yüksek seviye rüzgar ölçümleri yapılmıştır. Bunun için yüksek seviye sondaj aleti ve teodolit bulunmaktadır.

İstanbul için yapılan hava tahminleri Posta, Telefon ve Telgraf İdaresi ile Demiryolları İdaresi'ne bildirilerek kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.

22 - 25 Nisan 1918 tarihleri arasında İstanbul'da bir meteoroloji kongresi toplanmış ve bu kongrede Bahriye (Deniz), Harbiye (Savaş), Maarif (Eğitim) ve Ziraat (Tarım) Bakanlıklarına bağlı olarak faaliyet gösteren İmparatorluk içindeki meteoroloji istasyonları bir çatı altında toplanmıştır. Böylece gereksiz yere masraf yapılmasının önüne geçilmesi, Deniz Bakanlığı tarafından kurulmasına karar verilen Kuvvetli Rüzgâr Uyarı Merkezinin, Savaş Bakanlığı Meteoroloji Merkezi ile ortaklaşa çalışmasına karar verilmiştir. Tarım ve Eğitim Bakanlıklarına bağlı olan iklim istasyonlarının bir komisyon oluşturularak, birlikte çalışmaları ve bu komisyonun kuracağı iklim istasyonlarının aynı zamanda Deniz ve Savaş Bakanlıklarının işine yarayan gözlemleri de yapacak meteoroloji istasyonları kurması ve ilgili bakanlıklara bildirmesi karar altına alınmıştır. I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru toplanan bu kongrede alınan kararlar, savaşın sona ermesi ile hayata geçirilememiştir. Rasadat-ı Havaiye Teşkilâtında görev yapan yedek subay Türk personel ise savaş sonunda terhis edilmiş, bazıları ise esir düşmüştür. Rasadat-ı Havaiye Teşkilâtında görevli yedek subayların terhis edilmesi ile bu teşkilât ortadan kalkmıştır.

Cumhuriyet Döneminde

a. Cumhuriyetin İlânından Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşuna Kadar

Cumhuriyet kurulduğunda meteoroloji alanında sadece Kandilli Rasathanesi miras olarak kalmıştır. Maarif Vekâleti Müdürler Encümeni 19 Ağustos 1924 tarihinde aldığı bir kararla Kandilli Rasathanesi'nin bir genel müdürlüğe dönüştürülerek İstanbul Darü'l Fünunu'na bağlanmasını kararlaştırmıştır. Ancak Fatin Hoca, bir rasat merkezi konumunda olan Kandilli Rasathanesi'nin Darü'l Fünun'a bağlanmasına karşı çıkarak ayrı bir rasathane müdürlüğü kurulmasını önermiştir. Bundan sonra Millî Savunma, Tarım ve Bayındırlık Bakanlıkları ayrı ayrı meteoroloji teşkilâtları oluşturma yoluna gitmişlerdir.

Meteorolojik bilgilere duyulan ihtiyaç, kısa sürede ülkenin her tarafında birbirinden bağımsız meteoroloji üniteleri doğurmuştur. İsmet Paşa'nın Başbakanlık yaptığı Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye'de meteorolojik çalışmaları yürütmek için Budapeşte Rasathanesi Şube Müdürü Prof. Antal Réthly'i görevlendirmiştir. 1925 yılında Türkiye'ye gelen Réthly, ön hazırlıklardan sonra 12 Kasım 1925 tarihinde Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak Rasadat-ı Cevviye (Meteoroloji Enstitüsü) ismi ile Ankara Etlik'te ilk meteoroloji istasyonunu faaliyete geçirmiştir.

İlk örgütlenme çalışmalarına İstanbul ve Trakya çevresinden başlanmıştır. 1926 yılının başında önce Kandilli Rasathanesi'nin çalışmalarını incelemek üzere İstanbul'a gelen Prof. Dr. Antal Réthly, buradan Edirne'ye geçmiş ve orada Ankara'dan sonra ilk meteoroloji istasyonunu kurmuştur. Örgütlenme çalışmalarını yürütmeye başladığında Prof. Dr. Antal Réthly, Ankara'daki çalışmaları yürütmek için de Jòsef Szemiàn'ı görevlendirmiştir.

