Fransız bürokrasisi, istihbarat ve güvenlik skandalları ile çalkalanıyor. Son 2 yıl içerisinde' Fransız Dış İstihbarat Servisi Direktörlüğü'nde 4 isim değişirken iç istihbarat birimlerinde ise 2 kez tasfiye yaşandı. Son skandalı ise Tahran'da Fransa adına casusluk yaptığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl tutuklanan Bernard Phelan duyurdu. Phelan, "Fransa Dışişleri Bakanlığı tutuklu olduğum süre boyunca benimle neredeyse hiç ilgilenmedi" dedi.
Fransız istihbaratı hem dışarıda hem de içeride büyük güvenlik zafiyeti sergiliyor. Tutuklanan ajanıyla bile ilgilenmeyen Fransa'da polisin orantısız ve başarısız operasyonları da halkın tepkisini çekiyor. Fransa'da başlayan istihbarat skandalına son olarak Bernard Phelan'ın açıklamaları eklendi. İran'da turizm şirketi işleten ve Fransa adına casusluk yaptığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl tutuklanan Bernard Phelan'dan şok edici ifadeler geldi. Yakın zamanda serbest bırakılan Phelan tutukluluk günlerini kaleme almadan önce saygın küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'a (IO) konuştu. Phelan uzun süre İran'ın kuzeyindeki Vakilabad Cezaevi'nde tutulduğunu ve Tahran'dan gelen özel ajanlar tarafından defalarca sorguya alındığını ifade ederken "Fransa Dışişleri Bakanlığı tutuklu olduğum süre boyunca benimle neredeyse hiç ilgilenmedi. DGSE ise (Fransız Dış İstihbarat Servisi) sadece başarısız birkaç adım attı" diyerek hükümetin başarısızlığını gözler önüne serdi.
GİZLİ BİLGİLER ÇALINDI
Fransız istihbaratı ülke içinde de çalkantılı durumda. 244 yıllık tarihiyle Fransa'nın en iyi teknik bilimler üniversitesi kabul edilen 'Ecole Nationale Supérieure d'Arts et Métiers'de görevli Çin kökenli bir akademisyenin uzun yıllardır Çin Ordusu için çalışıp istihbarat topladığı ortaya çıktı. İsmi verilmeyen akademisyenin üniversitede özel izinle girilen ve askeri araştırmaların yapıldığı laboratuvarı da yıllardır kullandığı belirlendi. Söz konusu akademisyenin 5 Haziran tarihinde vize yenileme başvurusu reddedilince Çin'e gittiği elde edilen bilgiler arasında. Akademisyenin üniversitenin özel laboratuvarından elde ettiği askeri endüstri alanındaki teknik bilgileri Çin'deki Kuzeybatı Politeknik Üniversitesi'ne aktardığı düşünülüyor. Bu üniversite ise Çin Ordusu'na olan yakınlığıyla biliniyor.
BAŞARISIZ OPERASYONLAR
Fransa yalnızca dışarıda değil içeride de büyük güvenlik zafiyetleri veriyor. Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen EU Reporter yayın organı da; Fransız kamuoyunun orantısız kuvvet kullanan ve başarısız terör operasyonları gerçekleştiren polis gücünü eleştirmeye başladığını iddia etti. Yazıda kısa zaman önce 175 Fransız özel operasyon polisinin Paris ve Nice kentlerinde düzenlediği eş zamanlı operasyonlarda terörle ilgisi olmayan insanlar ile "meditasyon yapan beyaz yakalıların" tutukladığı bilgisine yer verildi.
HALKIN GÜVENİ SARSILDI
Fransa'da polisin her ay buna benzer başarısız operasyonlar gerçekleştirdiğinin altını çizen yayın organı operasyonlarda polisin ağır silahlarla baskın düzenlenen mekanlara da büyük zarar verdiğini belirtti. Yayın organı Fransız polisinin "gözü dönmüş şekilde" ve "kural tanımadan" baskınlar düzenlemesinin toplumda özellikle de azınlıklar arasında ciddi tepkiyle karşılandığını ve kolluk kuvvetlerine karşı açılan davaların sayısının arttığının altını çizdi.
Dünya, 2024.09.29 09:57