Hayvanların uyutulmasının gündemde olduğu bir dönemde, İl Hayvan Korumu Kurulu toplantısında konuşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Karacabey, Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Yenişehir'de hiç kısırlaştırma yapılmadığını, diğer belediyelerde de yeterli sayıya ulaşılmadığını söyledi.
Devletin kısırlaştırma için 200 lira destek sağladığını vurgulayan Melike Baysal, "'Veteriner hekimler olarak yasa tasarısındaki ötanaziyi, tür popülasyonunu kontrol etmek ya da agresifliği uzmanlarca raporlanmamış hayvanları öldürmek için asla uygulamayacağız" dedi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 15. Maddesine göre düzenli aralıklarla yapılan İl Hayvan Koruma Kurulu 2024 yılı 2.toplantısı Bursa Valiliği ev sahipliğinde gerçekleşti.
Toplantıya katılan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal toplantı sonrası basına açıklamada bulundu.
Farklı gündemlerle bir araya gelen kurulun bu toplantısının çok önemli olduğunu vurgulayan BVHO Başkanı Baysal, Meclis'e getirilmesi planlanan yasa tasarısı öncesi son olması muhtemel bu toplantıda ''bazı şeyleri değiştirmeyecekse bile hem kurulun hem de kamuoyunun aklına, vicdanına ve tarihe not bırakmak üzere'' söz aldığını belirterek ''veteriner hekimler olarak yasa tasarısında geçeceği belirtilen ötanaziyi, tür popülasyonunu kontrol etmek ya da agresifliği uzmanlarca raporlanmamış hayvanları öldürmek'' için asla uygulamayacaklarını, bu konuda yapılacak dayatmalar nedeniyle yasal sorunlar yaşayacak meslektaşlarına hukuki destek vereceklerini altını çizdi.
Ötanazinin, yaşamsal fonksiyonları yavaşlamış, hekimin görüşüne göre sağlığını tekrar kazanamayacak olan, ağrısı ve acısı dinmeyen, vital yani yaşamsal fonksiyonları sona ermek üzere olan hastalarda, hastanın refahı için uygulanan bir tıbbi işlem olduğunu, veteriner hekimlerin ötanazi yetkisi olduğunu ancak bu koşullarda bile yapmamak için direndiklerini açıklayan Baysal ''ötanazi yapmak zorunda kalan bir veteriner hekim, hayatı boyunca o anı unutmamaktadır, buna mecbur kalan tüm meslektaşlarımızın hikayeleri neredeyse aynıdır, mesleklerinin ilk yıllarında mecbur kalıp yapmışlarsa bile, yaşadıkları duygusal travma nedeniyle ileriki yıllarda yapmayı kesinlikle tercih etmemektedirler'' dedi.
İl Hayvan Koruma Kurulu toplantısında da bunlara vurgu yaptığını belirten Baysal, bugün gelinen noktanın aslında yine insan hatası olduğu ve bedelini binlerce yıl önce evcilleştirilen ve hepsi birer canlı olan hayvanlara ödetilmeye çalışıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
''Nitekim toplantıda konuşulanlar, bu düşüncemin altını kuvvetlice çizdi. Gündem maddelerinden biri olan 2024 yılının ilk beş ayındaki kısırlaştırma sayısı konusu görüşüldüğünde, sayının kedi ve köpek olarak toplamının 8727 olduğunu, bunun 2778 tanesinin Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde, 1457 tanesinin Osmangazi, 1082 tanesinin Nilüfer, 620 tanesinin İnegöl, 602 tanesinin Mustafakemalpaşa, 729 tanesinin Yıldırım ve diğer ilçelerle olduğunu, Karacabey, Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Yenişehir'de hiç kısırlaştırma yapılmadığını gördük, bunları yıllardır dile getiriyoruz, tüm belediyeler görevini yerine getirse, sahipsiz hayvanları konuşmuyor olurduk. Bu sayılar yıllardan beri ortalama aynı ve tüm Türkiye'de benzer tablo var. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kriterleri karşılayacak bakımevi bile 2024 mart ayının ikinci haftasında açıldı, yani yerel seçimlere çok az bir zaman kala. Oysa yıllardır bu konuya vurgu yapıyor, bakımevlerinin, veteriner hekim ve hayvan sağlığı yardımcı personelinin yetersizliğini anlatmaya çalışıyoruz. Ödenek de oldukça büyük bir sorun. Doğa Koruma Milli Parklar'ın belediyeye aktardığı ödenek, sadece köpekler için ve miktarı da oldukça düşük, 200 TL ve bu rakam belediyelerin ilgili müdürlüklerine gönderilmiyor ve denetlenmiyor. Üstelik köpek başına 200 TL'lik bu bütçe 2023 yılı için belirlenen bütçe, 2024 yılı henüz belirlenmemiş, bu bile bu konudaki duyarsızlığın, ciddiye almazlığın bir göstergesi. Yerel yönetimlerde olduğu gibi, Doğa Koruma Milli Parklar'da da sahipsiz hayvanlar konusunda çalışan veteriner hekim sayısı son derece az ve müdürlüğün amirlerinin çoğunluğu veteriner hekim bile değil'.'
Sağlık, 2024.06.29 12:48