Herediter anjiyoödem, genetik geçişli yüz, boğaz, sindirim sistemi ve solunum yollarındaki dokuların şişmesiyle seyreden, nadir görülen bir hastalıktır.
Herediter anjioödem, ürtiker (kurdeşen) olmaksızın, asimetrik deri altı veya mukoza altı ödem yani şişlik ataklarıyla karakterize kalıtsal bir hastalıktır. Yüzde ve solunum yollarında şişme yanı sıra karın kramplarına neden olur. Özellikle eller, ayaklar baş, boyun, göz kapakları, dudaklar, dil ve genital organlarda görülür ve aynı zamanda sindirim sisteminde de meydana gelebilir.
Alerjik anjiyoödem nedir?
Alerjik anjiyoödem oluşumu, kişinin zaten duyarlı olduğu alerjenlere vücudun maruz kalmasından sonra belirli beyaz kan hücreleri tarafından salgılanan histamin salınımın sonrasın damarlardan dokulara sıvı geçişinin artması ile dokularda şişme meydana gelmesidir.
Alerjik anjiyoödeme şunlar neden olur:
Deniz ürünleri, fıstık, fındık, yumurta, vb.
Penisilin antibiyotikleri, aspirin, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar
Karınca, arı, yaban arısı veya eşek arısı zehrinden kaynaklanan bir böcek sokması veya ısırıkları
HERİDETER ANJİOÖDEM TİPLERİ NELERDİR?
Herediter anjiyoödemin; C1 esteraz inhibitör proteini düzey veya aktivitesinde eksiklik olan TİP1 ve Tip 2 herediter anjioödem ve C1 esteraz inhibitör proteini düzey veya aktivitesinin normal olduğu herediter anjioödem olmak üzere 3 tipi vardır.
HEREDİTER ANJİOÖDEM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Herediter anjioödemin en belirgin semptomu, aşırı vücut sıvısının birikmesi bağlı ödem oluşan bölgelerde tekrarlayan şişlik ataklarıdır . Vücudun en sık etkilenen bölgeleri eller, ayaklar, göz kapakları, dudaklar ve cinsel organlardır.
Vücudun belirli bölgelerinde kaşıntısız döküntü ve şişlikler
Karın ağrısı ve krampları
Mide bulantısı ve kusma
İshal
Baş ağrısı
Ses kısıklığı
Atak sıklığı ve şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Ataklara ürtiker eşlik etmez. Tekrarlayan karın ağrıları olabilir. Üst hava yollarını tutan larinks ödemi ve genital ödem diğer anjioödem tiplerine göre daha sıktır. Hafif anjioödem atakları 2-5 gün arasında kendiliğinden düzelir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.11.27 09:54