Diş gıcırdatanlar tedaviyi reddediyor

Diş gıcırdatanlar tedaviyi reddediyor

ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ümit Ertaş, tıp dilinde 'Bruksizm' olarak bilinen diş gıcırdatmaları nedeniyle kliniğe başvuranların psikolojik tedaviyi kabul etmediğini söyledi.

2013.04.07 10:33 - Son Güncellenme: 2013.04.07 10:37 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Diş gıcırdatanlar tedaviyi reddediyor

Dekan Prof.Dr. Ertaş, tıp dilinde 'Bruksizm' olarak bilinen diş gıcırdatmalarının nedeninin psikolojik olduğunu söyledi. Kişinin strese girdiğinde saçlarının beyazladığını, midesinin ağrıdığını, dişlerini gece yatarken sıkarak gıcırdattığını belirten Prof.Dr. Ertaş, hastanın ruhi durumunun vücuda yansıması olduğuni söyledi. 'Bruksizm'in 2 yaşındaki çoçuktan 60 yaşındakine kadar herkeste görüldüğüne dikkati çeken Prof.Dr. Ümit Ertaş, en fazla genç ve orta yaş grubunda görüldünü anlattı. Prof.Dr. Ümit Ertaş hastalık ve tedavisi ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Klinik olarak bu hastalar geceleri dişlerini sürterek gıcırdatıp sıkıyorlar. Bu kişiler sabah sıkmaya bağlı olarak çene eklemi ile baş ağrısı şeklinde uyanır. Dinlenmemiş olarak, yoğun yüz kaslarıyla kalkarlar. Çok önemli ve çok yaygın bir problemdir. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde fazlaca görülür. Yine problemli evliliği olanlar, işyerinde mobbinge maruz kalanlarda bu durum görülüyor. Bize 'Bruksizm'le gelenler dişlerinde ve çene eklemlerinde sorun olduğu için müracaat ederler. Hatta bu kişiler Nöroloji, Kuluk Burun Boğaz gibi polikliniklere bile gidiyorlar. Ağrıları o kadar değişik ve şiddetli oluyorti, migren tedavisi görenler bile oluyor. Çünkü doğru hekime gitmiyorlar. Biz hastalara sadece koruyucu tedavi uygulayabiliyoruz. Diş gıcırdatmasını geçirmek bizim elimizde değil. Biz diş ve eklemlerin zarar görmemesi için hastalara dişlik veriyoruz. Yani tedavi etmiyoruz. Kökten çözüm psikolojik yardım almaktır. Ancak birçoğu psikolojik tedaviyi reddettiği için hastalıkları devam ediyor."

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.07 10:33 - Son Güncellenme: 2013.04.07 10:37 - HABER MERKEZİ
A