Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Sağlık Buluşmaları etkinlikleri kapsamında Meme Kanseri hakkında konferans düzenlendi.
MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN
Nilüfer Belediyesi, Sağlık Buluşmaları etkinlikleri kapsamında programlarına devam ediyor.
Sağlık Buluşmaları etkinlikleri kapsamında Op. Dr. Can Başaran, Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde Meme Kanseri hakkında sunum gerçekleştirildi.
'KANSER' ADININ TARİHÇESİ KONUŞULDUGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Başaran, meme kanserinin tarihini anlatarak söze başladı. Başaran, "hastaya değmek, dokunmak ve dinlemek önemlidir. 20 senedir doktorum, 20 sene sonra doktorun ne demek olduğunu anladım. Meme kanseri diyoruz. Kanser adının tarihçesine bir bakalım. Kanser hücresinin kolları var, kesildiği zaman yayılır. Hipokrat, kestiği zaman yengece benzediği için kanser ismini koymuştur" şeklinde konuştu.
"MEME KANSERİ TEDAVİ EDİLEBİLEN BİR HASTALIK, KONTROLLERDEN KORKMAYIN"Doktor Başaran, 2020'de kadınlarda en çok görülen kanserin meme kanseri olduğunu belirterek, "Meme kanserinden sonra guatr geliyor. Kanser olan 4 kadından biri meme kanseri oluyor. Neredeyse 100 kadından 10-12 kadın meme kanseri oluyor. Peki bunu değiştirebilir miyiz? Değiştirebileceğimiz faktörler var, değiştiremeyeceğimiz faktörler var. Semptomlara baktığımız zaman şişlik, meme ucunda kızarıklık, portakal kabuğu görünümü olması meme kanseri belirtileri olabilir fakat bunlar var diye bu meme kanseri olduğunuz anlamına gelmiyor. Arkadaşınıza çevrenize sormayın. Doktora kontrole gidin. Kadınlar cehaletten değil, korkudan doktora gidemiyor. Meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalık" açıklamalarında bulundu.
"İNSAN ÖMRÜ UZADIKÇA HASTALIKLAR ÇOK GÖRÜLMEYE BAŞLADI"Her yaştan kadının meme kanseriyle karşılaşabileceğini belirten Doktor Başaran, "Memenizde normal dışı, ciddi şeyler farkettiyseniz, şişlik, akıntı, kitle gibi, doktorunuza danışın. 40-69 yaş arası kadınlara Sağlık Bakanlığı, 2 yıllık mamografiyi öneriyor ve bu yaş aralığına ücretsiz mamografi çekiliyor. Kanser Erken Tanı Merkezleri'nde bunlar ücretsiz çekiliyor. Fakat her yaşta olabilir, 90 yaşında da hastam var. 1923 Türkiye'de ortalama kadın ömrü 48'di şimdi uzadı. Kadın ömrü uzayınca bu hastalıkları neden daha çok görüyoruz? Eskiden böyle hastalıklar hiç yoktu, çok arttı der büyüklerimiz. Geçmiş zamanlarda tıp ilerlemediği için için erken yaşta ölüyorlardı, pek bilinmiyordu. Şimdi kadın ömrü ortalama 80 yıl oldu. İnsan ömrü uzadığı için bu hastalıklar çok görülmeye başladı" dedi.
DOKTOR BAŞARAN, EL MUAYENESİ VE MAMOGRAFİNİN DOĞRU ZAMANINI ANLATTIDoktor Başaran, "Kendi kendine muayeneyi 18-20 yaşından sonra her kadına öneriyoruz. Fakat bunu yapmak bazen yalancı güven hissi veriyor. Memenin büyüklük ve küçüklüğüne göre bu kitleyi hissetmek değişiyor. Belki içerisinde kalmıştır siz elle kontrol edersiniz fakat göğsünüz büyüktür ve kitleyi hissetmezsiniz, elle muayene ettiğiniz için yok diye düşünürseniz bu yalancı güven hissi olur. Elle muayenenin en sağlıklı zamanı, her adetinizin başladığı 10. gününde yapın, her gün kontrol yapmanıza gerek yok. Adet öncesi şişer, bir dolgunluk olur. 10. gün meme hassasiyetinin en az olduğu gündür. O zaman daha sağlıklı bir el muayenesi gerçekleştirirsiniz. Emin olamıyorsanız korkmadan bir doktora başvurup mamografinizi çektirin. Mamografinin de doğru zamanı vardır, adet dönemi sonrası 10. günü gidilmeli. Mamografi yaptırmak kolaydır, rahattır. Korkulacak bir şey değil" şeklinde konuştu.
"BAZEN MAMOGRAFİ TEK BAŞINA YETERLİ OLMUYOR"Doktor Başaran son olarak, "Bazen tek başına mamografi yetmiyor. Meme yoğunsa ultrasonografi de çektirin. Birden çok kitle varsa başka tanı yöntemleri de mevcut. Tanı koyuldu, çözüm yöntemlerinden biri de biyopsidir. Genellikle kapalı biyopsi yapılır, günümüzde açık biyopsi yapılmaz. Bu yüzden memesini kaybeden çok kadın var" açıklamalarında bulunarak mutlaka her kadının doktora danışıp meme kanserine karşı önlemlerini erkenden almaları gerektiğini vurguladı.
Bursa Bölge, 2024.10.15 16:06