1926 yılı sonunda Türkiye'nin Batı, Güney, Trakya ve Orta Anadolu Bölgelerinde iklim çalışmaları için gerekli meteorolojik veriler düzenli bir şekilde elde edilmeye başlanmıştır. Yine Prof. Dr. Antal Réthly'nin girişimleri ile 3 Mayıs 1927 tarihinde Ankara'da kurulan meteoroloji merkezinin inşaatının sona ermesi ile Etlik'teki rasathane, 15 Ekim 1927 tarihinde yeni binasına taşınmıştır.

b. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşu

Türkiye'de meteorolojik hizmetlerin tek elden ve düzenli bir şekilde yürütülmesi çalışmaları 1936 yılı içerisinde ele alınmıştır. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Direktörlüğü'nün kurulması için oluşturulan komisyon, 11 Şubat 1936'da Bakanlar Kurulu'na bir kanun tasarısı sunmuştur. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Direktörlüğü'nün kurulmasının gerekçeleri Başbakan İsmet İnönü başkanlığında Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmiş ve 30 Kasım 1936 tarihinde Başbakanlık Kararlar Müdürlüğü'nün 6/3727 sayılı yazısı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmuştur.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Direktörlüğü'nün oluşturulmasına dair kanun tasarısında şu gerekçeler yer almaktadır:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce ülke içinde hava olaylarıyla uğraşan çeşitli istasyon şebekeleriyle çalışan bir kuruluş yoktu. Son on yıl içerisinde ülkemizin hava, iklim bilgilerine olan gereksinim kendini o kadar kuvvetle hissettirmiştir ki, ilk önce 1925'te Tarım ve Millî Savunma Bakanlıkları iklim ve gözlem teşkilâtı kurmak suretiyle işe başlamışlardır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin teknik ve idari birimlerinden her birinin hava ve iklim bilgilerine kuvvetle gereksinim duymalarının nedeni Cumhuriyetin, ülkenin muhtaç olduğu bütün teknik işlerde en açık adımlarla ilerlemekte olmasının ve bu adımları atarken en sağlam teknik esaslara dayanmak lüzumuna inanmasından gelmektedir.

Devletin bütün işlerinin çağdaş ve modern şekillerle yürütülmesi, devletin harcayacağı para ve emeklerden en yüksek randımanı alabilmesi işlerin içeriğine göre hava ve iklime olan ilgilerinin bilinmesine ve iş üzerinde havanın tesirlerinin ve sonuçlarının hesaba katılmış olmasına bağlıdır. Bu nedenledir ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hava gözlem teşkilâtına olan gereksinimi çok açık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Çeşitli bakanlıkların şimdiye kadar kurmuş olduğu gözlem istasyonlarının personeli ve malzemeleri yine yukarıdaki sebeplerden dolayı çok noksan olduğu ve bunların yetiştirilmesi, gereksinimlerinin karşılanması para ve olanaklara bağlı olduğundan yeni oluşturulacak olan kurumun tam bir suretle faaliyete geçmesi için üç senelik bir programın yapılması uygun görülmüştür."

Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonu 28 Aralık 1936 tarih ve 8 sayılı kararıyla, Millî Savunma Komisyonu 5 Ocak 1937 tarih ve 15 sayılı kararıyla ve Bütçe Komisyonu da 8 Ocak 1937 tarih ve 52 sayılı kararıyla raporlarını TBMM Başkanlığı'na sunmuşlardır.

27 madde ve 10 geçici maddeden oluşan Devlet Meteoroloji İşleri Umum Müdürlüğü Kuruluş Kanunu 10 Şubat 1937 tarih ve 3127 sayı ile kabul edilmiştir.

3127 sayılı kanun kabul edildikten sonra TBMM Başkanlığı 11 Şubat 1937 tarih ve 1/649/2077 sayılı tezkeresi ile onaylanması için Cumhurbaşkanlık Makamına göndermiştir. Ulu önder Gazi Mustafa Kemâl Atatürk DMİ Umum Müdürlüğü Kuruluş Kanunu'nu 19 Şubat 1937 tarihinde imzalamış ve yayınlanmak üzere Neşriyat Müdürlüğü'ne göndermiştir.

c. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Kuruluşundan Günümüze

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan ikibuçuk yıl sonra II. Dünya Savaşı patlak vermiştir. Bu Türkiye'nin ekonomik ve insan kaynaklarının büyük bir kısmının savunmaya ayrılmasına neden olmuştur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü savaş sırasında Silahlı Kuvvetlerin emrine girmiş ve çalışmalarını da buna göre yürütmüştür.

