Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Mayıs'a gölge düşürmeye çalışılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Mayıs'a gölge düşürmeye çalışılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda "13. Çalışma Meclisi Yemeği"ne katıldı. Erdoğan, yemek sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Muhalefet ve bazı marjinal guruplar 1 Mayıs'a gölge düşürmeye çalışıyor. Taksim meydanının mitinge uygun olmadığı herkesin malumu iken bu türdeki dayatmaları doğru bulmuyorum. İstanbul'da yapılacak kutlamalar için 40 ayrı güzergah belirlenmiştir" dedi.

2024.04.30 19:40 - Son Güncellenme: 2024.04.30 20:00 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Mayıs'a gölge düşürmeye çalışılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda "13. Çalışma Meclisi Yemeği"ne katıldı. Erdoğan, yemek sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik ediyorum. Helal rızık peşinde koşan işçilere selamlarımı iletiyorum. Emek veren işçilerimize Allah razı olsun diyorum. Kavganın çatışmanın sembolü olarak görüldü 1 Mayıs. 2008 yılında 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak ve 2009 yılında tatil ettik. 2010 yılında da Taksim'de kutlamaya izin verdik. Buna rağmen muhalefet ve bazı marjinal guruplar 1 Mayıs'a gölge düşürmeye çalışıyor. Taksim meydanının mitinge uygun olmadığı herkesin malumu iken bu türdeki dayatmaları doğru bulmuyorum. İstanbul'da yapılacak kutlamalar için 40 ayrı güzergah belirlenmiştir. Müsaade edilenler dışında bir alanda yürüyüş ve miting düzenlemek iyi niyetli değildir. Terör örgütlerine istismar zemini sunulmamalıdır. Sendikalarımızı STK'larımızı 1 Mayıs atmosferinden uzak durmaya davet ediyorum.

Bugüne kadar toplanan çalışma meclisimiz sorunların tartışıldığı çözüm önerilerinin geliştirildiği bir meclistir. Sizlerin görüşlerine başvurduk. Sizden gelen tenkitlerle meselelere yaklaştık. İşçisiyle işvereniyle memuruyla esnafıyla meclis zemininde yaptığımız istişarelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Siz dostlarıma da katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Çalışma hayatının içerisinde bulunmuş bir kardeşinizim. Emeğin alın terinin kendisi ve ailesi için ter dökenleri o dönemlerde çok yakınen gördüm. Belediye başkanı başbakan ve cumhurbaşkanı sıfatıyla ülkemize hizmet ederken nereden geldiğimizi asla unutmadık. Net asgari ücreti 17.002 liraya yükselttik. 2016'da başlattığımız asgari ücret desteğini aylık 700 liraya yükselttik. Tüm gelir gruplarına asgari ücret kazançlarına kadar vergi muafiyeti getirdik. İstihdam sayımız 33 milyona yükseldi. Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi arttı. Gelecekte işsizlik oranının daha da artacağına inanıyorum. En önemli sorununun işçi bulamama olduğu görülüyor. Ara eleman sorunu yaşanıyor. Çırak bulamamaktan şikayetçi esnafımız. Çalışma hayatının tarafları olarak mesleki eğitim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi dahil kalıcı çözümler gerekiyor. Sizlerin de bizlere gereken desteği vermenizi bekliyorum. Son 21 yılda tarihi nitelikte adımlar attık. Darbecilerin yaptığı yasayı 29 yıl sonra değiştirmek bizlere nasip oldu. Memurların toplu sözleşme yapma hakkına anayasa düzenlemesi getirdik. 2013 yılında 1 milyon sendikalı işçi sayısını 2.5 milyona yükselttik. Ana muhalefetin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusu sonucu 2 milyonu aşkın memurumuzun aylıklarında düşüş yaşandı. 

PANDEMİDE İŞ HAYATI

Kısa çalışma ödeneğini getirdik. Salgın sonrası normalleşme desteği sağlandı. 500 bine yakın sözleşmeli personele kadroya geçme imkanı tanıdık. İşçi memur esnaf herkese eşit şartlarda sosyal güvenlik hakları verilmesini ilke edindik. Ülkemizde ve dünyada maalesef çalışma hayatı taraflarını birbirine düşmanmış gibi gösteriliyor. Asla uzlaşmayacağını savunuyorlar. İşçi ve işvereni çatıştırıyorlar. İşçi işveren patron rekabetine sokmayı doğru bulmuyorum. İşçinin de işverenin de hakkını alabilmesinin tesisi önemlidir. Yani ne işçi ezilecek ne de işveren mağdur edilecek. Aynı gemide olduğunun bilinciyle birbirlerine sorumlu olacaklar. İşçinin hakkının alamadığını düşündüğü sermaye sahibinin kendisini güvende hissetmediği bir tablodan hiçbirimize hayır gelmez. Millet olma, bir olmayı beraber olmayı gerektirir.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.04.30 19:40 - Son Güncellenme: 2024.04.30 20:00 - HABER MERKEZİ
A