2024 yılı içerisinde Türkiye'den ihracatı yapılan ancak zehirli ya da yasaklı maddelerin görüldüğü ürün sayısı artış gösterdi. Sınır kapılarından dönen ürünlerin ise ülkede vatandaşlara satılıp satılmadığı da merak konusu oldu. Konuyla ilgili TMMOB Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.
MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN
Avrupa Birliği Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre 2024 yılında Türkiye'den Avrupa ülkelerine gönderilen ürünlerin sınırdan geri gönderilme sıklığı artmaya başladı. Konuyla ilgili TMMOB Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak Bursada Bugün'e konuştu.
KURU İNCİR 2 DEFA SINIRDAN DÖNDÜÖzellikle kuru incirlerde güvenilir limitlerin oldukça üzerinden görülen Aflatoksin tespit edilmesi üzerine 2 ay içerisinde 2 kez sınır kapılarından geri gönderildi.
Avrupa Birliği Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 2023 yılı tehlike, ürün kategorisi ve menşeine göre bildirim alan ülkeler arasında 168 bildirim alarak birinci sırada yer aldı.
Kuru incirde görülen Aflatoksin, biberde görülen Pestisit ve kekikte görülen pirolizidin nedeniyle geri gönderilmesi üzerine insan sağlığına zararları da araştırılmaya başlandı.
Ülkelerin belirli kriterler çerçevesinde ürünleri kabul ettiğini ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, siyasi nedenlerden ötürü de ürünlerin geri gönderildiğini söyledi. Başkan Fevzi Çakmak, "Sizin bir ülkeyle aranız iyiyse bazen yumuşak geçişler yapılabiliyor ve geçişine müsaade ediliyor. Fakat sert bir gerilim varsa ürünleri geri gönderilebiliyor. Rusya bunun en büyük örneğidir" diye konuştu.
Aflatoksin'in bir bir küf türü olduğunu ifade eden Başkan Fevzi Çakmak, depoda oluştuğunu söyledi. Ayrıca Başkan Çakmak, "Genel olarak kuru olan ürünlerde, baharatlarda veya kuru incir gibi benzeri ürünlerde oluşan bir etkendir. İnsan sağlığı için sıfır düzeyinde olması gerekir" dedi.
"ÜRÜNLERİN İMHA EDİLMESİ GEREKİYOR"İhracattan gönderilen ürünler hakkında da konuşan Başkan Fevzi Çakmak, "Yasa gereği ürünlerin imha edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
BAŞKA ÜLKEYE SATMAK İÇİN ÜRÜNLER İMHA EDİLMİYORÜrünlerde görülen maddelerin fazla bulunması üzerine bazı firmaların başka ülkelere satmak için hareket geçtiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, " Bazı firmalar 'ben ürünümü bu değerler içerisinde olan başka ülkeye ihraç edeceğim' diyor. Çünkü her ülkenin kendi limitleri var. Bu durumdan ötürü ürünlerin imha edilmemesi de söz konusu olabiliyor.
Ekonomi, 2024.11.21 13:10