II. Dünya Savaşı daha oldukça yeni bir kuruluş olan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü için de büyük bir tecrübe olmuştur.

II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra meteorolojik hizmetlerde de hızlı bir gelişme meydana gelmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü uluslararası işbirliğinin artması sonucu kurulan Dünya Meteoroloji Teşkilâtı'na 31 Mayıs 1949 tarihinde üye olmuştur.

Başbakanlığa bağlı olarak hizmet veren Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15 Mayıs 1957 tarihinde 6967 sayılı kanunla Tarım Bakanlığı'na bağlanmıştır. 5 Ocak 1978 tarihinde ise tekrar Başbakanlığa bağlanmıştır. Bugün Türkiye'de meteorolojik hizmetleri yürütmekten sorumlu tek kuruluş olan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 3127 sayılı kuruluş kanunu 1986 yılında değiştirilerek 3254 sayılı kanunla; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları yeniden belirlenmiştir. 1991 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre Bakanlığı'na bağlanan Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, 28 Şubat 1992 tarihli Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile ve 3812 sayılı kanunla Temmuz 1992 tarihinden itibaren tekrar Başbakanlığa bağlı bir kuruluş haline getirilmiştir. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verdiği meteorolojik hizmetlerin ürünleri, 3 Kasım 1994 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği ile ücretlendirilmiştir.

02 Kasım 2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 657 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ismi Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

Bursa Bölge, 2025.03.25 11:43

Sürücülerin yaygın hatasına uyarı! Cebiniz yanabilir

Herkesin evinde var! Yüzlerce saç kurutma makinesi geri...

Tarih belli oldu! Bu ehliyetlerin tamamı iptal edilecek!

Ağzınızdan çıkana dikkat edin! Bu kelimeler başınızı y...

Tapu harcını düşük gösterene tebligat şoku! Maliye yapa...

SGK harekete geçti! 1 milyon kişinin emekliliği iptal e...

İkinci EYT müjdesi: Kimler yararlanacak?

Bursalılar dikkat: Meteoroloji uyardı! O saatlerde şidd...

Bursaspor ilk transfer bombasını patlattı: "Evine hoş g...

Okulda vicdanları yaralayan olay! Öğretmen otizmli çocu...

Düğün yapacaklar dikkat! Müzikler için karar verildi...

Bursa'da yarısı satılık daire!

Bursa'nın iki ilçesinde fırsat! İcradan satışta

Bursa'da 'hala' dolandırıcılığı! Anlatılan senaryo hayr...

İstanbul-Londra uçağında ortalık karıştı

Tuvalet ücreti akılları baştan aldı!

Bursalı ünlü sanatçıya şoke eden dava!

Bursa'da çok acı anlar! Tabutları yan yana dizildi, göz...

Burası Hindistan değil Türkiye: İşte o rezalet görüntül...

Emekli bayram ikramiyesi için net konuştu! Zam gelecek mi?

Telefonu açarken dikkat: Bu şekilde dolandırılabilirsiniz!

Bir ilimizi sallayan 'yeni papa' iddiası: "Dedeleri biz...

Bursa'da asker uğurlamasında korkutan anlar! Araçlar an...

Bursa'nın o ilçesine geliyor: Başkan müjdeyi verdi!

Gürkan'dan Bozbey'e Bursaspor çağrısı!

Bursa'da alkol uygulamasında ilginç anlar! Böyle kaçmay...

Alarm verildi: 160 bin kişiye dışarı çıkmayın uyarısı!

Apartman dairesi boşaltıldı: 48 köpek çıktı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eleştiri bahanesiyle kimse yargı...

Bu numarayı aramadan önce iki kere düşünün! 15 bin lira...

Çikolata sevenler bu habere çok üzülecek!

