Dr. Nitzan Gonen liderliğindeki araştırmacılar, gelişimsel cinsiyet bozuklukları ve kısırlığı tedavi etmeye yardımcı olmak için insan kök hücrelerinden testis geliştirmeyi amaçladıklarını açıkladı.
Fare testislerinden alınan hücrelerden üretilen minik yapay organların, doğal fare testislerinin yapısına ve işlevine benzediği söylendi. İsrail'deki Bar-Ilan Üniversitesi'nde Cinsiyet Belirleme Laboratuvarı'nın başında bulunan Dr. Gonen, hedeflerinin 5 yıl içinde gerçek olabileceğini belirtti.
Dr. Gonen İsrail gazetesi Haaretz'e verdiği demeçte, "Doğurganlık klinikleri erkek kısırlığına neden olan düşük sperm sayısı veya anormal bir yapı gibi faktörleri tanımlayabiliyor, ancak buna neyin neden olduğunu, hangi genom mutasyonlarının bu duruma yol açtığını veya testisin işleyişinde neyin yanlış gittiğini anlamlandıramıyordu. Artık bu konuları ürettiğimiz modelin sistemi içinde incelemek mümkün olacak" dedi.
Biyologlar halihazırda kök hücrelerden beyin, böbrek ve bağırsaklara benzeyen organoidler (olgunlaşmamış organların üç boyutlu minyatür versiyonları) üretmişlerdi. Gonen'in ekibinin oluşturduğu organoidler, yenidoğan farelerden alınan olgunlaşmamış testis hücrelerinden elde edildi.
Dr Gonen, "Yapay fare testisleri 9 hafta boyunca sorunsuz şekilde çalıştı, ki bu da teorik olarak fare sperminin oluşması ve salınması için yeterli bir süre. Bu süreç de yaklaşık 34,5 gün sürdü. Testislerin iki ana işlevi var; sperm hücrelerinin üretimi, depolanması ve olgunlaşması ve birincil erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun sentezi" diye konuştu.
Gonen'in vizyonu, fonksiyonel sperm üretemeyen kanserli erkek çocuklara yardımcı olmak için testis organoidleri yetiştirmek.
Gonen, "Tedavileri başlamadan önce biyopsiler alınacak, daha sonra verimli spermler büyütülecek ve gelecekte çocuk sahibi olmak için kullanabilmeleri için dondurulacak" açıklamasında bulundu.
Teknoloji, 2024.07.24 09:48