Kabız olmamak için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi besinler kabızlığa iyi gelir?
Kabızlık dışkılamanın zor ve normale göre daha az olması durumudur.
Bir diğer adı konstipasyondur. Bağırsak ve sindirim sisteminin düzgün çalışmaması durumudur.
Kabızlık tek başına bir hastalık değilken bazı hastalıkların semptomları arasında olabilir.
Dyt. Hatice Nur Ege, kabızlık ile ilgili bilgi verdi.
Kabızlık aslında dışkı yapma sayısından çok dışkının kıvamı ve yoğunluğunun katı ve sizi zorlar şekilde olmasıdır. Haftada üç ve daha az dışkılama yapmak kabızlık belirtilerindendir. Kabızlık ayrıca karın ağrısı, şişkinlik, hemoroid gibi durumlarada sebebiyet vererek hayat kalitemizi oldukça olumsuz etkiler.
Kabızlığın en önemli nedenler bir tanesi düzensiz ve dengesiz bir beslenme şeklidir. Karbonhidrat ağırlıklı veya sadece protein ağırlıklı beslenme, sürekli katı beslenme kabızlık nedenlerindendir. Diğer nedenler ise su tüketiminin ve hareketin az olması , yine aynı şekilde stres ve kötü uyku, seyahat, depresyon, hipotiroidi , bazı ilaçlar (antidepresanlar,demir ilaçları, anti asit mide koruyucalar, ağrı kesiciler ) kabızlığa sebebiyet verebilir.
KABIZLIKTAN KURTULMAK İÇİN NELER YAPILMALI VE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR ?
Yeterli lif tükettiğinizden emin olun. Lifli besinlere özellikle sebzelere mutlaka sofralarınızda yer verin. Lİfli besinler vücutta bağırsaklarda bir volüm oluşturarak dışkının artmasını ve daha rahat yapılmasını sağlar. Magnezyum yetersizliği bilinen en sık kabızlığa neden olan durumdur. Bu nedenle yeteri kadar magnezyumdan yüksek besinleri yani yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kakao, avokado,muz, keten tohumu ve chia tohumu tüketilmesi önemlidir. Ancak yetersizliğin besinlerle karşılanamayacak düzeyde olması durumunda uzman kontrolünde magnezyum takviyesi alınmalıdır.
Günlük ihtiyacınız olan suyu mutlaka tüketin.Günde 2-2.5 litre su tüketimi kabızlık şikayetinin geçmesi için önemlidir. Su tüketimi ayrıca liflerin şişmesine ve yine bağırsaklarda volüm artışına neden olur. Yeteri kadar su tüketip tüketmediğinizi idrar renginize bakarak kontrol edebilirsiniz. İdrarınızı açık renk görmeniz yeterince su tükettiğinizi gösterir. Probiyotik tüketiminizi arttırın ve fermente ürünlerden (sirke, turşu ) zengin beslenme bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısının artmasını sağlayacaktır ve bu da düzenli bir dışkılama ve daha sağlıklı olma anlamına gelir.
Düzenli egzersiz yapmak bağırsakların hareketliliğini arttırdığı için kabızlık sıkıntısında kurtulmak çok daha kolay olacaktır.
İyi bir uyku sirkadiyen ritim için önemlidir. Düzensiz uyuyan kişilerde bağırsak florasında ciddi bozulmalar meydana gelir bu da bir nevi kabızlık için ortam oluşturmak demektir. Uyku sırasında bağırsaklarımız ertesi gün çalışmak için hazırlanır.
Stres dışkılamayı azaltır. Örneğin başka bir yere gittiğimizde dışkılama psikolojik olarak azalır.
Alkol tüketmek suyun çekilmesine ve dışkının sertleşmesine kurumasına sebep olur. Ayrıca sıvı kaybını arttırır.
Kızarmış besinleri fazla tüketmek besinlerin bağırsaklardan geçişini yavaşlatır.
Sağlıklı yağları tüketmek ise dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan dışkının geçişini kolaylaştırır. Günlük 2.5 litre su tüketimi ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketimi kabızlıktan kurtulmak için tüketilmesi gereken besinlerdir.
KABIZLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER
Sebzeler, meyveler ve bunların kabukları
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kuru erik
Kuru kayısı
İncir
Zeytinyağı
Ayrıca 1 bardak suya 2 yemek kaşığı kadar chia tohumu ve birkaç damla limon sıkarak günlük olarak tüketmek faydalı olacaktır.
Chia tohumu vücutta sindirilmeyecek, suda beklediğinde şişecek ve bağırsaklarda bir volüm oluşturarak dışkılamayı arttıracaktır.
Bazı bitkisel çaylar da kabızlığa iyi gelmekle birlikte uzun süreli kullanılmaları durumunda bağırsak villuslarında bozulma yaparak daha sonrasında bu çayları tüketmeden dışkı yapmak çok zor bir hale gelecektir. Bu yüzden bu tarz çaylar yerine daha çok düzenli ve dengeli beslenerek, günlük su tüketimimize dikkat ederek ve hayatımıza egzersizi de dahil ederek kabızlıktan çok rahatlıkla kurtulabiliriz.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.11.13 12:25