Yeni Papa'nın ilk ziyareti Bursa'ya

Bursa'da kayıp alarmı: Babadan yürek burkan paylaşım!

Bursa'daki dev fabrikada korkunç olay! Acı haberi alan ...

Bursa'da ünlü sanatçıyı örnek aldı: Yaptıklarıyla takdi...

Bursa'da tepki çeken görüntü! Ekipler anında müdahale etti

Bursa'da adrenalin tavan yaptı!

O an geldi: Düşüş başlıyor! Şehirler arasında Bursa da ...

Otomobilde sıfır faiz kampanyası: 1.5 milyon lira faizs...

Altın alacaklar dikkat! Gram altın almak için son tarih!

Bursa'da sınıflardaki öğrenci sayılarını düşürecek hamle!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her an müjdeleri alabilirsiniz

Bursa'daki dev hastanenin açılış tarihi belli oldu!

Şampiyonluk kutlamasında izdiham: Biri ağır 26 taraftar...

AK Parti Bursa'dan 2 yıllık değerlendirme toplantısı!

Benzin ve motorine zam geliyor!

Bursa'nın merkezinde milyonluk satış!

'Ayla' filminin gerçek kahramanı hayatını kaybetti!

Bursalı vatandaşların hafta sonu çilesi! Gittiklerine p...

Bursa'da da fabrikası olan dev markadan flaş karar!

Bursa'da o mağazada adım atılmıyor! İndirim izdihamı ol...

Bursa'da gece yarısı feci kaza!

Bursa'da çiçeklerin Anneler Günü mesaisi! Doldu taştı...

5 büyük zincir markete milyonlarca lira ceza!

Bursa'da uygun fiyatlı konut satışı: Kapış kapış gidecek!

Ütüyü prizde unutunca olanlar oldu!

KFC ve Pizza Hut, Türkiye'ye geri dönüyor

Faruk Çelik'ten önemli açıklamalar! 5 önemli konuya dik...

Bu çiçekler ömürlük! Anneler Günü'nde rağbet arttı!

Bursa'da kazanan Bursaspor Yörsan!

En büyük tutkusu ölüm getirdi! Genç kadının feci sonu...

Bursaspor'da transfer hareketliliği! Heyecanlandıran aç...

Validen oğlunun tepki çeken paylaşımlarıyla ilgili ilgi...

Bursalılar yarına dikkat! O ilçede saatlerce sular kesi...

Ekrem İmamoğlu yeni hesabından paylaştı! "Hazırlanın, b...

Bursa'da karma karışık miras kavgası! İşin içinden nası...

Bursa'da ünlü alışveriş merkezi sular içinde kaldı!

Filistinlilere destek için otomobilini bağışladı

Evli çiftin kavgası alevlerle bitti! Evi ve arabaları y...

Trafikte kâbusu yaşadı! Bursa'da korku dolu anlar

Bursa'dan yola çıkacaklar dikkat!

TOGG ile BMW kaza yaptı, ortaya çıkan sonuç hayli enter...

Bursaspor'da 8 oyuncunun sözleşmeleri sona eriyor!

Terör örgütü PKK fesih kararını açıkladı

Neredeyse herkesin tükettiği peynir ve süt ürünlerine b...

Bursa'ya nefes aldıracak ulaşım hamlesi! Yeni alternati...

Tüyler ürperten olay: Çöpten insana ait kafatası çıktı!

MİT'ten 'Patron' şebekesine ağır darbe! İşin ucu Bursa'...

Bakanlık ifşaladı: Elinde olan hemen atsın!

Bozbey'den KKTC liderine Bursaspor hediyesi!

Bursa semalarında panik anları! Acil durum anonsu geçil...

Bursa'daki ünlü benzin istasyonunda çile!

Bursa'da şok eden olay! Ödemelerini IBAN üzerinden aldı...

Sağlık Bakanlığı'ndan 81 ilde yeni uygulama! Tek tek te...

Bursa'da bugün hava nasıl olacak? 5 günlük hava tahmini...

Bursa için uyarılar üst üste geliyor: Bu kez de valilik...

Bursa'da gökyüzü rengarenk!

Trafik kazası hayattan kopardı! Davul zurna eşliğinde t...

