Fobi, bir şeye karşı duyulan korkunun, kişinin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi hali olup, fobinin nedenleri konusunda farklı ekollerin farklı açıklamaları bulunmaktadır. Gametofobi (Evlilik Korkusu) nedir?
Gametofobi, bireyin evli olma halinden korkması durumu olup, sık rastlanan fobilerden biridir. Evlilik, yasal yollarla bireyleri birbirine bağlayan, çeşitli akitleri olan, birçok açıdan kişinin hayatını yeniden düzenlemesine sebep olan bir durumdur.
Örneğin genç çiftler evlilik tarihinin yaklaşmasıyla birlikte, yükümlülüklerinin artmasına bağlı olarak bunalarak, korku yaşamaya başlayabilmekte, çevrelerindeki insanlar tarafından yapılan olumlu ya da olumsuz yorumlar, çeşitli baskılar neticesinde de kendilerini baskı alında hissedebilmektedirler.
Kişi, gametofobide, geçmiş deneyimlerinden, çocukluk yaşantılarından, gündelik hayatından edindiği izlenim ile psikolojik bir uzun süreli bağlanma korkusu yaşamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde gün geçtikçe evlilik korkusu yaşayan kişilerin sayısı artmaktadır.
GametoFobi (Evlilik Korkusu) Sebepleri Nelerdir?
Bireyin boşanmış bir anne baba ilişkisi görmüş olması,
Bireyin, kişisel özgüven eksikliği
Bireyin, kendisi ile ilgili olarak cinsel yetersizlik hissi
Kişinin ailesinde, ebeveynleri arasında yaşadığı fiziksel/psikolojik şiddet olayları
Çevresindeki ilişkilerde genelde kötü sonuçlara, aldatmalara, yalanlara, direkt olarak ya da dolaylı yoldan şahit olması
Bireyin, bilinçaltında yatan kaygılar
Kişinin geçmişte herhangi bir istismara uğramış olması ya da şahit olmuş olması
Evlenecek olan kişinin sosyoekonomik açıdan kendisini yetersiz hissetmesi
Bireyin daha önce başarısız bir evlilik ya da ciddi ilişki deneyiminin olması
Kişinin çevresinde evlilik ile ilgili olarak olumsuz söylemlerde bulunan kişilerin varlığı
Evlenecek olan kişinin şüpheci oluşu, insanlara kolay güvenememesi,
Bireyin detaycı, mükemmeliyetçi oluşu
Evlenecek olan kişinin anne ve babası çok mutlu bir evlilik sürdürüyor ise, kendilerinin bu kadar mutlu olamayacağı kaygısı.
Kişinin evlendikten sonra boşanamayacağını düşünmesi
Nişan, düğün ve benzeri etkinliklerde oluşan stres hali
Evlenecek olan kişinin, hep daha iyi bir eş bulma düşüncesi ile arayışta olması,
Bireyin hayatının tek düze hale geleceğinden, özgürlüğünü kaybedeceğinden korkması
Kişinin narsist kişilik özelliklerine sahip olup, kimseyi kendisine layık görememesi.
Evlenecek olan kişinin anti sosyal ya da asosyal olması
GametoFobi Tedavisi Nasıldır?
İlk adım kişiye karşı tarafa güvenebilmeyi öğretmektir. Bunun için profesyonel destek almak gereklidir. Yani bu güvensizliği yaratan konuları, durumları konuşmak, ne kadar gerçekçi oldukları üzerinde tartışmak, objektif sonuçlara vararak, kişiye iç görü kazandırmak amaç edinilmelidir. Partnerlerin, ilişkiden gerçekten neler beklediğine, karşısındaki kişiyi önyargısız değerlendirmesine, dair sağlıklı sorgulama yapabilmeyi öğrenmesi gereklidir. Bu şekilde ilişki adaylarına sağlıklı ve istikrarlı bir tutumla yaklaşabilecektir.
Geçmişten getirdiğimiz korkularımızın bizi bir kutuya hapsettiğini görmemiz gereklidir. Bu kafes sebebiyle, belki nice mutlu olunabilecek ilişki de boşa harcanacaktır. İçimizdeki önyargı ve kaygılarla, iyi giden bir ilişkiyi bile manipüle edebileceğimizi farkına vararak, hayatımızdan zaman da kaybettirdiğini görmek gereklidir. Korkularla yüzleşerek, hak eden kişiler için elinizden gelen çabayı göstermek, gerekirse çift terapisi almak ta destek sağlayacaktır. Korkuyla ve önyargıyla reddettiğiniz evlilik fikri, aslında derin hissiyatınızda, tam tersi isteyip, kötü sonuçlanmasından korktuğunuz için yaşayamadığınız bir gelecek olabilir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2023.10.23 12:09