1 Nisan itibariyle kullanıcılar artık 4.5G kullanmaya başladılar. Ayarlarını yapan kullanıcılar ise telefonlarında 4.5G yazısı yerine LTE yazısını gördüler. LTE nedir ve telefonlarda neden LTE yazısı gözüküyor?
LTE nedir ve telefonlarda neden LTE yazıyor? Sizler için LTE kavramını araştırdık. Dün geceden itibaren 4.5G kullanan kullanıcılar telefonlarında LTE yazısı gördüler. Peki kelime anlamı olarak LTE nedir ve telefonlarda neden LTE yazısını görüyor?
Kısaltmanın açılımı olarak Long-Term Evolution, yani uzun süreçli evrim olarak geçen LTE bir kablosuz genişbant teknolojisi ve hücresel veri transferi prensibine dayalı cihazları yani tablet ve telefonlarımızın internet bağlantı hızını artırmak amacıyla kullanılıyor.
Hhücresel iletimin standartlarını oldukça yükseklere taşıdığı ve bir önceki bağlantı hızı olan 3üncü nesil bağlantıdan çok daha hızlı olduğu için iletişim teknolojisinde 4G, yani 4üncü nesil adıyla anılıyor.
LTE 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP tabanlıdır ve IP tabanlı bağlantının (bildiğin evinizdeki internet) yapabildiği her işi yapar. Hızı ise 3G ile kıyaslanamayacak kadar olan LTE teknolojisi bazı test bağlantılarında 300 megabite kadar çıkmış olsa da genel kullanım için 5 ile 12 mbps yaygın olarak alınabilmektedir
LTE ve 4.5G Aynı Şey midir?
Aslında bu soruyu LTE bir 4. nesil iletişim protokolü müdür şeklinde sormak daha uygun olur. Nitekim WiMax ve HSPA+ gibi 4üncü nesil iletişim teknolojileri ile birlikte 4G olarak anılan LTE, Uluslararası Telekomünkasyon Birliği tarafından 2010 yılında 4G'nin tanımının değiştirilmesi ile bu şekilde anılmaya başlamıştır.
Bazı sektör uzmanları ise LTE'nin 5G olarak adlandırılması gerektiğini düşünmektedirler.
Kısacası LTE ve 4G aslında aynı şey olmamakla birlikte birbirlerini kapsayan teknolojilerdir ve bu nedenle aynı çatıda anılırlar.
LTE Bağlantı Ne Kadar Hızlıdır?
LTE bağlantı kullanıcılarının hızları hizmet sağlayıcılarının sunduğu bağlantıya ve o anki veri trafiğine bağlı olmakla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde ortalama LTE bağlantıda indirme hızı 5 ile 50 mbps arasında değişmektedir. Teorik olarak LTE ile yapılabilecek veri transferi ise 300mbps hıza çıkabilir.
LTE Telefon veya Tabletin Batarya Ömrünü Kısaltır mı?
"3G bile açıkken telefon bataryayı emiyor" diye düşünüp LTE'nin daha fazla enerji tükettiğini düşünecek olursanız yanılırsınız. LTE bağlantı, 3G'den daha fazla enerji tüketmez. Ne var ki; bir noktada birden fazla bağlantı imkanı varsa ve telefon sürekli bir bağlantı noktasından diğerine geçip kaynak değiştiriyorsa ya da sinyal çok zayıfsa ve telefonunuz bağlantıyı stabil kılmak için daha fazla enerji harcıyorsa bataryanızın eridiğini gözlemleyebilirsiniz.
iPhone'da 4.5G LTE ayarı nasıl yapılır?
- iPhone'da " Ayarlar"a girin
- Gelen seçeneklerde " Hücresel" seçeneğine tıklayın.
- Bu bölümde " Ses ve Veri" seçeneğine tıklayın
- " LTE" seçeneğini işaretleyin
Bu adımları uyguladıktan sonra 4.5 G için iPhone hazır olacak. Ancak 1 Nisan tarihinde yapmanız gereken küçük bir işlem daha var.
1. Adım: Ayarlar bölümüne girin
2. Adım: Genel seçeneğine tıklayın
3. Adım: Genel ayar ekranında "Hakkında" seçeneğine tıklayın.
4. Adım: Hakkında bölümünde Operatör güncellemesi geldi ise otomatik olarak indirilecek ve yüklenecek.
LTE bağlantısına eski nesil olarak nitelendirilen iPhone 4s, 4, 3GS ve 3G destek vermediğini belirtelim.
4.5 G destekleyen iPhone modelleri (indirme/yükleme)
iPhone 6s Plus (LTE Cat6 300/50 Mbps)
iPhone 6s (LTE Cat6 300/50 Mbps)
iPhone 6 Plus (LTE Cat4 150/50 Mbps)
iPhone 6 (LTE Cat4 150/50 Mbps)
iPhone SE (LTE Cat4 150/50 Mbps)
iPhone 5s (LTE Cat3 100/50 Mbps)
iPhone 5c (LTE Cat3 100/50 Mbps)
iPhone 5 (LTE Cat3 100/50 Mbps)
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Teknoloji, 2016.04.01 10:23