Ekmek, simit, kurabiye... Alarm verildi: Acil toplatılıyor

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Erdem'den anneler gün...

Bursa'nın ünlü caddelerinden biri karıştı! Yaralılar var

Bursa'da garip olay! Dernek başkanı kendini vurdu

Bursa'da deprem mi oldu? Bursa'da kaç büyüklüğünde depr...

Damadı sandığı kişi tarafından binlerce lira dolandırıl...

Bursa'da zincirleme kaza! Ekipler sevk edildi...

Bursa'nın o ilçesinde dev tarla satışa çıkıyor! Milyon ...

Bursa Akçalar Mahallesi'nde neler oluyor? Bir konuda ço...

Korkunç kazanın görüntüleri ortaya çıktı!

ATM'den dakikalar içinde yapılıyor! O işlemler için şub...

Bursa'da 107 emekliyi 2 milyar lira dolandırdılar!

Akın akın Bursa'ya geliyorlar! Bursa'nın gözde rotaları...

Türkiye'de yeni otomotiv fabrikası kuracaklardı! Planla...

Enes Çelik'ten forma ve transfer açıklaması!

5 yılda yüzde 1366 zam!

Bursa'da üreticisine servet kazandıran ürün için birlik...

"29 yıldır nafaka ödüyorum!" Mehmet Ali Erbil'den Bursa...

Çocuğunu tomar tomar paraya değişecekti!

Ünlü çizgi filmin oyuncağı toplatılıyor

Güzellik merkezi vurgununda acı son! İki cümle yazıp ca...

Bursa'da Erguvan Bayramı'nda stantlar doldu!

Bursa Kapalı Çarşı'da yangın paniği!

Bursa'da deprem!

Bursa trafiğinde şok görüntü! Sorumsuzluk pes dedirtti

Bursa'da profesöre büyük şok! Durumu fark edince dünyas...

ABD Başkanı Donald Trump'tan Zelensky'e uyarı

Bilenlerin 'hazine var' dediği o alan sit oldu!

İş Görüşmesine gidiyordu, dehşeti yaşadı!

Direksiyon başında korkunç olay! Ağır yaralandı...

Çocukların müstehcen görüntülerini satıyorlardı! Biri d...

Bursa'nın komşu ilinde tefeci operasyonu! Onlarca ev on...

Bursa'da saklı tarih gün yüzüne çıktı! Bazilika müze ol...

Otomobil kaza sonrası ikiye bölündü!

Mahkeme son noktayı koydu! Eğer SMS gelmediyse paranızı...

Bursa kayıt altında! Yakalananlara şaşıracaksınız...

Canlı takip ediliyor: Bursa hala tedirgin! Bugün düşece...

Mustafa Bozbey'den ortak çağrı: "Birlikte harekete geçe...

Bursa'da gökyüzündeki ilginç bulutun sırrı çözüldü!

Baba oğul aynı makus kaderi paylaştı!

Bursaspor'da idari ve mali genel kurul tarihi belli oldu!

Bursa'dan gelen kuzenine dehşeti yaşatmıştı! "Ağzını ka...

Bu nasıl zalimlik? Dövdü, bıçakladı, videoya çekti

Bursa'da engelsiz yürüyüş!

Genç kadının kahreden ölümü

Yeni Papa'nın maaşı şaşkınlık yarattı!

Interpol'ün aradığı terörist ve mafya üyesi Türkiye'de...

Bursa'da bir mahalle, cenazelerin en çok tartışılan gel...

Yüz tanıma ve parmak izi olmadan bu kuruluşlarda hesap ...

Her ayın 10'unda 10'larca üründe 10 numara indirimler B...

Bursa'da anneleri ağlatan sürpriz!

Otomotiv devi işten çıkarmalara başlıyor...

600 yıllık Erguvan Geleneği Bursa'da yeniden hayat buldu!

Pazartesiye saat verildi! Herkes bakakalacak: 19.55'te ...

Bursa'yı ısrarla bırakmıyor: Tekrar devreye girecek!

Bursa'nın göbeğinde çözüm bekleyen sorun! Herkes nefes ...

Camide baby shower düzenlediler! Sosyal medyadan tepki ...

