Meksika Devlet Başkanı Obrador'un önerdiği, senatodan geçen yargı düzenlemesi, hakimlerin halk oylamasıyla seçilmesini, adayların da Kongre ve yargı tarafından sunulmasını kapsıyor.
Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un önerdiği, hakimlerin halk oylamasıyla seçilmesini öngören yargı düzenlemesi, göstericilerin senatoya düzenlediği baskının ardından onaylandı. Ülkede protestolara sebep olan düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.
41'E KARŞI 86 OYLA KABUL EDİLDİ
Söz konusu yargı düzenlemesi, yüzlerce göstericinin güvenlik güçlerini aşıp senato binasına girmesine karşın oylamaya sunuldu. Ülkedeki hakimlerin halk oylamasıyla seçilmesini öngören düzenleme, senatoda 41'e karşı 86 oyla kabul edildi. Mevcut yargı sisteminde yapılan bu büyük değişikliğin yasalaşması için ülkedeki 32 eyaletin en az 17'si tarafından onaylanması gerekiyor. Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.
HAKİMLER, SÜRESİZ GREV BAŞLATMIŞTI
Meksika'da hakimler, 22 Ağustos Perşembe günü Obrador'un önerdiği yargı düzenlemesine tepki olarak süresiz grev başlatmış, bu nedenle ülke genelindeki mahkemelerin 'acil' davalar dışında 21 Ağustos itibarıyla süresiz olarak askıya alındığı açıklanmıştı. Hakimlerin grevinin, tartışmalı yargı düzenlemesi iptal edilene kadar veya Kongre ortak bir karar için yargıyla iletişim kurana kadar süreceği bildirilmişti.
Meksika Devlet Başkanı Obrador'un önerdiği yargı düzenlemesi, hakimlerin halk oylamasıyla seçilmesini, adayların da Kongre ve yargı tarafından sunulmasını kapsıyor. Analistler, yargıçlar ve uluslararası gözlemciler ise bu durumun ülkedeki mahkemeleri az tecrübeli ve siyasi olarak önyargılı yargıçlarla dolduracağından endişe ediyor.
Kaynak: AA
Dünya, 2024.09.11 17:22