Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, 2023 senesinden bu yana Covid-19 vakalarına ve yapılan test sayısına ilişkin Sağlık Bakanlığı'na soru önergesinde bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, 2023 senesinden bu yana Covid-19 vakalarına ve yapılan test sayısına ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na soru önergesinde bulundu.
Pala, Sağlık Bakanlığı uzun zamandır ülkemizde tam konulan COVID- 19 olgu ve ölüm sayılarını yayınlamamaktadır. Oysa Dünya Sağlık Örgütü son yayınladığı, 27 Mayıs-23 Haziran 2024 arasındaki dört haftalık raporlama dönemini içeren epidemiyoloji raporunda, SARS- CoV-2 PCR test pozitifliği oranınin yükseldiğini ve en yiüksek SARS-CoV-2 aktivitesinin Avrupa Bölgesi'nde (29 ülkede %10,5 ile %22,2 arasında) gözlendiğini açıklamıştır. ABD'de geçtiğimiz günlerde Başkan Biden'in COVID-19 hastalığına yakalandığı açıklanmış ve atık sudaki COVID-19 düzeylerine göre COVID-19 enfeksiyonunun "yüksek" kategorisine ulaşmış durumda olduğu bildirilmiştir" açıklamalarında bulundu.
MİLLETVEKİLİ PALA SORU ÖNERGESİNDE ŞU SORULARA YER VERDİBu bağlamda Pala'nın soru önergesi şu şekilde:
1- Yurt çapında yapılan SARS COV-2 PCR testi sayısı nedir? Bu testlerdeki pozitiflik oranı nedir?
2- Atık su analizlerine göre SARS COV-2 aktivitesinde artş söz konusu mudur? Artış varsa, aktivitenin arttğı iller hangileridir?
3- 2023 ve 2024 yal ilk altı ayında tanı konulan COVID 19 olgu sayısı ve illere göre dağılımı nedir?
4- 2023 ve 2024 yılı ilk alt ayında tanı konulan COVID 19 ölüm sayısı ve illere göre dağılımı nedir?
5- Bakanlığınızın COVID 19 enfeksiyonunun yayılımının önlenmesi için herhangi bir eylem planı var mıdir?
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YANITSağlık Bakanlığı soru önergesine vermiş olduğu cevapta şu satırlara yer verdi: "Bakanlığımız tarafından solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlar ile ilgili dünyadaki gelişmeler, yeni varyantlar ve etkileri yakından takip edilmekte; hastalığa yönelik tanı, vaka tespiti, korunma ve kontrol önlemleri belirlenmektedir. Bakanlığımızın koordinasyonunda hazırlanan ve bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının pandemiye yönelik görev ve sorumluluklarının belirtildiği Pandemik Influenza Ulusal Hazırlık Planı hazırlanmış, Dünya Sağlık Örgütü açıklamaları ve bilimsel gelişmelere göre düzenli olarak güncellenmiştir. COVID-19 pandemisinden elde edilen tecrübeler ışığında mevcut pandemi planlarımızın gözden geçirilme çalışmaları, Bakanlığımızca sürdürülmektedir. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC)'nin 12 Temmuz tarihinde yayınladığı haftalık rapora göre, SARS-CoV-2 dolaşımının çok düşük olduğu bir dönemden sonra, Mayıs ayından itibaren bazı AB/AEB ülkelerinde SARS CoV-2 aktivitesinin arttığına dair bildirimler yapılmıştır. Halihazarda dolaşımda olan ve büyük ölçüde baskın olan SARS- CoV-2 varyantı BA.2.86'nin enfeksiyon şiddetinde artış olması veya aşı etkinliğini önemli ölçüde azaltması beklenmemektedir. Salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınacak önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önem arz etmektedir. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim"
Sağlık, 2024.10.04 11:55