Metrobüs kazasının güvenlik kamerası görüntüsü ortaya ç...

Bursa'da gizemli mezar taşı koruma altında!

Bazı memurluklar için yaş sınırı geliyor!

Bursa'da bir dere kirlilikle boğuşuyor! Derede bulunan ...

Enerji Bakanı: Elektrik faturanızın yüzde 50'sini, doğa...

Bursa'da 600 yıllık bayram!

Türkiye'de de satılıyor! Limonlu içecekler raflardan ka...

DAĞDER başkanını seçti!

2008'den sonra SGK girişi olanlar dikkat! Alamayacaklar...

Bomba gibi patladı! Bütün evleri su bastı

Bir rakı grubuna zam!

Beklenen çağrı geldi! Kurban Bayramı tatili uzuyor mu?

Çanakkale'de otobüs kazası: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Bursa'da tedirgin eden manzara! Denizin üstünü kapladı,...

Trump Türkiye'ye gelebilir!

Bursa'da yeni evlenecekleri sevindiren haber! Başkan Yı...

Bursa'da çöpten kavga! 1'i ağır 3 yaralı

MEB'den yaz tatili için dikkat çeken hamle! Öğrenciler ...

Yaprak Dökümü'nün 'Ali Rıza'sı Bursa'da: "Her şeye evet...

Bursa'da 15 dakikalık o yol 3 dakikaya düşecek!

Bursa'da feci kaza can aldı!

Bursaspor'dan Süper Lig hamlesi! Eski kaptan geri dönüy...

Özgür Özel'den PKK'nın fesih kararı hakkında açıklama: ...

Bursa - Ankara yolunda yürekler ağza geldi!

Bursa'da bugün hava nasıl olacak? 5 günlük hava tahmini...

Süper Lig'e yükselen ikinci takım belli oldu! 4 yıl ara...

Bursa'dan kutsal topraklara yolculuk başladı!

Gören gözlerini alamıyor! Bursa'da üretilen yeni modeli...

Bursa'da kangal köpekler derede mahsur kaldı!

O ürün bakanlık tarafından yasaklandı: Piyasalardan top...

Bursa'da ucuz atlatılan kaza! İki motosikletli...

Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı! SGK uzman...

Bursaspor bir yeni transferini daha duyurdu!

Bursa'dan mobilya götüren kamyon kaza yaptı: Ölü ve yar...

"3 çocuk sahibi kadınlar memur olsun" teklifi! Komisyon...

Bursa'da kazadan kaçarken kaza yaptı!

Taksilere yeni zorunluluk geliyor!

Hatırlayanların gözleri doluyor! O fiyatlar tekrar günd...

Bursa dahil 4 ilde döner operasyonu!

İlk kez açıkladı! Bakan Fidan suikast girişimi atlattığ...

Firarinin yolu Bursa'da son buldu!

İslam Memiş uyardı! İşte gram altın almak için en uygun...

Bursa'da tonlarca yük yola saçıldı! Faciadan dönüldü...

İş arayanlar dikkat! İşte en çok personele ihtiyaç olan...

Yeni ehliyet alacak olanlar dikkat! Her yıl zorunlu hal...

Korkunç olay! Eski nişanlısını öyle görünce kendini attı

Bursa'da suçüstü yakalandı! 1 organizatör tutuklandı

Bursa'da trafikte 'yok artık' dedirten anlar: Ayağını c...

Her 10 kişiden 9'u risk altında! Bursa ölüm soluyor...

Bursa'nın iki bölgesinde dev dönüşüm! Milyar değerinde

Bursa'nın en pahalı kurbanı! Bir araba fiyatına...

Aracınızı yıkarken dikkat! Zarar veriyor olabilirsiniz!

ABD Başkanı Trump: Çin'e zarar vermeye çalışmıyoruz

Gecenin karanlığında kahreden görüntü!

Prof. Dr. Murat Taş Bursada Bugün'de

Bursa'da Yaren'in rakibi Bilal leylekten sevindiren haber

Denizden çıktığına inanamayacaksınız!

Balkan soğukları Türkiye'yi terk etmiyor!

Bursa günlerdir bunu bekliyordu: Sonunda düştü! İşte dü...

