Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin yıl dönümünde, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, sağlıklı gıdaya erişimin önemine dikkat çeken bir açıklama yaptı.
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremden bir yıl geçti. Yaklaşık 40 bin binanın yıkıldığı, 200 binin üzerinde binanın ağır hasar gördüğü ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybetti. Yaralar hala sarılmış değil ve en önemli sorunlardan biri de sağlıklı gıdaya erişim.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, depremin ilk günlerinden itibaren bölgede yapılan çalışmaları değerlendirdi. Durmuş, bölgede hala barınma, güvenli gıda ve temiz suya erişim konusunda sıkıntılar olduğunu vurguladı.
Felaketin hemen ardından, arama kurtarma ve sağlık hizmetlerinin öncelik aldığı, ancak beslenme ihtiyacının da hayati bir önem arz ettiğini belirten Durmuş, sağlıklı gıda ve temiz suya erişimin temel bir insan hakkı olduğunu, ancak deprem sonrası bu hakkın önemli ölçüde sekteye uğradığını vurguladı.
"Çocuklarda bodurluk ve zayıflık oranı arttı"
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, depremin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, bölgedeki en büyük sorunlardan birinin hala sağlıklı gıdaya erişim olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Depremden bir yıl sonra bile bölgedeki birçok insan güvenilir ve sağlıklı gıda ile temiz suya erişimde sorun yaşıyor. Yapılan araştırmalar, deprem bölgesindeki çocukların yetersiz beslendiğini ve 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının ciddi düzeyde arttığını gösteriyor."
Serkan Durmuş, acil müdahalelerin yanı sıra, önleyici politikaların da hayati bir öneme sahip olduğu ve bilimsel temellere dayalı stratejilerin geliştirilmesi gerektiği ifade etti. 18 Ağustos 2023'te hazırlanan TMMOB Deprem Raporu'nda da yer alan eksikliklerin giderilmesi için acil önlemler talep eden Durmuş, şu konularda çalışmalar yapılmasını istedi:
"Mutfak koşulları iyileştirilmeli ve mutfaksız hane kalmamalı. Tüm nüfusu hedefleyen gıda destekleri oluşturulmalı. Gıda ve su desteğinin adaletli dağıtımı sağlanmalı. Geçici yaşam alanlarından kalıcı yaşam alanlarına geçiş hızlandırılmalı. Saklama koşulları iyileştirilmeli ve buzdolabı desteği artırılmalı. Elektrik ve su kesintileri en aza indirilmeli. Çocuklara beslenme eğitimleri verilmeli. Çevresel hijyen sağlanmalı. Su, sanitasyon ve hijyen koşulları sağlanmalı. Haneler ekonomik olarak güçlendirilmeli ve iş olanakları artırılmalı. Tarım arazilerinin üzerinde kentleşmenin ve inşaatın önüne geçilmeli."
Deprem ülkesi olduğumuz gerçeği unutulmamalı
Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, "Deprem ülkesi olduğumuz gerçeği unutulmamalı ve insan hayatı politikaya alet edilmemelidir. Yerel Yönetimlerin Deprem Master Planlarında, afetzede ve yardım ekipleri için gıda ve su güvenliğinin sağlanması konusu uzmanlar ile ele alınmalıdır" dedi.
Sağlık, 2024.02.06 12:43