Galaktik kozmik radyasyonu incelediler, uzay görevi süresiyle eşleştirdiler ve Mars'ta hamilelik ile ilgili dünyada ses getiren araştırmayı yayınladılar. Mars'ta kolonileşme hayalleri git gide yakınlaşırken işte Türk bilim insanlarının elde ettiği veriler...
Türk bilim insanlarının Mars'ta hamilelikle ilgili araştırması bilim dünyası gündeminde ses getirdi. New Scientist'in haberine göre Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Demir ve ekibi Mars'ta kolonileşme için 2050'nin hedef gösterildiği bir zaman diliminde kritik bir keşif yaptı.
Dünyanın en saygın bilim yayınlarından New Scientist, çalışmayı haber yaparken "İstanbul'daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Abdurrahman Engin Demir ve ekibinin uzay yolculuğu ile Mars'ta olası kolonileşmede hamileliğin mümkün olup olamayacağı araştırdığını, Demir'in güneş sistemi üzerinde daha fazla araştırma yapmayı planladığını" duyurdu.
UZAYDA HAMİLELİK GÜVENLİ Mİ?Demir'in araştırmasına göre dünya hayatına alternatif olarak ilk akla gelen gezegende hamilelik mevcut koşullarla oldukça riskli bulundu. Dünyaya kıyasla Mars'ta özel uzay kıyafetleri ve kapalı uzay istasyonunda bile oldukça yüksek seviyede radyasyona maruz kalınacağı keşfedildi.
Araştırmanın sonucuna göre mevcut koruyucu stratejiler, insan genomunu kozmik radyasyonun zararlı etkilerinden korumak için yeterli değil ve Mars'ın insan kolonileşmesi sırasında uzun vadeli gezegenler arası seyahatler için iyileştirilmeleri gerekiyor.
Türk bilim insanları çalışmada uçuş süresi verileri, Dünya ile Mars arasında emilen kozmik radyasyon eşdeğerleri ve teknik belgeleri analiz etti. Abdurrahman Engin Demir, Elif Nur Sevinç ve Mustafa Ulubay imzasıyla yayınlanan akademik makalede "Uzay görevleri, havacılık endüstrisi derin uzayı ve insan vücudu üzerindeki etkilerini keşfetmede önemli ilerlemeler kaydettikçe, mikro yer çekimi, kozmik radyasyon vb. gibi bu benzersiz ortamın belirli caydırıcı faktörlerini ortaya çıkardı" denilirken şu notlar düşüldü:
"İyonlaştırıcı radyasyonun bir biçimi olan galaktik kozmik radyasyon (GCR), potansiyel sağlık etkileri olan ve sonuç olarak derin uzay görevlerinin süresini ve hatta oluşumunu sınırlayabilecek çevresel faktörlerden biri. Uzay uçuşu sırasında, özellikle keşif sınıfı görevler sırasında yüksek dozda kozmik radyasyona maruz kalmak, uçuştan kısa bir süre önce veya uçuş sırasında istenmeyen bir gebelik meydana gelirse, gelişmekte olan bir fetüs üzerinde teratojenik etkilere sahip olabilir."
Dünya, 2024.11.10 12:03