Bursa'da binlerce kişinin çalıştığı fabrikaya iki ödül!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her alanda yeni pencere açılacak

DAĞDER'de seçim heyecanı

Nesrin Cavadzade'den iddialı pozlar!

Kalp krizlerinin nedeni Covid aşıları mı?

Rusya-Ukrayna zirvesi Türkiye'de!

19 yaşındaki Nagihan'ı öldürüp üzerine beton döktüler! ...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Önemli artış bekle...

Bursa'da bugün hava nasıl olacak? 5 günlük hava tahmini...

Anne ve babalar dikkat! Bursa'da iki çocuk giyim ürünü ...

Bursa'da gece kulübünde yan bakma kavgası

Bursa'da alevlerin arasında kaldı! Cansız beden bulundu

Bursa'da polisleri delirtti: Yetmedi saldırdı! İyi bir ...

Bursa'da bir fabrikada yangın!

Başkan Bozbey, DAĞDER Genel Kurulu'na katıldı

5 büyük zincir markete 231 milyon TL ceza! Haksız fiyat...

Bursa'da 'şakır şakır' moduna geçiyoruz: Hafta sonuna d...

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar ,GO Energy Türkiye Tü...

Bursa kabus geri döndü: Sakın dokunmayın!

Bursa'da hedef yüksek! Çağrıda bulundular...

Dünya diken üstünde! Salgın büyüyor!

TOGG ile Mercedes çarpıştı! Kazayı gören herkes aynı yo...

Bursa MARSİFED Başkanı: Ekonomiye katkı sağlıyor!

İznik Boyalıca Köyü Hıdırellez Şenliği'nde coştu!

Çocuk parkında dehşet! Kadınlara tekme ve yumruklarla s...

Bursa'da iki kaçak fabrika yerle bir oldu!

Emeklilere müjde! 3 katına çıkabilir

Akıyor bu akşam! Bursaspor ikinci transfer bombasını pa...

Bursa'da da faaliyet gösteren ünlü şirket yatırımcısını...

Mide bulandırıcı haber! 7 çocuğa cinsel istismar iddiası

Müsilaj yeniden Marmara'da! Gemlik Körfezi'ni kapladı!

Göklerden 85 yaşındaki kadına hediye! Bahçesine servet ...

Bursaspor bir transferi daha duyurdu!

Bursalılar yarına dikkat! O ilçede saatlerce sular kesi...

Otomotiv devi son anda fren yaptı! 1 milyar dolarlık de...

Bursa'da eğlence mekanındaki hesap kavgasında öldürüldü

Bursa'da o tarihte hizmet alamayacaksınız! BURULAŞ duyurdu

Bursa dahil 7 kentte büyük vurgun! Sahte yatırımla 600 ...

Bursa'da ışıklara uymadılar: Kaza kaçınılmaz oldu...

Bursa'da ilginç proje! Liseliler 1 aylığına üniversitel...

Meclis'te bu hafta hangi konular görüşülecek?

Bursa'da giriş çıkışlar yasaklandı! Bayram öncesi dikka...

Yaşlı adamın şüpheli ölümü! Asılı halde bulundu

Bursa 10 Mayıs 2025 vefat edenler listesi! Bursa'da bug...

Bursa'da akıllara zarar dolandırıcılık olayı! Akıbeti b...

Bursa'da o ilçenin suyu için harekete geçildi!

Türk sunucudan Hint generaline sert çıkış!

Bu köye yerleşenlere 435 bin TL destek verildi, kimse g...

Bursa'nın o sokağında lağım fareleri cirit atıyor!

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! O işlem artık e...

Bursa'da öğrenci yurdunda panik!

Bursa'da bu adamı görenler dikkat!

Detaylar ortaya çıktı: 60 bin kişiye tahliye yolu

Bursa'nın en lüks semtinde hortumlu protesto!

Caddeler göle döndü: Hayat bir anlığına durdu!

Bursa'da polis uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor!

Bursa'da her yerde aranan emekli öğretmen, asılı halde ...

Bursa Mudanya'da tarihi sokakta sevgi sofrası

Bursa'yı dolu vurdu! Mermi gibi yağdı, sürücüler zor an...