Tip 1 diyabetli kişilerin kandaki şeker düzeyini sürekli takip eden sensörler, bu hastalığa sahip kişilerin hayatını kolaylaştıran önemli bir sağlık teknolojisi olarak dikkat çekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın glukoz sensörlerinin geri ödenmesi kapsamında bir adım atmaması, yüksek maliyetli bu teknolojinin aileler tarafından erişilebilirliğini sınırlıyor.
Tip 1 diyabetli kişilerin kandaki şeker düzeyini sürekli takip eden sensörler, bu hastalığa sahip kişilerin hayatını kolaylaştıran önemli bir sağlık teknolojisi olarak dikkat çekiyor. Sensörler özelikle diyabetli çocukların ve ailelerinin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırıyor. Sensor kullanımı stres ve korkuyu azaltarak, çocukların hastalığa daha rahat uyum sağlamalarını sağlıyor. Bu sensörler sayesinde çocuklar, insulin tedavisine daha iyi yanıt veriyor ve akranları gibi olağan bir hayat sürme imkânı buluyor.
TBMM'de hekim milletvekillerinin bu konuda ısrarlı taleplerine karşın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın glukoz sensörlerinin geri ödenmesi kapsamında bir adım atmaması, yüksek maliyetli bu teknolojinin aileler tarafından erişilebilirliğini sınırlıyor.
Konuyla ilgili geçen yıl ekim ayında soru önergesi veren CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, tam bir yıl sonra kendisine verilen yanıtta Bakan Vedat Işıkhan'dan net bir cevap alamadı.
CHP'li Pala Bakan Işıkhan'a; "Glukoz İzleme Vericisi (sensor) olarak bilinen bu araçlar ne zaman 'Bedeli Kurumca Karşılanan Tıbbı Malzeme Listesi'nde kapsam altına alınacaktır?" diye sormuştu. Bakan Işıkhan, tam bir yıl sonra verdiği cevapta mevzuata yönlendirme yaparak soruyu yanıtsız bıraktı.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeme kapsamına alınmadığında, Tip I Diyabet tanısı almış çocukların yaşam kalitesini önemli ölçüde artıran sensörlere birçok ailenin gücü yetmediği için ulaşamadığını vurgulayan CHP'li Pala; "Diyabetli çocukların ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştıracak destekleyici politikalar geliştirilmeli ve diyabetli çocukların yaşam kalitesini artıran sensörler ivedi olarak geri ödeme kapsamına alınmalıdır. Sayın Bakan'ın bir yıl gecikmeyle verdiği yanıta bakılırsa, Bakanlığın maalesef 2025 yılı için de sensörleri geri ödeme kapsamına almaya niyetinin olmadığı anlaşılıyor. Ülkemizde Tip I Diyabet tanısı almış yaklaşık 30 bin çocuk var, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sensörler hakkında geri ödeme kararını bir an önce alması gerekiyor. Önümüzdeki aylarda bakanlık bütçelerini TBMM'de görüşeceğiz. Geçen yıl bütçe görüşmelerinde olduğu gibi, bu yıl da Cumhuriyet Halk Partisi olarak sensörlerin geri ödeme kapsamına alınması için önerge vereceğiz. Bu kez 30 bin çocuğun hakkı olan sensörlerin geri ödeme kapsamına alınması önergemizi Cumhur İttifakına mensup hiçbir milletvekilinin reddetmemesini umuyoruz!" dedi.
Sağlık, 2024.10.11 09:25