Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (alopesi), yüksek oranda strese bağlı olarak gelişirken nadiren kronik hastalıklar ya da tiroid problemleri nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Peki Saçkıran nedir?
Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (alopesi), yüksek oranda strese bağlı olarak gelişirken nadiren kronik hastalıklar ya da tiroid problemleri nedeniyle de ortaya çıkabiliyor. Peki Saçkıran nedir?
Saçkıran nedir?
Saçkıran geçici olarak saçların ya da vücuttaki kılların dökülmesi durumudur. Saçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Saçkıran insanları doğrudan hasta etmez ve bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, duygusal olarak uyum sağlamak zor olabilir. Birçok insan için alopesi, saç dökülmesinin duygusal yönünün yanı sıra saç dökülmesinin kendisini de ele alan tedaviler gerektiren travmatik bir hastalıktır. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebilir. Saç derisinde ve bazı durumlarda kaş, kirpik ve yüzde ve vücudun diğer kısımlarında ani saç dökülmesi meydana gelebilir. Ayrıca yavaş gelişebilir ve yıllar sonra tekrarlayabilir.
Bu durum, alopecia universalis adı verilen toplam saç dökülmesine neden olabilir ve saçların yeniden uzamasını önleyebilir. Saçlar tekrar uzadığında, saçların tekrar dökülmesi mümkündür. Saç dökülmesi ve yeniden çıkma derecesi kişiden kişiye değişir.
SAÇKIRAN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Saçlar ya da vücuttaki kıllar aniden belirli bir bölgede dökülür. Saçlarda olan bu duruma saç kıran sakallarda ise sakal kıran olarak adlandırılır. Saçkıran kaşlarda ve kirpiklerde de olabilir.
SAÇKIRAN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Alopesi tedavisinin en yaygın şekli, bağışıklık sistemini baskılayabilen güçlü anti-inflamatuar ilaçlar olan kortizonların kullanılmasıdır. Bunlar çoğunlukla lokal enjeksiyonlar, topikal merhem uygulaması veya haplar şeklindedir. Saçkıran tedavisinde ilk olarak lokal tedavi krem ve losyonlar saçkıran gelişen bölgeye uygulanır. Lokal tedavi bazen fayda sağlamayabilir. Farklı türlerde alopesiler vardır. Her alopesi türünde lokal tedavilerden olumlu yanıt alınamayabilir. Bu durumda intralezyonel enjeksiyon ile direk saçkıran olan bölgeye, cildin altına iğne ile müdahale edilir. Çok daha yaygın karşılaşılan alopesilerde sistemik yani genellikle kortizon içeren ilaçlara geçilebilir. Ayrıca sadbe olarak adlandırılan özel bir karışım yine saçkıran gelişen bölgeye sürülerek tedavi uygulanır.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.11.06 15:48