Ramsay hunt sendromu zona hastalığının bir komplikasyonu olup, sinirde iltihaplanma ve hasara neden olarak yüz felcine sebebiyet veren nadir bir hastalıktır. Ramsay Hunt Sendromu neden olur? Ramsay Hunt Sendromu belirtileri nelerdir?
Tıbbi olarak herpes zoster oticus olarak bilinen ramsay hunt sendromu, suçiçeği ve zona hastalığına da neden olan varicella zoster virüsünün kulak çevresi, yüz veya ağızda döküntüye ve yüz felcine neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık 1907 yılında tanımlanmış olup, adını James Ramsay Hunt isimli Nöroloji uzmanından almıştır.
Çocukken geçirilen suçiçeğine neden olan virüs (Varicella- zoster virüsü) sinirlerde yıllarca hareketsiz şekilde kalabilir. Uykuda olan bu virüsün yeniden etkinleşmesi sonucunda zona hastalığı ortaya çıkar. Bu virüsün yüz sinirlerine yayılması sonucunda Ramsay Hunt Sendromu meydana gelir.
RAMSAY HUNT SENDROMU NEDEN OLUR?
Ramsay Hunt Sendromunun nedeni suçiçeği etkeni olan varisella zoster virüsünün tekrarlayan aktivasyonudur. Daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin bağışıklık sisteminde uyku halinde olan virüsün tekrar aktif hale gelmesiyle Ramsay Hunt Sendromu ortaya çıkar. Ramsay Hunt Sendromu kulaklardan birinin yakınındaki yüz sinirini etkileyen zona hastalığıdır. Bu virüs yüzü, dili ve iç kulağı etkileyen kafatası sinirleri (kraniyal sinir) olan yüz sinirinde (fasiyal sinir) yeniden etkinleştiğinde görülür.
RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Ramsay Hunt Sendromunun iki ana belirtisinden biri kulağın üzerinde, içinde ve çevresinde sıvı dolu kabarcıklarla ağrılı kırmızı döküntü oluşması, ikincisi ise etkilenen kulakla aynı tarafta yüz felci görülmesidir. Genellikle döküntü ve yüz felci aynı anda ortaya çıkar. Bazen biri diğerinden önce olabilir. Ramsay Hunt Sendromu genellikle yüzünüzün sadece bir tarafındaki sinirleri etkiler. Bu nedenle, yüzünüzün sadece o tarafında semptomlar yaşanır. Bu iki belirtinin dışında görülebilecek diğer semptomlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Deride ağrılı veziküller (küçük, içi dolu keseler)
Ağızda yumuşak damak erozyonları ve ülserleri,
Tat alma bozukluğu,
Yüz bölgesinde şiddetli ağrı
Ateş,
Gözyaşı akması,
İşitme sorunları, işitme kaybı
Vertigo,
Bölgesel lenfadenopati ( lenf bezinin yapısı ve boyutunun bozulması)
Kulak ağrısı, kulakta çınlama
Bir gözü kapatmada zorluk
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.12.08 19:45