Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de beslenmenin öneminin fazla. Tükettiğimiz besinler hem vücut ısımızın yükselmesinde hem de vücut direncimizin artmasında etkili oluyor.
Havaların soğumasıyla birlikte vücut sıcaklığımızın düşmesi bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden olurken bu durum soğuk algınlığı, grip, nezle, öksürük, ateş gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve demir eksikliği olanlar, bu ısı değişikliğinden çok daha fazla etkilenerek kış boyunca hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalabiliyor. Soğuk havalarda vücut ısımızı dengelemenin en etkili yöntemlerinden biri, ısıyı yükselten besinler tüketmek.
Soğuk havalarda vücudumuzda termojenik denge olarak da adlandırılan sıcaklık dengesini kurmaya yardımcı, protein ve demir kaynağı besinler tüketilmelidir. Özellikle kaliteli protein kaynağı olan yumurta, peynir, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagilleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ciğer ve kırımızı et gibi demir mineralinden zengin besinler, vücudun çalışmasını hızlandırarak ısı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Tarçın, zencefil, acı biber, zerdeçal, karabiber, ıhlamur, havlıcan, elma, kuru üzüm, dut, keçiboynuzu pekmezi gibi besinler de vücut ısısının ve direncinin artmasına yardımcıdır.
Vücut ısısını artıran temel baharat: Karabiber
Vücut ısısının artıran en temel baharatlardan olan karabiber, içerdiği piperin maddesi ile sinir sistemini uyararak vücut ısısının yükselmesinde etkilidir. İçeriğindeki potasyum, manganez, demir, A ve C vitaminleri sayesinde antioksidan etkisi ile bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Karabiber aynı zamanda doğal antibiyotik özelliği de taşır.
Vücudu mikroplardan koruyan besin: Tarçın
İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde doğal antimikrobiyal ajan işlevi görür ve vücudu mikroplara karşı korur. Isıtıcı özelliği de bulunan tarçın, soğuk havalardan çok çabuk etkilenenlerinde yardımcısıdır.
Vücudu terleten bitki: Ihlamur
İçerdiği tanen, müsilaj, hesperin ve saponin maddeleri sayesinde virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklara iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu terlemeye de teşvik ederek vücut ısısını arttırır.
Vücut ısısını dengeleyen baharat: Zencefil
Vücut ısısında etkili olan temel baharatlardan sayılan zencefil, vücut ısısının dengede tutulmasında etkilidir. Kış aylarında taze zencefilin yemeklerde veya çay olarak da tüketilmesi tavsiye edilir.
Çin iksiri: Havlıcan
Çin zencefili olarak da bilinene havlıcan, zencefilgillerden olan bir bitkidir. Kökünün sap kısmı baharat olarak kullanılan havlıcanın ismi çok fazla bilinmese de vücut ısısı üzerinde etkilerinin olduğu bilinmektedir. Vücut ısısını arttırıcı etkisi olduğundan çay şeklinde demlenerek tüketilebilir.
Metobolizma hızlandırıcı baharat: Acı Biber
Kırmızı acı biber kapsaisin maddesi sayesinde termojenezi arttırır. Termojenik etkisi sayesinde vücut ısısını yükseltir ve metabolizmayı hızlandırır.
Termojenik etkili baharat: Zerdeçal
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal içeriğindeki kurkumin maddesi sayesinde termojenik etki gösterir ve vücut ısısını arttırır. Zerdeçalın günlük 1-3 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.10.25 09:46