Çin'in güneyi, Vietnam, Laos, Tayland ve Myanmar'ı kasıp kavurarak bölgede yüzlerce insanın ölümüyle sonuçlanan sel ve toprak kaymalarına neden olan Yagi Tayfunu, sıra dışı trajedilere de yol açtı.
Timsah yetiştirme çiftliği sahibi Natthapak Khumkad, 22 Eylül'de 125 hayvanı öldürmek zorunda kaldığını bildirdi.
37 yaşındaki Taylandlı, tayfunun tesislerine zarar vererek timsahların halkın arasına karışmasına neden olabileceğini belirterek bu kararı aldığını söylüyor.
Independent Türkçe'nin aktadığına göre; ülkenin kuzeyindeki Lamphun'da yaşayan Khumkad, tesisteki bir duvarın çökmek üzere olduğunu görünce nesli tükenme tehlikesi altındaki siyam timsahlarını başka yere nakletmek için uğraştığını ancak çaresiz kalınca uzunluğu 4 metreyi bulan sürüngenleri öldürdüğünü vurguluyor:
Duvarın hızla çökeceğini gördüğüm için 24 saatten kısa bir süre içinde karar vermek zorundaydım. Hayatımın en zor kararını almak zorunda kaldım ve hepsini öldürdüm. Duvarın çökmesi halinde olayların kontrolümüz dışına çıkarak insan hayatına tehdit oluşturacağını düşünerek ailemle birlikte karar verdim. İnsan hayatı ve toplum güvenliği söz konusuydu.
Lamphun Balıkçılık Dairesi Başkanı Pornthip Nualanong, Natthapak'ın bu kararını uygulamadan önce kendilerini bilgilendirdiğini belirterek onun cesurca ve sorumluluk duygusuyla adım attığını ifade etti.
CNN, Khumkad'ın tesisinde boyları 30'la 120 santimetre arasında değişen 500 bebek timsahın hâlâ yaşadığını bildiriyor.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan siyam timsahları, Tayland'da özgürce yetiştirilip satılıyor.
Timsah yetiştiriciliği yapan 1100 adet ticari işletme var ve toplamda yıllık 6 ila 7 milyar Tayland bahtı (6 milyar 300 milyon ila 7 milyar 400 milyon Türk lirası) kazandıkları tahmin ediliyor. Timsah eti ve derisi satışından kâr elde ediyorlar.
Bu ay Asya'nın güneydoğusunu vuran Yagi Tayfunu, kıtadaki en güçlü fırtınaydı. Tayland'ın kuzeyini de etkisi altına alan şiddetli yağmur, bölgede en az 9 kişinin ölümüne neden oldu. Yagi Tayfunu'nun Güneydoğu Asya'nın tamamında 750'den fazla kişinin canını aldığı tahmin ediliyor.
Singapur Dünya Gözlemevi Direktörü Benjamin Horton, Yagi gibi tayfunların iklim değişikliği yüzünden daha da yıkıcı hale geldiğini vurguluyor.
Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) da tayfun gibi doğal afetlerin yaban hayatına büyük zarar verdiğini belirtiyor.
Yaşam, 2024.09.28 17:12