Bir aşamada Güneş'in yaydığı yüksek enerjili ışık, buhar molekülerini bile suyun yapı taşları olan hidrojen ve oksijene bölerek yok edecek. Bundan ortalama 3,5 milyar yıl sonra Güneş'in parlaklığı yüzde 40 artmış olacak ve Dünya'da hiç su kalmayacak.
AHMET ERSAN / BURSADA BUGÜN
Merak etmeyin korkacak bir şey yok, Güneş'in değişim ve yok oluş süreci milyarlarca yıl alacak. Güneş, her saniye 600 milyon ton hidrojeni helyum atomlarına dönüştürerek yanar. Helyum miktarı arttıkça bu süreç hızlanır ve böylece Güneş'in yaydığı ısı ve ışık artar. Bunun sonucunda her bir milyar yılda Güneş'in parlaklığı ortalama yüzde 10 artar. Bu artış sonucunda buzullar eriyecek, denizler buharlaşıp küçülecek.
Atmosferde biriken buhar Dünya'daki ısıyı yükselticek ve bu süreç daha da hızlanacak.
Bir aşamada Güneş'in yaydığı yüksek enerjili ışık, buhar molekülerini bile suyun yapı taşları olan hidrojen ve oksijene bölerek yok edecek. Bundan ortalama 3,5 milyar yıl sonra Güneş'in parlaklığı yüzde 40 artmış olacak ve Dünya'da hiç su kalmayacak.
Dünya artık mavi gezegen olmayacak, ikizi Venüs'e benzeyecek.
Güneş kızıl renge dönüşecek
Elbette Dünya'nın yaşanmaz hale gelmesi, Güneş sistemimizde yaşamın imkânsız hale geleceği anlamına gelmiyor.
Bu süreçte Mars, Jüpiter ve Satürn'ün uydularında sıcaklık artacak ve bir noktada sıvı suyu ve dolayısıyla yaşamı mümkün kılacak değerlere varacak.
Eğer Dünya'da hâlâ insanlar kalmışsa, ki bu çok düşük bir olasılık, uydulara kaçarak yaşamını sürdürmeye acaba çalışırlar mı?
Bundan beş milyar yıl sonra Güneş, ana yakıtı hidrojeni tamamen bitirecek. Bu aşamada Güneş, helyum yakmaya başlayacak ve rengi kızıla dönüşecek. Bu aşama, kızıl dev aşaması olarak bilinir. Sıcaklığı Güneş için düşük olan 2000 dereceye varacak.
Bu dönemde Güneş epey genişleyecek ve Merkür ile Venüs'ü yutacak. Güneş, kızıl dev aşamasına geçerken kütlesinin bir kısmını kaybedecek ve gezegenler bundan dolayı biraz uzaklaşabilecekler. Kaybedilen kütlenin miktarına göre ya Güneş Dünya'yı yutacak ya da Dünya Güneş'in çok yakınında duran tamamen çölleşmiş bir gezegen olarak kalacak. Mars da artık yaşanamaz bir hal alacak. Bu dönemde ancak dış gezegenler, belki ileri bir teknoloji ile yaşanır hale getirilebilecek.
Helyumu yakıp karbona dönüştürme süreci iki milyar yıl sürecek. Helyum da tükendiğinde Güneş karbonu yakamayacak ve beyaz cüce denen, bugünkü boyutundan küçük bir cisme dönüşecek.
Güneş içine çökerken geriye dış atmosferini bırakacak. Bunlar da Lyra'daki Halka Nebulası gibi uzaktan çok güzel gözükecek bir nebula oluşturacak.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Yaşam, 2024.07.18 08:40