Boğazın arkasında kalan kısımdaki mukoza zarının iltihaplanması sonucu boğazda yanma, ağrı ve yutma güçlüğüne neden olan Faranjit, kış aylarında sıklıkla yaşanan rahatsızlıktır. Peki, Faranjit nedir, neden olur? Faranjit nasıl geçer?
Faranjit, farenks adı verilen boğazın üst kısmındaki bölgenin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Peki, Faranjit nedir, neden olur? Faranjit nasıl geçer?
Faranjit Nedir?Farenjit, yutak bölgesi ve boğazın arka kısmında bulunan mukoza zarının iltihabı ve tahrişidir. Akut ve kronik faranjit olarak iki türü bulunan hastalıkta akut faranjite bakteriyel enfeksiyon neden olur. Boğaz ağrısı, boğazda kaşıntı, ateş, öksürük ve yutma güçlüğü faranjitin en sık görülen belirtilerdir.
Faranjit Neden Olur?Faranjitin diğer nedenleri şöyle sıralanabilir:
Hava kirliliği
Kuru, tozlu hava
Reflü
Burun yapısındaki deformasyonlar nedeniyle gözlenen burun tıkanıklığı
Alerji
Sigara kullanımı
Alkol
Çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketilmesi
Faranjit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Faranjitin tanısı için bir KBB uzmanının fiziki muayenesi yeterlidir. Hekim, gerekli durumlarda laboratuvar testleri ve/veya radyolojik görüntüleme testleri yapılmasını talep edebilir. Bakteriyel kaynaklı faranjit vakalarında uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Viral kaynaklı faranjitte ise semptomların hafiflemesine yardımcı ilaçlar reçete edilebilir. İlaçlı tedavi yöntemlerine ek olarak hastaların bol bol istirahat etmesi önerilir. Hastaların ılık su tüketmesi iyileşme sürecini kısaltan bir etkendir. Sıvılar boğazı nemli tutar ve dehidrasyonu önler. Hastanın bulunduğu odanın sürekli nemli olması önerilir. Çünkü nemli hava nefes alıp verirken boğazın kurumasını önler. 6 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için ılık su ile gargara yapmak boğazda rahatlatıcı etki gösterir. Bir bardak ılık su ile bir çay kaşığı yemek tuzunun karıştırılması uygun bir gargara sıvısı olacaktır. 4 yaşından daha büyük çocuklar, hekim kontrolünde boğazı rahatlatıcı ve nemlendirici pastiller kullanılabilir. Sigara dumanından kaçınmak tahrişi önleyeceği için iyileşme sürecini hızlandırır. Faranjit bulaşıcı bir hastalık olduğundan hastalık süresince evde kalmak oldukça önemlidir.
Kaynak: BURSADA BUGÜN
Sağlık, 2024.10.18 09:10